dimecres, 31 de juliol del 2013

El Q-5 no funciona!


Malauradament, no es tracta d'aquest cotxe!, sinó del quadrant de la Policia: el famós Q-5. S'anomena així per que els agents fan un torn rotatori de cinc setmanes i passen pels diferents torns (matí, tarda i nit), descansant dues setmanes senceres entre els mateixos. Allò que ens van vendre fa, gairebé, un any com la solució a tots els problemes de la Policia Municipal s'ha convertit en un fracàs! Està provocant el desengany i el desencís de gran part de la plantilla i està portant a una reducció de la presència policial al carrer que tothom pot constatar.

- Amb el Q-5, en teoria, s'aconseguien suprimir les hores extres de la Policia Local. Per aquest motiu es van marcar un nombre de dies recuperables que completaven les hores de guàrdia que el Q-5 no cobria durant l'any. Els agents ja han fet la major part dels dies recuperables i estem al juliol! La resta de l'any minvarà la presència de guàrdies al carrer o haurem de pagar hores extres per a cobrir els actes i esdeveniments que es facin. Dels 500 torns de dies recuperables ja se n'han exaurit uns 450!

- Am el Q-5, no es cobreixen les indisposicions (vacances, baixes, presència en judicis, malalties,...). Això fa que els agents del carrer hagin de cobrir els llocs no ocupats, prioritzant els d'oficina i perjudicant la presència al carrer.

- Amb el Q-5, sobre el paper, s'aconseguien tenir tres patrulles (de dos agents) al carrer, per torn. A la pràctica, en tenim només una de sola i, en moltes ocasions, formada per un sol agent. Per exemple, en el torn de nit hi ha dos agents de trànsit que, si un d'ells fa vacances, l'altre queda sol. Una de les patrulles és la que va en bicicleta i vetlla pel compliment de les normes en el Passeig Marítim (carril bici), però només ho fa pel matí. Al juliol i a l'agost, es preveuen torns amb una sola patrulla.

- Amb el Q-5 s'aposatava per un model homogeni de la presència policial al carrer durant els tres torns (matí, tarda i nit). En teoria, deu agents per torn completaven el servei policial al municipi. La realitat és que hi ha 6 o 7 policies per torn. En algunes ocasions, només hi ha un sol agent a l'Oficina d'atenció al Ciutadà i/o a la patrulla de trànsit, ja que no s'han tingut en compte les vacances i/o les possibles indisposicions. El passat dimecres 17 hi va haver una presa de declaracions per un problema amb un manter que va obligar a estar dues hores als agents del torn dins l'oficina, sense poder sortir al carrer.

- En els canvis de torn del Q-5, es canvia tots els agents de cop i alhora. Això obliga als 4 interins de l'estiu a acabar el torn de tarda a les 23:00 h., enlloc de a les 22:00h., provocant una hora extra de més.

- Amb el Q-5, són els 4 interins els que acaben fent el servei de seguiment i control del Top Manta. No tenen prou experiència per a fer-ho i queden desprotegits en el Passeig.

- Amb el Q-5, es margina els agents més veterans del cos i se'ls relega a tasques d'oficina, desaprofitant el seu coneixement del municipi i la seva proximitat amb la població.

- Amb el nou cap de Policia s'ha perdut coneixement del municipi i la seva singularitat. Apareix en moltes fotos i va a molts actes, feina més pròpia del polític. En les hores de feina, està en el despatx, aïllat de la realitat quotidiana del municipi.

Per tot això, creiem que cal replantejar-se el quadrant aplicat en el conveni que es va signar i que el Cap de Policia faci la seva funció, variant el quadrant en funció de les necessitats del municipi. No hi ha un projecte policial clar, només hi ha un instrument (Q-5) que pretén resoldre situacions de forma homogènia. Aquestes són les nostres propostes:

- Cal un Projecte de Policia Local clar i entenedor. El mitjà (el quadrant Q-5) no pot pretendre ser un projecte en si mateix, ja que és un instrument per a repartir els agents, simplement. El regidor de Seguretat Ciutadana no pot obrir la Rúa de Carnaval i, a més, trobar-se amb cotxes aparcats en alguns carrers, impedint el pas de les carrosses. Cal un major ordre i col·laboració entre la Policia Local i els agents de Protecció Civil. Aquest cos de Protecció Civil podria fer la tasca d'obrir la rúa, mentre els agents de policia haurien de vetllar perque els carrers estiguessin nets de cotxes, per exemple, i regular el trànsit.

- No cal que durant el torn de nit hi hagi el mateix nombre d'agents que en els torns de tarda i de matí. ¿Calen els mateixos efectius de nit que de dia? ¿Calen els mateixos agents a l'hivern que a l'estiu? ¿Cal tenir els mateixos efectius entre setmana que els caps de setmana? ¿Cal tenir els mateixos agents de guàrdia quan no hi ha esdeveniments importants que quan es fa algun d'ells? Segurament que amb un quadrant que tingués en compte l'estacionalitat i els esdeveniments es podria optimitzar el servei. A l'hivern, segurament no cal tenir tanta presència i, en canvi, a l'estiu s'hauria de reforçar. Cal fer una millor previsió del servei necessari.

- A l'estiu, amb el reforç dels interins, les patrulles haurien de ser mixtes per a que els nous anessin agafant experiència i tinguessin més protecció davant els possibles imprevistos. Les patrulles haurien de ser formades per un interí i un funcionari amb experiència, per a evitar riscos innecessaris fruit de la manca de veterania dels agents nous.

- El cap de Policia hauria d'estar al carrer i conèixer el municipi i els seus problemes. No hauria de tenir presència la mediàtica que té l'actual cap.

- La Policia Local ha d'efectuar un servei de proximitat que, a hores d'ara, estan fent el Mossos d'Esquadra! (passejant pels comerços i tenint presència als barris). Segurament, els agents més grans podrien fer aquesta funció i no tenir-los marginats del quadrant actual, fent tasques d'oficina. A més, cal tenir en compte l'envelliment natural de l'actual cos de seguretat. Els Mossos d'Esquadra haurien de fer patrulles i una funció més de seguretat i protecció de la que fan ara. Els papers estan invertits!

16 comentaris:

  1. Us escric per dir que al carrer del ponent, que tenim la casa i venim a descansar a les 7 i 3 minuts del mati ja teniem una altra vegada el camió aquell blanc que sembla que porti un motor de reactor escombres que giren i fa un soroll que ens treu del llit, dormim amb les finestres obertes pel calor i venim aqui a descansar, aixó ho veieu normal? no tenen mes hores per fer ho, ho escric a tot a reu i sabeu qui es el cap d'aixó i com dirigir-me? gracies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajajaja. Cambiante de casa que terminarás hantes.

      Elimina
  2. Doncs et pots dirigir a la regidoria de Medi Ambient (situada a la Plaça de Catalunya) o per telèfon (977 69 90 09). El regidor responsable és en José Antonio Jiménez. Gràcies a tu!

    ResponElimina
  3. Tonterias y más tonterías. No teneís ni idea de lo que estaís diciendo. Todo lo que os han contado es mentira y en interés de voicotear la Policía, y como os va bien lo utilizais. NO ES CIERTO, SON PATALETAS DE 4 SINVERGÜENZAS VIVIDORES, OS AQUIVOCAIS, HAY QUE SER MÁS SERIOS.

    Un Policía.

    ResponElimina
  4. No son tonterías. Ésto es lo que responde gran parte del cuerpo policial cuando se le pregunta por el Q-5. Todo está documentado y las fuentes son diversas. A nosotros no nos va bien, al municipio tampoco. ¡Queremos que funcione mejor!

    ResponElimina
  5. Anónimo de las 13.49
    Si es mentira lo que se dice en el post, explica porqué, y dónde estan las equivocaciones.
    No te cortes, espero con verdadero interés que nos cuentes la verdad, o me harás pensar que eres tú el de la pataleta y la desinformación.

    Un saludo

    ResponElimina
  6. Ramon, creo que sólo has hablado con tres o cuatro porque la mayoría de policias estamos contentos. Es cierto, lo que dice un compañero que hay un grupo refucido que quiere boicotear el Q5, los cuales están totalmente identificados y no tienen el apoyo de prácticamente nadie porque ellos se pasan todo el día criticando, sin cumplir sus obligaciones. Nuevamente políticos. Tu hablas de fuentes contrastadas, estás seguto Sr. Ferré que puedes demostrar todo lo que expones? Me gustaría que vinieras a la policia, con esa información y mos lo demuedtres. Con escritos de este tipo puede que hayas ganado cuatro amigotes pero te edtás poniendo en contra a muchos más agentes. Ramón, ya sabemos que eres política y te toca hacer política pero en este tema te has pasado de frenada. Y quién te informe, que deje de mirarse tanto el ombligo, que sabemos quién es y cuál es su interés. Aunque también sabemos de algunos otros que también se te han acercado. A los informadores: en boca cerrada, no entran moscas.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Esta claro que no eres Policía y tampoco un hombre que da la cara.

      Elimina
    2. En qué te basas para decir que no soy un policia? qué se escribir correctamente? podría dar la cara pero yo no he venido a hacer puntos, sólo manifiesto lo que veo, pienso y trabajo. Puede que tú, pierdas demasiado tiempo con chismes y generando mal rollo en el Cuerpo. Decidí escribir en este blog simplemente para manifestar que la información que se está dando no es la correcta y que nuevamente perjudica a los agentes, pero si esto es un lucha absurda entre políticos y alguna persona o personas que quieren adquirir una serie de derechos que no se han ganado, adelante. Y Ramón, tres o cuatro no, es cierto, como mucho 15 y algún sargento; pero que es en proporción a todos los que somos? Gracias por publicar mis comentarios al margen que en ningún momento lo he hecho para generar controversias, que es la sensación que he tenido al leer el escrito publicado por un miembro del PSC. Puede que escribir desde la indignación en su día haya hecho que se malinterprete lo que quería decir. Me retiro de hacer comentarios porque yo no voy a entrar en una guerra donde hay más intereses políticos que malestar.

      Elimina
  7. No es mi intención polemizar sobre si son ciertas o no estas informaciones, no lo haré. Tampoco es mi preocupación quedar bien o ganar "amigotes", como dices. Lo importante es que se escuchen las quejas y se ponga remedio a los problemas. Hay mucho descontento dentro de la policía y quien piense que sólo son 3 o 4 se equivoca de pleno. Lo que está claro es que se ha dividido la policía y que hay un problema serio que resolver.

    ResponElimina
  8. Ramon, en la policía no estamos tan bien como quieren decir. Lo que ocurre es que aún podemos estar peor. Pero después de las últimas movidas, tienen a los veteranos hartos, otros se quieren ir, Pregunta qué pasa con la segunda actividad que la falsa de la López tiene entre manos.

    ResponElimina
  9. Veteranillo de pacotilla que lo único que haces es ensuciar y no trabajar ( esa es la realidad que soportamos cada día con vosotros), si sois vosotros los que ahora no queréis la segunda actividad y lo vais escampando. Sobre la regidora que hablas, falsa? Pues creo que es de las que mo tienen pelos en la lengua, aunque no os ríe las gracias. Por la casa se comenta que está frenando muchas cosas que os podría perjudicar y que prácticamente ni os habla, sobretodo a uno que tiene una compatibilidad totalmente irregular, y al del pelo blanco que hasta sabe que se va a echar la diesta a su casa, y la que hace horas extras llora que te llora pero no para de largar, y el que no sabe ni hablar en el mostrador. De los veteranos estamos hartos sí, pero el resto de la plantilla re

    ResponElimina
  10. Mira que bien, ya ha salido la regidora o alguno de sus pelotas a meterse con los veteranos. Como no hay otra cosa que hacer en la policía eh? Estamos apañados.

    ResponElimina