dimarts, 4 d’octubre del 2011

Balanç de la temporada turística (I)

La temporada turística d'aquest any ha estat fortament condicionada pel clima. El juliol va ser dolent climatològicament i difícil pels comerciants, botiguers i empresaris del sector de la restauració i l'hoteleria. L'agost, afortunadament més bo en quant al temps, ha estat molt millor, especialment pels hotelers. Val a dir que, aquest any, el juny tampoc va ser dolent, potser millor de l'habitual. Tot això són percepcions que hem pogut constratar passejant i parlant amb els propietaris dels establiments. Només sabem que l'ocupació hotelera ha estat del 85% a nivell local, però, el balanç general no és dolent. A nivell estatal, ha augmentat un 7% la visita d'estrangers, dades que no es registraven des del 2.000. Es pot dir que el sector turístic ha aguantat la crisis aquest estiu.

Però, a Calafell, fem balanç dels serveis i de les propostes del nou govern:

La supressió del carril bici ha impedit fer balanç de la seva utilització. La fotografia, de Setmana Santa, mostra que no només l'utilitzaven els ciclistes, sinó que el feien servir, també, corredors, patinadors i skaters. Desafortunadament, aquests potencials usuaris han tornat a sobre el passeig, on s'han tornat a repetir casos d'atropellaments i topades entre ciclistes i vianants durant tot l'estiu. No insistirem en la necessitat d'un carril bici, ja ho hem fet. Acceptem tots els possibles inconvenients que pogués tenir. Però hagués estat bé mantenir el que ja teníem per poder estudiar la seva activitat, almenys durant un estiu, i poder fer balanç. L'equip de govern va preferir eliminar-lo, no fos cas que l'haguéssim encertat i es consolidés.

La zona blava no ha funcionat durant l'estiu, a excepció del mes d'agost. Val a dir que, la seva posada en funcionament va ser sense donar-ne coneixement i sense avisar a ningú. Aquest fet va provocar que hi hagués una gran "multada general" als vehicles acostumats a aparcar sense pagar durant el mes de juliol, empipant els veïns i visitants amb molta raó.

Un cop posada en marxa, la zona blava s'ha convertit en un desert, tal i com es veu la foto, en les hores de funcionament. La manca d'aparcament fa que s'ompli quan no funciona. En canvi, quan està en marxa, els veïns prefereixen aparcar en un altre lloc gratuït i deixen enormes espais buits que demostren la falta de necessitat en segons quins llocs i que, segurament, és massa gran l'espai destinat a la rotació de vehicles.

Potser això demostra que els vehicles aparquen on poden i que poden fer-ho, però també que el carril bici que es va fer no treia tants aparcaments com es diu, ja que no s'utilitzaven mentre funcionava la zona blava (que és quan obren els negocis).

El govern ha proposat dues coses més, referents a la recollida de residus: instal·lar nous contenidors per a tenir més proximitat i evitar que es deixés la brossa sobre el mur (que ha costat 16.000 euros), a més d'anunciar sancions per incivisme als que deixessin la brossa sobre el mur. Una imatge val més que mil paraules. Ens agradaria saber quantes multes s'han posat per incivisme, suposem que cap. És evident que cal millorar i molt!

La promesa electoral de deixar treure els expositors al carrer, a l'illa de vianants (creant obstacles als vianants i recuperant la imatge de "mercadillo" que s'havia aconseguit eliminar), ha vingut acompanyada d'una exagerada permissivitat en l'ocupació de la via pública, fins el punt en què han aparegut terrasses de bars en llocs on mai havien estat. S'ha culpat la llei antitabac, però la conseqüència és que s'ha empitjorat la imatge dels carrers. S'ha permès l'ús de mobiliari publicitari de plàstic, sense cap criteri estètic, sense proteccions i delimitacions físiques de l'espai que evitin perills i en millorin la seguretat. No s'ha pensat quin és el millor espai per a ubicar-los ni tampoc els conflictes de sorolls i molèsties que ocasionen als veïns (en segons quins llocs). A més, tenim constància de que no tots han pagat el mateix per cada espai. Per posar un exemple d'altres municipis que han fet correctament aquesta feina, a Sant Sadurní, la regidora del PP ha proposat regular aquests espais amb una ordenança estètica i d'ocupació de la via pública.
Us imagineu que, a Segur, s'ocupés la vorera nord del passeig amb taules i cadires dels propis bars i establiments que hi ha allà? Què opineu?

4 comentaris:

  1. Estoy deacuerdo con reducir la zona azul a lo mínimo imprescindible.

    ¿para cuando una propuesta de carril bici?

    ResponElimina
  2. a mi el carril bici no m'agradaba com el veu fer i ja m'esta be que el treguessin pero tinc un neguit dels grossos perque havien dit que hi auira una auditoria demanat resposnabilitats i no han dit res, tambe van diu que va costar uns diners i resulta que no la van encertar, i van dir que tambe al setembre o ocotubre es faria una participacio dels ciutadans per decidir on es posaria el carril i ara l' unic que llegeixo es que van enxufant gent a comunicacions i a tot arreu pero ni aixi arriben a fer la feina. S'haurien d'haver donat la mateixa presa en trure el carril bici que en fer el proces per posar ne un i a hora d'ara encar no sabem si haura o no haura ni com serà.

    Quina por si tot ha d'anar aixi. No se si ho publicareu pero jo els vaig votar per fer-li la punyeta al Sanchez que no em queia be. I començo a penedir-me. Tot el que llegeixo aqui i al blog de segur m'espanta

    ResponElimina
  3. No sabem res de l'auditoria, però no crec que triguin gaire a fer-la pública. Nosaltres estem tranquils, ja hem explicat com estan els números en diverses entrades, i ho seguirem fent!

    Respecte el carril bici, seguim esperant. S'està recollint signatures i estem preparant una proposta, per si el govern no en fa cap.

    Publiquem tots els comentaris, independentment del què hagin votat. és un bloc obert a tothom. Ens hagués agradat que ens haguessis fet confiança, però intentarem que així sigui a la propera ocasió.

    Gràcies per l'aportació i benvinguda al bloc.

    ResponElimina
  4. Pues lo de las terrazas es un escándalo, yo tengo una debajo de casa y no paran de oirse ruidos y gritos de gente. Una molestia que antes no tenía. ¡Que pongan orden!

    ResponElimina