dijous, 22 d’agost del 2019

El medi ambient i la neteja seran la prioritat absoluta 


El medi ambient i la neteja seran la prioritat absoluta del govern socialista de l’Ajuntament de Calafell. Ho hem dit per activa i per passiva, i així serà. Algunes actuacions programades s’han precipitat aquest mateix estiu per l’altíssim incivisme que s’està produint, agreujat per circumstàncies meterològiques com les altes temperatures o la sequera.

L’Ajuntament ha començat a fer actes d’autoritat en aquest sentit. Ja s’estan veient als mercadals setmanals, en els quals hi havia un seriós problema de brutícia. Però aquests actes es traslladaran també a l’incivisme dels particulars, i amb sancions incloses: ja n’hem posat més de dues dotzenes per deixar la brossa fora del contenidor o fora d’hores, i més de 100 per no recollir els excrements dels gossos.

Hem estat molt temps fent campanyes informatives i de conscienciació, perquè també són part de la solució. I han fet més efecte del que podria sembla a primera vista. Però hi ha una minoria de persones que s’agafen el carrer com el seu abocador particular. I això no pot seguir així un dia més. Entenem que hi ha contenidors que no funcionen bé, o que són massa alts; i que caldria ampliar el seu nombre en algunes zones. Estem treballant-hi per aprofitar una gran oportunitat de fer canvis: en poc temps vencen els contractes de recollida de residus i de neteja viària i podem replantejar el servei des de zero.

Però hi ha conductes que no tenen res a veure amb si hi ha més o menys contenidors, o si la tapa s’obre. És el cas de persones que deixen la brossa al mig del carrer per no caminar deu metres. I que prefereixen anar a tirar mobles vells o restes de poda a qualsevol raconada del municipi, quan l’Ajuntament ho recull a la porta de casa, i gratuïtament. És incomprensible, no hi ha forma d’entendre-ho..., però no es pot tolerar. I per això anunciem que hi haurà mà dura amb aquestes situacions, amb les sancions que calgui.

No deixarem de fer accions constructives. Aquest estiu hem engegat una campanya per fomentar el reciclatge de vidre al sector de l’hosteleria, que produeix el 52% de la totalitat dels envasos d’un sol ús. I una altra per recollir, amb l’ajut de voluntaris, burilles i microplàstics a les platges. Una cosa no treu l’altra. El dia que tots siguem conscients del cost que té la brutícia, tant ambiental i per la salut, com econòmic, no caldran campanyes. I segurament tampoc multes.

No tot són males notícies. N’hi ha dues que són molt positives per al medi ambient del municipi de Calafell. La primera és que Costs de l’Estat es farà càrrec del 100% de la inversió del projecte de dunes per a la regeneració natural de les platges. Aquesta actuació costarà més de 300.000 euros i vol assegurar la sorra a llarg termini. I l’altra notícia és que la Generalitat ha posat en marxa el procés per ampliar la depuradora d’aigües residuals, obra que inclourà també la millora de l’estació de bombament que hi ha a la Creu Roja. Aquesta obra va per a llarg, ja que ara per ara només es redactarà el projecte tècnic, però el fil ja està posat a l’agulla. L’ampliació solucionarà l’actual saturació de la depuradora i el desgast de les instal·lacions, tant en equips tècnics com en l’obra civil, després de més d’un quart de segle funcionant. 

Hi ha molta feina a fer. Però ens hi hem posat des del primer dia. Als mercadals setmanals ja es nota el resultat. Aviat es veurà en altres àmbits. Nosaltres, com en tot, ens hi deixarem la pell, una vegada més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada