dimarts, 27 de setembre del 2011

¿Assumpció o Sant Miquel?


Calafell és un poble atípic. Tenim tres festes oficials, que coincideixen amb les tres festes majors dels nuclis principals: la Platja (Sant Pere), el poble (Santa Creu) i Segur (Sant Miquel). La del poble, tot i ser la Santa Creu (que cau al setembre) es celebra al juliol, coincidint amb la Mare de Déu del Carme. A més d'aquestes tres festes majors, també hi ha la candelera (festa major petita del poble), la festa major de Calafell Parc i la de Mas Romeu. A banda, és clar, la festa major d'estiu de Segur (15 d'agost), anomenada de l'Assumpció.


¿Masses festes? hi ha qui diu que són masses! Que qualsevol poble en té una de principal i, en tot cas, la resta són festes de barri. El que és cert és que pocs pobles tenen la possibilitat de posar al calendari tres dies festius, un és Calafell. També suposa, tot això, un important esforç econòmic per l'Ajuntament, especialment.

Però, avui, no entrarem en aquest debat, només farem una reflexió. Hi ha gent que demana que la Festa Major de Segur sigui al mes d'agost (per l'Assumpció). Aquest col·lectiu té en compte que el 15 d'agost és quan més gent hi ha a Segur i, per tant, més gent pot gaudir de les seves festes i dels seus actes. És cert que els focs i la sardinada són els actes amb més públic que es fan a Segur. Aquest any, per exemple, el castell de focs va ser digne de veure! Sense cap mena de dubte, els concerts i els balls que es podrien fer omplirien el seu aforament sense problemes.

D'altra banda, els més tradicionals, proposen potenciar la Festa Major de Sant Miquel, al setembre. Els seus arguments es basen en què, per aquestes dates, a Segur només hi queda la gent que hi viu. Per tant, la Festa Major serveix per trobar-se tots els ciutadans (empadronats) que viuen al barri de Segur. Els actes, això sí, gairebé tots han de fer-se dins del poliesportiu Jaume Vilamajó, ja que acostuma a fer més mal temps que al mes d'agost. Un altre argument és que els residents de Segur, a l'estiu, treballen i no estan per festes.

A tot això, val a dir que, l'anterior Consistori va recuperar la Fira de Sant Miquel. Aquest any coincideix la data de la Fira amb la Festa Major. Potser seria una bona opció passar la Festa Major al mes d'agost i reforçar la Fira, celebrant la festa del patró (Sant Miquel), amb la missa i algun ball o algun àpat popular? Per tant, el debat està servit!

2 comentaris:

  1. Veig que el tema no interessa, o ningú té cap opinió al respecte! Sorprèn que ningú de Segur digui res.

    ResponElimina
  2. Jo sóc de Segur i el meu posicionament és molt clar. Des del punt de vista de regidora, el municipi no es pot permetre mantenir 4 festes majors, i menys encara en moments de dificultats econòmiques. Econòmicament parlant és insostenible. Tots el municipis gaudeixen de la seva única i forta festa major. Una festa on gaudir de les activitats culturals o de lleure i de la companyia dels veïns o d'altres persones que venen de fora.

    El que penso que ja és massa, és que no ens aclarim quina festa major hauria de tenir Segur. Tradicionalment la festa major se celebrava per l'assumpció, a l'agost i amb tots els turistes. Ara, la celebrem per Sant Miquel, al setembre i amb tots els veïns del barri.

    Penso que no cal ser tan conservadors i, per tant, no cal tornar al que teníem fa anys. Penso que és millor mantenir el que tenim ara i gaudir-lo.

    Jo proposo que es mantingui la festa major de Sant Miquel i no tornar a l'Assumpció, encara que continuo pensant que Calafell necessita una única i gran festa major que cohesioni el municipi i ens vinculi a tots els ciutadans d'aquest municipi.

    ResponElimina