diumenge, 11 de setembre del 2011

Setembre, la “segunda cuesta”


L'inici del curs escolar marca per a les famílies la tornada al que anomenen "la normalitat". Una normalitat que es transforma en rutina: horaris d'anar a dormir i aixecar-se, escola, extraescolars, sopar i ... pas al següent dia: aquesta normalitat és molt positiva per als nens.

En el cas de les famílies l'alegria de la tornada a l'escola queda gairebé esborrada per la despesa que suposa l'adquisició dels llibres, material, motxilles i altres necessitats que fan de setembre el mes de la “segunda cuesta”.

El juny del 2007 el PSC va entrar a governar a Calafell i, igual que el nou equip s'afanya a complir les seves promeses electorals, també nosaltres ho vam fer i, tot just el mes de juliol, vam confeccionar i posar en marxa un projecte de reutilització de llibres.

Aquest projecte es va iniciar al mateix temps que es va dur a terme el desenvolupament de la LOE (Llei Orgànica d'Educació 2 / 2006 de 3 de maig. BOE 106 4 / 5 / 06) i que va finalitzar el curs 2010/11 amb el canvi de currículum per als nivells de 5è i 6è de Primària, canvi que va comportar també la substitució dels llibres de text.

El projecte de reutilització, que compleix el seu quart any aquest curs 2011/12 i que hem deixat en marxa, persegueix dos objectius:

- Pedagògics: fomentar en els alumnes la responsabilitat, el compartir, la cura del material que passarà als companys, el concepte de reciclatge i sostenibilitat ...

- Econòmic i social: a nivell econòmic suposa per a les famílies l'estalvi dels llibres de les matèries instrumentals: matemàtiques, català, castellà, anglès, socials i naturals. A nivell social el projecte ha permès el diàleg i el consens amb tots els agents educatius: equips directius, AMPA, famílies, alumnes i ajuntament.

El "Pacte Nacional per l'Educació" que van subscriure la majoria de forces polítiques de Catalunya, és un acord entre les famílies, els centres educatius, els professionals de l'Educació, l'alumnat i els ajuntaments, com a administració més propera, que té com objectius la millora de la qualitat de l'Educació, la cohesió social i la igualtat d'oportunitats; l'Educació Ètica i Ciutadana, objectius que compartim tots.

Som conscients de la importància del reconeixement social de la funció docent del professorat, així com del paper fonamental de les famílies i la participació d'aquestes en el procés educatiu, com a primers responsables de l'educació dels nostres nens i joves.

També som conscients del valor que l'administració més propera té entre els ciutadans.
Creiem sincerament que hem aportat, amb aquest projecte i els objectius que persegueix, una conscienciació important a l'atenció i educació dels nens i joves del municipi, mitjançant la col·laboració, suport i comprensió de tots els agents que conformen el sistema educatiu de Calafell: família, equips directius, AMPA i alumnes.

A tots hem d'agrair que el projecte sigui possible també aquest curs que comença. No podem oblidar la il·lusió, entusiasme i dedicació de Judith, Lluïsa, David i, puntualment Teresa, tècnics de la Regidoria d'Educació, sense els quals hagués estat impossible fer-ho, per l'enorme organització i seguiment de l'estat i retorn dels llibres, quotes, adhesions, tracte amb les editorials. Només amb aquesta participació total i il·lusionada, podrem oferir als nostres estudiants la possibilitat de treballar sobre uns llibres, el cost dels quals haurà significat un estalvi acceptable per a les famílies, alhora que per a ells comportarà una responsabilitat en el respecte i la dignitat en el tracte que dediquin a aquest material.

Del nou equip de govern dependrà que el projecte segueixi endavant. El major cost econòmic i humà ja s'ha dut a terme, només és qüestió de programar i temporitzar la manera de reposar o substituir els exemplars.

Sincerament crec que algunes coses les hem fet bé.

Teresa Cumplido

4 comentaris:

  1. Certament era necessari. Als EUA ja fa temps que ho fan. L'altre dia (no recordo on) vaig llegir que això de canviar de llibres cada any havia estat cosa del Grupo Santillana (amb Polanco al capdavant).

    No ho sé, i no acostumo a creure les teories conspiranoiques, però el que es evident és que el món (encara) no canvia a tanta velocitat com per renovar la llista de llibres any rere any.

    Com és evident, confio amb el nou equip de govern i sé que sabran discernir entre la feina ben feta i necessària i els nyaps.

    Salutacions

    ResponElimina
  2. Bona nit,

    "Del nou equip de govern dependrà que el projecte segueixi endavant. El major cost econòmic i humà ja s'ha dut a terme, només és qüestió de programar i temporitzar la manera de reposar o substituir els exemplars."

    Pel bé dels nens/es del nostre municipi, el nou consistori no ha de deixar de mantenir aquest projecte que dóna les mateixes oportunitats a aquelles famílies menys afavorides económicament. Dependrà dells mantenir-ho o no. I és una obligació que no mantinguin. L´educació no es una despesa, és una inversió. Veurem el proper any que farà aquesta gent....

    salutacions.

    ResponElimina
  3. Helana, avui hem lliurat, als alumnes adherits al projecte, els llibres. Contrariament al que pensem, els nens estan molt motivats i contents . Cadascun ha enganxat un gomet amb el número de llista als seus llibres que hauran de lliurar al juny.
    Com tu dius, és un estalvi considerable per les famílíes, i una ajuda en les despeses que la tornada a l’escola suposa.
    Jo crec que aquesta ajuda serà valorada positivamente per l’equip de govern, ja que recau directamente en els ciutadans. Invertir en educación és una molt bona inversió

    ResponElimina
  4. Àngel, moltes gràcies pel teu comentari. Com bé dius als EUA fa anys que es fa com també a altres països i, anys enrera, també al nostre país. Han estat les editorials les que han fet l'agost amb la venta dels llibre fins al punt, d'haver de aprovar per llei que el canvi de llibres de text es facin cada quatre anys, com a mínim.
    Com tu, també jo confio que l'equip de govern no deixarà sense aquesta ajuda a tantes famíles.

    Bona nit.

    ResponElimina