dimecres, 7 d’agost del 2019

L’Ajuntament posa mà contra la brutícia dels mercadals setmanals


(Font: ajuntament de Calafell)

La campanya s’ampliarà amb accions contra l’incivisme general amb la neteja

L’Ajuntament de Calafell ha començat una campanya contra l’incivisme amb els residus en els mercadals setmanals. La campanya, que inclou informació i sancions, es desplega als dos mercats, el dels dimarts a Calafell i el dels divendres, a Segur. L’objectiu és que els paradistes deixin els residus recollits correctament perquè puguin ser retirats pels serveis de neteja, un cop acabada la jornada. També es busca que triïn i separin els residus perquè puguin ser reciclats.

La brutícia que queda als mercadals quan acaben la jornada és un dels principals motius de queixa dels veïns de les respectives zones. I per això, l’àrea d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament ha decidit posar-hi mà. “Estem posant ordre. Informant tot el que calgui, però sancionant quan toca”, explica el tinent d’alcalde de l’àrea, Aron Marcos.

Si els paradistes compleixen, la recollida dels residus i la neteja de l’espai és més fàcil i ràpida i els carrers i aparcaments on es fan els mercadals poden tornar-se a obrir més aviat. Aquesta és una altra queixa ciutadana. En els darrers anys, s’ha aconseguit reduir el temps de neteja, però encara hi ha marge per reduir-lo més.

L’Ajuntament ha posat en marxa un equip de treball de deu persones, que visita les parades una per una. Sobre el terreny, l’equip es divideix en diferents grups. A cada grup hi ha com a mínim un inspector de les concessionàries del servei de neteja i recollida, un educador ambiental i un agent de la Policia local. La presència de la policia en aquestes visites té la finalitat de reforçar l’acte d’autoritat que està fent el consistori.

L’ordenança municipal de mercats ambulants preveu sancions a partir de 600 euros. Però l’acumulació de faltes lleus pot comportar fins i tot la pèrdua de la llicència per parar. És més, la campanya en curs permet detectar altra mena d’infraccions. Ja s’han aixecat algunes actes.

Hem millorat molt el reciclatge als mercadals i ja es recicla més de la meitat dels residus que deixen els paradistes. Per millorar-ho encara més, i que la recollida sigui més eficient, necessitem la seva col·laboració activa. Per això els estem informat sobre com actuar”, diu Marcos.

El regidor recorda que no és només una qüestió de reciclar, sinó de neteja en general. I posa un exemple clarificador: “Si el plàstic no és recull adequadament, el vent se l’emporta i l’escampa per tot arreu, tot creant un nou problema”. I un altre: “El cartró, ben plegat i apilat, es recull més ràpid i i ocupa menys espai a l’hora d'endur-se'l”.

La campanya iniciada en el cas dels mercadals s’ampliarà amb accions contra l’incivisme dels particulars amb la neteja i els residus. Una situació que està tocant fons en les darreres setmanes, davant la qual s’adoptaran mesures enèrgiques. Amb la filosofia d’informar, però a la vegada imposant sancions per a reconduir una situació que perjudica la salubraitat i la imatge pública del municipi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada