dimecres, 28 d’agost del 2019

L’Ajuntament adjudica la nova museïtzació de la Casa Barral


(Font: Ajuntament de Calafell)

Serà un equipament molt més obert a l’exterior i estarà centrat en la figura del Barral editor

L’Ajuntament de Calafell ha adjudicat el nou projecte museístic de la Casa Barral. L’encàrrec ha recaigut en l’empresa Groop, per un import de 105.491,02 euros (IVA inclòs), que té 10 mesos per a realitzar els treballs.D’aquesta forma, si no hi ha inconvenients o retards, la nova museïtzació serà visitable a principis de l’estiu vinent.
Ha quedat desert el lot d’obres referent a la conversió en cafeteria del magatzem que hi ha al jardí de la Casa Barral, a la banda del carrer Jaume Jané. Aquesta part de l’actuació, pressupostada en 64.508,98 euros (IVA inclòs), es tornarà a licitar per un procediment negociat.
La nova museïtzació agafarà el relleu de la que es va instal·lar, fa dècada i mitja, quan es va obrir al públic la Casa Barral. Era una museïtzació que parlava tant de Barral com del Calafell mariner, que va quedar obsoleta quan va obrir La Confraria, el museu sobre el passat pescador a l’antiga Confraria de Pescadors. “Vam creure que era l’oportunitat per repensar a fons la Casa Barral I s’havia de decidir com s’enfocava aquest equipament i què s’hi explicaria”, diu l’alcalde, Ramon Ferré.
L’alcalde afegeix que “hem parlat amb moltíssima gent, tècnics i historiadors, per aconseguir un projecte que li donés sentit i autèntica vida a la Casa Barral. No ha estat un procés ràpid, certament, perquè calia pensar molt bé què hi faríem”.
L’opció escollida és centrar el museu en la figura del Barral editor, un personatge clau en l’aparició del boom literari llatinoamericà de la segona meitat del segle XX. Carlos Barral Agesta (Barcelona, 1928-1989) va ser el “descobridor” d’una generació d’autors repleta de premis Nobel de Literatura. Molts d’ells van passar per Calafell, convidats per Barral a la casa d’estiueig que tenia al Passeig Marítim. L’immoble va ser adquirit per l’Ajuntament el 1999.
“El que es veurà a la Casa Barral és la petjada que aquests escriptors van deixar a Calafell”, subratlla Ferré. Però l’alcalde també apunta que “no estem davant d’una simple reformulació de la museïtzació sinó d’una aposta per fer-ne un espai més obert”.
La planta baixa de la casa es convertirà en una sala d’exposicions, que exhibirà la col·lecció pictòrica de Barral. A més d’aquesta mostra permanent, podrà acollir exposicions temporals. I a la part final del jardí posterior, l’actual magatzem esdevindrà una cafeteria i crearà una doble entrada al recinte.
De la seva banda, la primera planta acollirà la part més museogràfica, en la línia d’explicar la transcendència de Barral en la literatura del segle XX. El nou projecte preveu recuperar alguns dels mobles originals, que havien estat retirats amb la museïtzació anterior. Això permetrà veure més fidelment com eren les diferents estances.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada