diumenge, 22 d’abril del 2012

Tornant cap enrere!

 



L'equip de govern ha complert l'expedient a la seva manera (amb molts mesos de retard), però no ha fet els deures (no sap els comptes actuals). Ja han acabat les tres sessions informatives que havien d'explicar-nos "en quin estat econòmic es troba el nostre Consistori". Curiosament, no s'ha dit res de la liquidació ni de l'endeutament a data 31 de desembre del 2011. Comencem a sospitar que no és tant negativa com ens volen fer creure! Per això ni se n'ha parlat i ens hem quedat sense saber res de l'estat real de les finances municipals.

L'oposició no tenim l'auditoria que tant hem demanat. Han estat primer els actes públics que el tracte cordial entre forces polítiques del Consistori. Després diuen que volen consens! No sabem els números de l'auditoria, però els nostres, que són els de l'Estat també ja els hem publicat. Quan tinguem els comptes de l'auditoria ho explicarem nosaltres, ja que ells no ho han fet. Esperem que ens ho donin!

Els tres actes, doncs, que havien de servir per presentar l'auditoria de gestió, encarregada a l'empresa "amiga" EFIAL, no han servit per tal objectiu, sinó per MIRAR ENRERE i criticar les "operacions ruïnoses" (així anomenades per l'alcalde) de l'anterior govern. Han estat una justificació del govern davant dels ciutadans per explicar la paràlisi que estan patint, fruit, per altra banda, de la seva inacció. Ha estat una manera clara i oberta de dir als ciutadans que no faran res durant aquest mandat. L'auditoria arriba amb molts mesos de retard i ja no val. És un document desactualitzat. I, tot sota el títol, Calafell "mirem endavant". Aneu amb compte, doncs, que no ensopegueu!

Es critica una sèrie de suposades "operacions ruïnoses" de l'anterior govern, tals com:

- La construcció d'una escola bressol a Calafell Park sense un estudi de viabilitat. Doncs bé, no només hi era l'estudi, sinó que hi havia prou nens per omplir-la quan es va programar. No podíem permetre tenir els nens en "barracons", com els tenia Olivella. La crisi i la situació d'atur de molts pares, ha suposat la pèrdua de nens a les escoles bressol. Per això, ara, n'hi ha menys.

- L'avançament del cànon de l'aigua, de 4'5 milions d'euros, va ser una operació que va permetre fer inversió en el municipi en temps difícils. La imaginació de l'anterior govern va permetre invertir, tot i la manca d'ingressos que ja hi havia (la crisi va començar a finals del 2007). A més, CiU va fer el mateix en el 1997, quan va "hipotecar" els següents 15 anys de concessió per aconseguir 700 milions de pessetes, del moment, per eixugar una pèssima gestió de, gairebé, vint anys de govern.

- La compra dels locals del Port. Aquest punt ja l'hem debatut àmpliament en el bloc, però només volem remarcar que aquesta adquisició permet tenir un dret preferencial, quan s'acabi la concessió, i el seu cost serà menor que l'anterior. Per tant, era una magnífica oportunitat d'aconseguir un espai gran d'equipaments, ja construïts, a Segur Platja. Un barri que, fruit de l'urbanisme agressiu, especulador i salvatge de CiU, va quedar-se sense terrenys d'equipaments fins el nou POUM. Si no saben què fer-ne, que no facin res. Ja ho farem nosaltres quan governem. O, millor dit, que ens deixin governar a nosaltres que hi volem fer un centre cívic.

- L'adquisició d'un local per l'empresa municipal CEMSSA també ha estat motiu de crítica. La compra d'aquest local permet ubicar les dependències de Medi Ambient i de l'empresa municipal CEMSSA en un nou lloc, evitant lloguers que, actualment, està pagant l'Ajuntament. ¿Això és ruinós?

- La pressumpte adquisició d'un immoble (Casa del Robert) per import d'un milió d'euros ha estat la mentida més important que ha dit l'alcalde durant aquests dies. L'immoble no es va comprar, sinó que es va permutar per parcel·les de propietat municipal a la Urbanització Bonanova. És increïble que l'alcalde menteixi de forma tant descarada!

Com es veu, no s'ha parat de MIRAR ENRERE i no veure més enllà. Un vídeo en blanc i negre sembrava el pessimisme i el desencantament entre tots els assistents als actes. Estem preocupats per la forma que té el govern, tant negativa, d'encarar el futur de Calafell. A més, els tres objectius que deia tenir l'equip de govern (la proximitat, la transparència i la participació ciutadana) s'han convertit en uns altres tres: l'engany, la manipulació i la desafecció ciutadana. I ho explicarem:

- L'engany per què s'oculta informació. 

No s'ha dit res de com estan, actualment, les finances municipals. Ens van dir que esperaven a fer pública l'auditoria un cop tinguessin la liquidació del 2011. Doncs, un cop més, la regidora Montse López i l'alcalde, ens enganyen a tots. O no la tenen, o no l'ensenyen! Una vergonya!

Es diu que tenim un Ajuntament que no podem suportar les despeses fixes que tenim, però els números de l'Estat demostren el contrari. Som un Ajuntament dels millors posicionats del Baix Penedès i el millor dels vuit municipis entre 20.000 i 50.000 habitants de la província de Tarragona. La despesa de personal NO ofega l'Ajuntament i NO el condemna a fer la regulació interna que volen fer.

També s'ha dit que ens hem endeutat molt i que no es veu res al carrer. ¡Increïble! ¿En quin poble viuen? Tampoc ens estranya tal afirmació d'un alcalde que no coneix els carrers del seu municipi. Però, el més greu, és que ni tant sols sap que hem estat el municipi que més va invertir en el 2010 del Baix Penedès.

- La manipulació per què només es dóna una visió parcial i interessada de la realitat. 

Es parla de què el deute de l'anterior govern era 45'2 milions d'euros, la qual cosa, fins i tot l'Estat, ja ha demostrat que és falsa. Fins i tot, durant el mandat anterior, quan es van assolir aquestes xifres estàvem molt per sota del límit legal permès del 110%, ja que el rati d'endeutament era del 95'49% a finals del 2010.

De totes maneres, almenys reconeixen que dels 45'2, 34'6 milions d'euros provenien de mandats anteriors, amb CiU al capdavant. Amb Olivella d'alcalde l'Ajuntament també es va endeutar i força! I, a més, va vendre molt de patrimoni, per import de gairebé 10 milions d'euros!

Però, el què no diuen és que dels 11 milions de diferència, més de 9 van ser per fer front a compromisos de l'alcalde Olivella, en la seva anterior etapa en el càrrec. Per exemple:

330.000 euros anuals (1'65 milions en total) per pagar els camps de gespa artificial (fruit d'una mala gestió municipal que va suposar la pèrdua de tota la subvenció pel 50% del seu cost),
• 1'76 milions d'euros per pagar la Plaça del Port de Segur (inaugurada el 2007),
• 875.000 euros de les expropiacions de la C-31 a Segur,
• 1'6 milions d'euros per l'obra de la C-31 a Segur,
• 850.000 euros de deute a l'empresa de recollida d'escombraries,
• 600.000 euros de deute a l'empresa de la jardineria
• i 1'85 milions d'euros per compensar la concessió feta, tres dies abans de les eleccions, de la nova piscina municipal (Vilarenc Aqua).

- La desafecció ciutadana per què no es permet preguntar ni donar explicacions. 

És indignant el tracte que hem rebut per part de l'actual govern, ja que no ens han ensenyat res de l'auditoria que han fet i s'han limitat a fer-ho en actes públics, sense que ningú de nosaltres ni l'anterior govern pogués replica, ni tant sols preguntar, les explicacions donades de forma partidista i interessada.

És una vergonya que a aquest procés li diguin de "participació ciutadana" quan han estat prohibides les preguntes del públic assistent. ¿És que tenen por? La sensació que ha donat és que l'alcalde no dominava la matèria i no volia ensenyar les seves carències i les seves vergonyes davant de la població! Ha demostrat, un cop més, no tenir ni idea del què diu, limitant-se a llegir (malament, per cert, tot i ser mestre) el què li havia preparat la tècnica de Salou.

El ciutadà esperava veure les propostes que havien de fer millorar el municipi i ¿què hem vist? com s'arreglava una plaça en un carrer que ni el propi alcalde sap el nom, ni tant sols on està. També hem vist en la darrera de les sessions com l'alcalde acusava de forma oberta l'oposició, per tres vegades, de fer-li la "guitza" i escampar falsos rumors, símptoma del seu nerviosisme i de l'odi que traspua per la seva pell. La seva frustració és tal que ha perdut tota la credibilitat i el respecte intentant justificar les seves carències i mancances com a alcalde.

3 comentaris:

  1. Falsos rumores ha escampado muchos, desde hace tiempo. ¿Recordará luego por donde los ha ido dejando? Es una lástima que un alcalde sin proyecto ni capacidad, tenga que desacreditar a los demás como única arma para justificarse. Los hay que se van de caza, otros gastan el dinero público para, como decís,engañar, manipular y no contar para nada con los ciudadanos. Me recuerda aquellos pollos sin cabeza que no saben dónde van.

    Gracias por la información.

    FITA

    ResponElimina
  2. Cap enrera? Voleu dir que no estan anclats en el passat?

    ResponElimina
  3. FELICITATS!
    Crec que ara per ara doneu més informació vosaltres (la oposició),que l'Equip de Govern.

    ResponElimina