dissabte, 10 de setembre del 2011

Diada Nacional, en català si us plau!


"Catalunya triomfant, tornarà a ser rica i plena..."

Així comença l'himne de Catalunya, una nació que commemora, en la seva Diada, una derrota, la del 1714. El Duc de Berwick, durant la guerra de successió, va posar fi a la resistència de la ciutat de Barcelona, després de 14 mesos de setge. La victòria de Felip V, va implantar un sistema polític uniforme en quasi bé tots els seus dominis. Es van suprimir els Furs locals, els privilegis nobiliaris i les institucions d'autogovern. Per això, l'11 de setembre també es recorda la consegüent abolició de les institucions i llibertats civils catalanes. Vaja, que qualsevol semblança amb la realitat és pura coincidència.

"endarrere aquesta gent, tant ufana i tant superba. Bon cop de falç!"
Aquest any, la Diada se celebra sota un clima d'indignació per l'amenaça que suposa l'auto del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a l'equiparació entre el castellà i el català en l'escola pública. Això afecta a tot el model lingüístic i posa en perill , un cop més, la llengua més feble: el català. Es dóna el cas de que la mateixa sala del TSJC que ha donat un ultimàtum a Ensenyament per a implantar el castellà com a llengua vehicular en les escoles, va desestimar íntegrament, abans de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, tres recursos contra la immersió lingüística en català al considerar que aquest model és "constitucionalment legítim".

"Bon cop de falç, defensors de la terra."

Rajoy va advertir al president de la Generalitat que seria "dramàtic" que fos partidari d'incomplir l'auto del TSJC que dóna al govern un termini de dos mesos per a que el castellà sigui llengua vehicular a l'ensenyament català. El PSC ha ofert la seva col·laboració al Govern de la Generalitat per defensar el sistema d'immersió lingüística que s'aplica a les escoles catalanes, si bé ha demanat a CiU que renunciï a pactar amb el PP per ser creïble en aquesta matèria. El PSC ha reiterat que, encara que la "responsabilitat correspon al Govern", els socialistes catalans "estaran al seu costat" per defensar que el català segueixi sent la llengua en què s'imparteixin les classes a Catalunya. "El PP és adversari de determinades coses que per a nosaltres són centrals i CiU, per conveniència, amaga el cap sota l'ala". El PSC ha retret a CiU que es presenti com un dels "grans defensors de la immersió (lingüística)" i que després tingui el PP com a soci preferent al Parlament, a l'Ajuntament de Barcelona i a la Diputació.

El mateix que a Calafell.

"Bon cop de falç!"

9 comentaris:

  1. Ara els socialistes sou els defensors de la llengua catalana? On éreu durant l'estatut? On éreu durant el finançament? On eren els vostres 25 diputats al Congrés?

    Cal recordar que els socialistes esteu pactant amb el PP a Euskadi?

    ResponElimina
  2. I amb qui pacta CiU a Catalunya?

    L'Estatut aprovat i impulsat pels socialistes, pel president Maragall, suposa un avanç respecte l'anterior Estatut, aquell que CiU mai va proposar, ni tant sols de revisar.

    ResponElimina
  3. Pacta amb el PP... i amb vosaltres. Suposo que és una de les coses que té governat en minoria.

    Però una cosa són pactes puntuals i altre molt diferent la constitució d'un govern; com en el cas d'Euskadi ;)

    ResponElimina
  4. Si los números no engañan, creo recordar que el "tripartido", con Montilla al frente , en materia de financiación a logrado más para Catalunya, que CiU y todos sus años de gobierno.
    Con respecto a los pactos de que puedan darse entre socialistas y populares en el País Vasco, diría que son pactos por la democracia y contra el terror y coacción que sufren personas y entidades. Pactos por un derecho tan básico de todos como es la libertad de expresión.

    ResponElimina
  5. Con todos los respetos hacia las diferentes posturas, no sé hasta que punto se trata de un problema real la equiparación del catalán y el castellano, ambas lenguas cooficiales y de obligado aprendizaje.
    En lugar de aplicar recortes en la enseñanza, la Generalitat puede mejorar su calidad y en particular en la materia a la que nos referimos.

    Dicho lo anterior, y con todo respeto, también se puede leer al reves, esto es, el empeño de escolarizar exclusivamente en castellano es también buscar un conflicto educativo y social inexistente.

    En cualquier caso a los muchos con dificultades para llegar a fin de mes no creo que el tema les quite el sueño.

    Un cordial saludo.

    J. Navarro

    ResponElimina
  6. En qualsevol cas, Àngel, el record del Majèstic sempre està present.

    Estoy con Txema, comparar la situación de Euskadi con cualquier otra es imposible. Y eso, parece que, un nacionalista catalan de derechas como Àngel, no lo entiende.

    Juan Navarro, mis hijas estan en una escuela donde soy el único padre que habla catalán. Las clases son en catalán y, en cambio, entre los niños hablan castellano. Como ves, no hay problema ninguno. Si no se hicieran las clases en catalán, tendrían difícil aprender esta lengua.

    ResponElimina
  7. Àngel, la defensa de la llengua i de la bandera catalana no ha estat mai patrimoni exclussiu de convengència. Inclús molt abans de la dictadura saps que hi ha hagut altres partits que també han lluitat per aconseguir la llibertat i la defensa de la terra catalana.

    Els pactes que sempre han fet la dreta catalana i la dreta espanyola són una mostra de que moltes vegades els interessos partidistes han prioritzat els interessos dels ciutadans. El cas d'Euskadi no té res a veure amb un pacte de conveniència política. Es va fer, i tu ho saps, com a estratègia i amb la finalitat d'acabar amb el terrorisme.

    Salutacions

    ResponElimina
  8. De eso se trata Ramón, que los niños o cualquier persona, con independencia de su edad o procedencia tenga facil acceso al aprendizaje o perfeccionamiento del catalan, en la escuela, academía o cursos de internet.
    Se puede discutir la conveniencia de hacerlo de una u otra manera, pero a día de hoy, vistas las posibilidades de utilizar la tecnología disponible, sería más constructivo poner más medios, con cursos mas escalonados para interesar el mayor número de personas en conecer mejor nuestra lengua.

    Un saludo

    J. Navarro

    ResponElimina
  9. Buenas noches,
    Me fastidia y repugna que los partidos políticos se apropien de la lengua catalana como algo "suyo" y la utilicen como instrumento para hacer política. La lengua catalana es patrimonio de los ciudadanos, le guste al sr. Angel Solé o no, independientemente de su ideología política.

    Me parece que si el Sr. Tarradellas levantara la cabeza y viese el actual pacto que hay en la Generalitat, renegaría de muchos que se hacen llamar "nacionalistas".

    ResponElimina