diumenge, 18 de setembre del 2011

100 dies de llibre en blanc

Ja han passat 100 dies des que el nou govern, CiU-PP, va prendre possessió del càrrec. 100 dies des que l'alcalde Olivella va decidir escriure "el llibre en blanc" de Calafell. 100 dies en què la gestió municipal s'ha dedicat més a destruir allò que altres van fer, que no pas a construir projectes nous.

S'han distribuït les àrees i s'han contractat alguns càrrecs de confiança. No hem volgut crear polèmica amb això, ja que creiem que tot govern té dret a muntar la seva estructura. També té dret a utilitzar els recursos que necessiti per fer front a 4 anys de govern i a satisfer les necessitats del municipi, sempre i quan es faci amb mesura i rigor. No obstant, hem posat el crit d'alerta a segons quines contractacions que poden fer que la tranquil·litat i l'estabilitat del municipi trontolli. Només és un avís per navegants que, com a oposició, havíem de fer per la bona marxa del municipi.

El nou govern ha estat continuista. Ha anat prosseguint tots els projectes engegats per l'anterior govern (Mercat municipal, CAP de Segur, obres de Valldemar, obres dels entorns del castell, obres del Cinema Iris, nova seu de la policia local, col·lectors al Carrer Rhin, festes majors, festivals de música, turisme esportiu,...), res de nou.

Hi ha hagut manca d'activitat política. En quant a plens, poc a destacar. El més rellevant és la modificació de pressupost que els permetrà pagar més hores extres a la policia i prorrogar els contractes als treballadors que se'ls acabava (cosa que d'altres administracions i Ajuntaments, en pitjor situació, no poden fer). També s'ha demanat un crèdit ICO per a pagar un milió d'euros a proveïdors (altres ajuntaments tenen més de set i vuit milions de factures per col·locar). L'anterior govern havia pagat totes les factures conegudes, a 31 de desembre, dels proveïdors de l'Ajuntament, per exemple. Però hi va haver una important baixada d'ingressos, en el 2010, que impedia finançar tots els compromisos adquirits per l'anterior govern, de forma legal, això sí. Aquesta diferència és d'un milió d'euros (un 3% del pressupost municipal) que calia absorbir en el pressupost d'enguany.
En quant a comissions informatives, menys encara. Hi ha algunes àrees, com per exemple via pública i territori que encara no han celebrat cap reunió. Això vol dir dues coses. Per una banda, que l'equip de govern no ha mantingut informada l'oposició en els assumptes corporatius, com és la seva obligació. I per una altra banda, significa que no hi ha temes per tractar. Què han fet durant 3 mesos?

Sobre la temporada turística, també n'hem fet un resum concret dels temes més destacables, que posarem en dues noves entrades, d'aquí a uns dies.

El què més greu ens sap és que la "nova forma de fer política" no s'ha vist per enlloc. A més, fa dos dies, en el blog de CiU ha aparegut un escrit atacant-nos i fent-nos culpables de la poca capacitat de gestió de l'Ajuntament. Ara critiquen que no hem deixat partides per fer algunes coses, quan ells, al 2007, no van deixar... ni el pressupost aprovat! Aquest canvi de to en l'equip de govern, demostra nerviosisme i que això de "canviar la forma de fer política" quedava molt bé per guanyar les eleccions, però no cal aplicar-ho.
No hi ha hagut diàleg amb l'oposició per cap tema concret, tot i la bona predisposició que hem demostrat.
Tot el contacte entre govern i oposició han estat només dues trucades i una reunió amb l'alcalde, això si, per recriminar coses publicades al bloc. Una veritable oportunitat perduda de fer coses conjuntament. Esperem que aquesta actitud canviï en un futur i, això que avui expliquem, només hagi estat una anècdota.

Què ha fet el PSC des de l'oposició?

Nosaltres sí hem canviat les formes de fer política. Ens hem mostrat més dialogants i més receptius, amb ganes de construir entre tots. Hem presentat una moció al ple demanant que no s'enderroqués el mercat actual de Calafell i s'aprofités per a nous usos d'equipaments per a entitats i actes de tot tipus. Hem aconseguit que es creés una comissió per parlar-ne i garantir això. Estem vigilant i supervisant el govern per que faci bé les coses, tot estant a sobre dels expedients (com el del carril bici, sense informes i adjudicant els canvis sense fer els procediments oportuns).

Hem potenciat el diàleg amb els ciutadans (a través del nou bloc, per exemple, actualitzat a diari, gairebé). Estem mostrant major presència en els actes públics i escoltant les queixes i suggeriments dels ciutadans (com en el cas del lavabo de la petanca de Segur, entre d'altres).

Però, sobre tot, estem fent quelcom més important. Ens hem reorganitzar internament per a obrir el partit als ciutadans, fer més participativa l'agrupació local (com a exemple, el I taller de cuina freda). La nostra seu roman oberta de dilluns a dijous per a millorar el contacte amb la militància i amb els ciutadans que decideixin apropar-se i així poder escoltar les seves propostes, queixes i suggeriments. Tot això, canviant de lideratge i agafant el timó gent jove i amb il·lusió renovada, al capdavant de la nova gestora fins l'elecció de la nova executiva, que serà escollida passat el Congrés del PSC. Feina interna que no es veu però que cal fer-la!

Val a dir que, si bé 4 anys són pocs, 100 dies encara són menys per valorar la tasca i la trajectòria de ningú, però podem intuir quins seran els punts claus dels propers anys.

3 comentaris:

  1. Cent dies és temps suficient com per començar a veure algunes línies generals, si més no i la seva absència fa pensar a grans trets en una legislatura llarga sense idees ni resultats. Potser cal repensar si aquesta fórmula de govern amb el PP, (el partit de la dreta espanyolista, senyors!) és la que necessita Calafell, o hem de començar a considerar altres possibilitats.

    Humbert

    ResponElimina
  2. Se entiende la tarea continuista por la brevedad del tiempo transcurrido al efecto de tomar nuevas decisiones y ponerlas en práctica, salvo en el controvertido carril bici, justo es decirlo.
    Pero ciertamente se echa de menos conocer algo sobre el trabajo y proyectos del nuevo consistorio, así como la falta de intervención en los acontecimientos veraniegos que han sido y son de suficiente importancia para merecer algunos pronunciamientos y comunicaciones.

    Tal vez agosto sea inhabil a todos los efectos y en algún lugar del Ayuntamiento se colocó el cartel de "cerrado por vacaciones" y simplemente no nos enteramos, pero hace días que ya estamos en septiembre.

    Un saludo

    J. Navarrro

    ResponElimina
  3. Buenas noches.

    Cien dias de gobierno.Han tenido cien días para poner en marcha algun canal de comunicación con los ciudadanos, su gran promesa electoral. La promesa del diálogo, la promesa de la participación, de la tranparencia y la participación. Sinceramente, alguien se siente identificado con esta promesa?
    En cien días se ha visto como el carril bici desaparecía, como sustituían los bancos de la plaza del ayuntamiento, aparecían por arte de magia los contenedores de quita y pon del barrio de la playa ( si hombre, los que siempre están medio vacíos porque la basura sigue en la calle)los radares, la negativa a hacer la nueva biblioteca y poca cosa más. Se me olvidaba la acción estrella de este verano: las multas recaudatorias, con fines estrictamente políticos internos.

    Eso es lo que básicamente hemos tenido de importante en estos cien días.Creo que este gobierno carece de lo más importante en un equipo: "unidad". Y también creo que el capitán del barco no tiene la capacidad de crear esa unidad.

    Para que un proyecto funcione,para que se comprometan y luchen por ese proyecto, se necesita unidad. Y esa falta de unidad es lo que se ha visto en cien dias!!!

    Un cordial saludo.

    ResponElimina