dijous, 27 d’octubre del 2011

Resum de la sessió plenària d'avui.


Avui dijous s'ha cel·lebrat una nova sessió plenària ordinària a l'Ajuntament de Calafell. Ha tingut força contingut, ja que, entre els punts de l'ordre del dia, hi havia l'aprovació de les ordenances fiscals pel 2012, la modificació del contracte del nou Mercat Municipal i la dissolució de la Fundació Marina, per exemple.

Sense cap mena de dubte, el punt estrella ha estat l'aprovació de les ordenances fiscals pel 2012, ja ho vam avançar abans d'ahir. En elles, l'equip de govern puja la brossa un 14%, l'aigua un 7'65%, el clavegueram un 11'62%, les ocupacions a la via pública un 10%, les terrasses d'establiments de restauració un 23% i la resta de taxes un 3% en general. Aquesta nova pujada fa que la "fórmula Olivella" sigui pujar els impostos o les taxes, augmentant la pressió fiscal dels calafellencs! La sorpresa ha estat aquest matí, quan en algun diari llegíem el titular de que l'equip de govern congelava els impostos i les taxes. Ha sigut per quedar-se congelat!

La modificació del contracte del nou Mercat Municipal suprimeix la construcció de la Biblioteca que s'havia de fer damunt del nou mercat. La nova Biblioteca és un equipament ja necessari per Calafell, la propia Generalitat ho exigia a l'anterior Consistori. La previsió del mapa de biblioteques de la pròpia Generalitat així ho contemplava des del 2005. El Vendrell, Cunit i l'Arboç van fer els deures, Calafell no! Per això, l'equip de govern anterior va posar-se a fer el projecte, aprofitant l'embranzida del nou Mercat per poder fer la biblioteca al damunt. Vàrem deixar 800.000 euros al pressupost per començar a fer l'estructura i els tancaments, a l'espera de la línia del PUOSC, que ha de sortit a final d'any, per la construcció de biblioteques. Amb aquesta línia, l'anterior govern i la Generalitat podíem finançar el 50% del cost de les obres de la nova biblioteca. Hem demanat que aquests diners no serveixin per enderrocar l'actual edifici del mercat, sinó per rehabilitar-lo y aprofitar-lo com a equipament social, cultural y de promoció econòmica. També estarem d'acord si els diners s'utilitzen per reduir l'endeutament de l'Ajuntament. Evidentment, també hem votat en contra. No ens agrada que es retalli en inversions que ja estaven previstes i son necessàries.

L'altre punt interessant ha estat la dissolució de la Fundació Marina, un organisme creat l'any 1991, per "la defensa, protecció i conservació dels béns del Patrimoni Mariner de Calafell en general i, en particular, del BOT SALVAVIDES, així com de tot aquell material relacionat amb l'activitat pesquera". Certament, la Fundació mai ha tingut activitat i l'actual govern no ha volgut posar-la en marxa d'una vegada per totes i, per tant, ha provocat la dissolució d'aquesta Fundació. Ens hem abstingut, a l'espera de veure què passa en el futur.

Altres punts del ple han estat la designació d'un representant al Consell General del Consorci de Comunicació Local, una modificació de plantilla a l'OAM Fundació Castell de Calafell, l'aprovació definitiva de l'ordenança de municipal d'espectacles públics i activitats recreatives, una ampliació d'una llicència d'autotaxi i donar compte dels informes trimestrals de Tresoreria i d'Intervenció, per la lluita contra la morositat en operacions comercials (llei 15/2010, de 15 de juliol), que fa l'Ajuntament. En tots els punts ens hem abstingut.

Seguidament, s'ha passat a l'apartat de precs i preguntes, on hem repetit gran part de les preguntes que no van ser respostes en el darrer ple, però també de noves, com són:

- la neteja del solar del casal de Calafell parc,
- un senyal de trànsit que va caure a Valldemar,
- el contingut del projecte RESUR,
- l'existència, o no, de la regidoria de noves tecnologies,
- la presència del cap de la policia i la "informalitat" en la recepció-sopar del municipi agermanat de Larmor Plage,
- la valoració dels llocs de treball i les converses amb els sindicats,
- les iniciatives que planteja la regidoria de turisme per la temporada d'hivern,
- el calendari de la regidoria de Promoció esportiva,
- la problemàtica del club de Petanca de Calafell,
- la feina que realitzen a l'Ajuntament Elisenda Pifarré i Àngel Solé, contractats, suposadament, per portar la comunicació i la web municipal, que no ha estat resposta. No s'ha dit ni quant cobraven, ni quin contracte tenien, ni quines tasques feien, ni per què tenien telèfon fix a l'Ajuntament (estant contractats externament),... en parlarem aviat.
- la contractació "irregular" de la nova coordinadora,
- el lavabo no col·locat de la petanca de Segur, tot i comptar amb el compromís de l'alcalde, en el darrer ple ordinari.
- un semàfor a la travessera de Segur, degut als darrers accidents, que també en parlarem aviat.

Com sempre, molts interrogants i poques respostes.

Volem afegir, avui, a petició del Manel, company de fatigues dels plens, un resum dels precs i preguntes del públic. El Manel ens ha felicitat per l'oposició feta i pel to i respecte de les nostres intervencions, així com per la informació que tenim. Manel, va per tu.

Des del públic, el propi Manel, ha demanat explicacions per la no assistència de cap representant del govern a l'acte d'homenatge del president Companys que va organitzar ERC, fa unes setmanes. També ha demanat l'aclariment sobre la despesa de 5.300 euros que ha suposat l'arribada del circ a Calafell, aquest estiu. Ha parlat de la pujada de la pressió fiscal i l'alcalde l'ha interromput dient-li que les normes havien canviat i que "ara pots parlar dels teus temes", fent al·lusió a que, fins ara, només es podia parlar dels assumptes del ple. El Manel, estorat, ha quedat perplex de la resposta de l'alcalde, que ha perdut els papers en més d'un moment del ple.

Hi ha hagut, també, altres intervencions, com les dels veïns del barri de Rodríguez Pita, demanant la col·locació del semàfor on va haver l'incident fa unes setmanes a la travessera de Segur, o les dels administradors del Blog de Segur en la mateixa línia constructiva i propositiva, queixant-se de la suposada "mala interpretació" que ha fet la premsa de la notícia de la col·locació de càmeres en els semàfors de Segur.

En definitiva, sis hores de ple que han donat per força.

Si voleu afegir alguna cosa, deixeu els vostres comentaris, especialment aquells que hi heu assistit!

5 comentaris:

  1. Hola, lo que más me ha sorprendido ha sido la "fácil" y demagogica diferenciación entre tasas e impuestos. Decir que no se suben los impuestos es verdad, pero y las Tasas? Es evidente que de fondo son dos cosas diferentes, pero es igual de cierto que al fin y al cabo para los bolsillos de los contribuyentes son lo mismo. Cierto es también que a fecha de hoy no podemos exigir que nos expliquen para que serán utilizados estos dineros recaudados de más, pero es también cierto que se podría ya prever, en un borrador de presupuesto para el próximo año, el destino de estos euros.
    Saludos

    ResponElimina
  2. Bueno, Massi, la tasa no deja de ser un impuesto que pagan aquellos que usan determinado servicio, espacio, actividad,... ciertamente. La opinión pública no los diferencia.

    Discrepo en que a fecha de hoy no podamos exigir que nos expliquen para qué serán utilizados el dinero que se recaudará de más. El presupuesto no se hace con lo que resulta de las ordenanzas, sinó que es un equilibrio entre lo que se pretende hacer y lo que se puede recaudar. Por tanto, todas ordenanzas deberían tener, aunque fuera a modo de borrador, un proyecto económico de lo que se quiere hacer en el presupuesto. O bien, para conseguir la excelencia, el propio presupuesto. De momento, nunca se ha conseguido ese objetivo, almenos en este Consistorio. ¡Quizá algún día sea posible!

    ResponElimina
  3. A Ramón Ferré en particular i al grup socialista en general.

    Crec que com diu Manel de Calafell Park esteu fent oposició i, a més, constructiva (a veure quants m'escriuen ara al meu blog dient barbaritats després d'això, ara diuen que soc socialista!), però ho dic perquè ho veig així. Quan vas fer el discurs al ple constitucional 11-Juny i vas dir que farieu una oposició ferma però constructiva, he de reconèixer que no m'ho creia, però veig que la linea que heu agafat és la que vas dir.

    Us vull transmetre l'agraiment dels veïns que han vingut a parlar del pas de vianants de l'accident de divendres passat, per haver parlat del tema del semàfor al pas de vianants durant el ple, de forma que s'hagi pogut escoltar per la ràdio. Hi havia molta preocupació.

    He posat un tall de veu sobre el que heu dit tú i Clavero al ple, perquè ho escoltin qui ens llegeixen o no poden escoltar els plens.

    Fco. Clavero i Montse López han tingut el detall de venir a explicar-nos tot el que es pensa fer i això també és d'agrair. Tant de bo la política fos sempre així.

    ResponElimina
  4. Pere, ja porto un temps a la política i he après que es poden fer coses des del govern, on hi he estat ja tres cops, com des de l'oposició, on també he estat tres cops. Crec que el més important no és estar en un lloc o un altre, sinó que el temps que algú dediqui a la política sigui productiu i beneficiós pel seu municipi. Això és el què penso després de 12 anys d'experiència i miro de portar-ho en pràctica.

    El discurs del dia 11 de juny estava carregat de contingut polític i de missatge, però també d'il·lusió, passió i esperança per la política. Realment, creiem que es pot fer un altre tipus de política més propera i més beneficiosa per tothom, sense perdre les formes, sense nervis, sent enèrgics i propositius alhora. Intentem portar-ho a terme, però no seria possible si, realment, el grup de persones que formem el grup municipal i la resta de la militància no fóssim nosaltres mateixos. Crec que hem de comportar-nos tal i com som, la resta ve sol. Sembla fàcil, però no ho és.

    Em sap greu haver hagut de marxar tant ràpid del ple, tenia un problema de mòbil que havia de resoldre amb urgència, però aprofito l'ocasió per dir-vos que és el mínim que podíem fer. Crec que ha servit per resoldre o intentar resoldre un tema important de seguretat que calia aclarir i reconduir. Amb això hi guanyem tots. Transmet el meu missatge també d'agraïment als veïns per esperar sis hores per poder intervenir. Tant de bo tots els ciutadans poguessin fer això i tinguessin aquesta paciència per esperar a intervenir.

    Et felicito per la iniciativa de penjar les intervencions al bloc. Crec que és bo que els ciutadans tinguin el màxim d'informació possible i per aquí es pot fer molt en això.

    Clavero i Montse són molt amables i correctes. Tot i que no són del meu grup, crec que són bons regidors i bones persones. Tinc esperança en ells i els penso ajudar, crec que ja ho faig. Saben que em tenen al seu costat pel què faci falta per millorar el nostre municipi. La política ha de ser així i hem de poder dir això amb tota la normalitat del món, encara que a algú no li agradi.

    ResponElimina
  5. Jo crec que els esteu perdonant la vida, perquè l'alcalde perd ara els papers, l'altre dia era la Olga la que deia Hostiaputa, i no us poseu nerviosos, seguiu en alló que esteu.
    Ja m'agrada que hagi pau, però de tant en tant s'hauria de fer com la regidora que va parlar ahir del policia posant cafes amb una pistola al cinto. Aixo que es?

    Seguiu, que teniu les properes eleccions guanyades. Entre amorios, discusions, vacances, que no s'aclaren i l'alcalde que te poc carisma i personalitat, si feu be lafeina, arribareu al govern.

    ResponElimina