dimecres, 16 de gener del 2013

Imatge de Calafell


Passats un any i mig del mandat que vam iniciar el juny del 2011, podríem fer un repàs de la situació i d'allò que ha succeït. Evidentment, em deixaria coses importants i que podria dir, però tampoc es tracta d'avorrir el personal amb discursos extensos i que no aportin massa. Per això, m'agradaria destacar algunes coses que il·lustren la situació actual del municipi i la "nova forma de fer política" que anunciava l'equip de govern encapçalat per Olivella i secundat pel PP. Ja sé que escriure des de l'oposició sempre és una opinió parcial i crítica amb la política municipal que fan CiU i PP, però també va bé fer síntesi d'allò que s'està fent al municipi i veure per on es pot millorar.

Començaré pel final, la darrera proposta que ha llençat l'equip de govern per a “persones que actualment es troben a l’atur tinguin un contracte garantit de treball d’almenys sis mesos", el projecte Calafell Crea. El que semblava un projecte pensat per a donar feina a aturats, crearà set llocs de treball "nous". El cost és de 150.000 euros, 21.428'57€ l'any per persona, 1.785'71€ al mes per lloc de treball. Això no és el què cobraran aquestes persones, ja que part dels diners es destina a material i utensilis. Però seran set persones "preparades" per a ser "formadors" i poder ensenyar els autèntics necessitats (persones aturades o desocupades) "Restauració, Manteniment d’edificis i atenció al públic, Construcció i manteniment de la via pública, i Jardineria i agricultura ecològica". Precisament, aquests camps són els que menys llocs de treball estan generant en l'actualitat. De què els servirà tenir coneixements d'aquesta mena si no hi ha una reactivació d'aquests sectors? Sembla que la restauració, la construcció, l'administració pública i la jardineria no tenen massa sortida a nivell laboral avui dia, ja que són els sectors que més pateixen la crisi. Per tant, no crec que s'hagi encertat en la tria dels camps que podran donar més possibilitats de trobar feina a les persones necessitades. A més, si una cosa hi ha a les llistes d'atur són persones formades en aquests camps.

La realitat del municipi, sobretot en alguns nuclis, és molt preocupant. Mentre el pressupost municipal ha augmentat un 4% (1'4 milions d'euros), les polítiques socials han perdut pes en el pressupost 2013. També han minvat les àrees que poden generar moviment econòmic en el municipi, com turisme, comerç o cultura. A més, seguretat ciutadana, sanitat i educació han vist reduïda la seva aportació econòmica. En canvi, publicacions i promoció de la ciutat des d'alcaldia han vist augmentades de forma important la seva quantitat. És això el què cal a Calafell? És això el què ajudarà als ciutadans del municipi a arribar a final de mes? Crec que no! Mes aviat sembla propi d'un govern que no és conscient de quines problemàtiques té el municipi, on ha augmentat de forma important la pobresa, les persones amb risc d'exclusió social i la diferència entre els rics i els pobres. Molta gent que fa uns anys portava una vida "acomodada", ara pateixen dificultats per menjar, vestir o pagar la hipoteca. I molts ja no poden fer això!

La participació ciutadana que ha fet aquest govern només ha servit per justificar la retirada del carril bici i la seva no implantació de nou. No han cregut més en els processos participatius, ni en l'opinió del ciutadà. No volen crear el Consell de Seguretat Ciutadana, per exemple. Aquest Consell podria ser una eina excel·lent per a que els calafellencs poguessin participar de la presa de decisions en la política municipal, almenys en matèria de seguretat. Però, l'alcalde no vol. Aquest cop no sé si és per evitar conflictes o per mandra. Masses ganes de treballar no els veig, només centren els seus esforços en evitar focus conflictius i satisfer les demandes d'alguns ciutadans que reivindiquen solucions a alguns problemes puntuals, sense pensar en si allò aporta quelcom  o serveix per a ser un municipi millor. Només busquen el rèdit electoral. Per això, no hi ha idees noves ni projectes que puguin fer de Calafell un municipi diferent i que destaqui una mica més de la mitjana. I això va en contra de ser un municipi turístic, comercial i atractiu pels visitants que venen de fora.

Però, el pitjor de tot és un passotisme preocupant dels regidors del PP. No se'ls veu per enlloc, ni tant sols en els actes més importants que organitzen les seves regidories. No suficient amb això, amb la publicació en alguns mitjans de les seves despeses en "copons" i menjars han deixat la imatge del govern municipal de Calafell pel terra. I CiU aprovant despeses per tenir-los contents i que no trenquin el pacte de govern! Olivella no apareix pel carrer per por a trobar-se ciutadans que li han demanat feina de manera constant i desesperada, només en els llocs on hi ha possibilitat de sortir a la foto hi és. Ara ja ningú diu que no hi ha diners, ja no és creïble. Després de disposar d'1,2 milions d'euros que s'ha recaptat de l'IBI en el 2012 i 1,4 milions d'euros més que té el pressupost 2013, pel mateix motiu, ja ningú pot dir que no hi ha diners. Tampoc es pot dir res quan mantenim dos caps de policia amb uns dels sous més elevats de l'Ajuntament, enlloc del que seria llògic, només tenir-ne un.

Això sí, la culpa és sempre dels socialistes! Lamentable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada