dilluns, 1 de desembre del 2014

Ramon Ferré: “Crec que podem canviar la manera de governar amb més diàleg, més transparència i més participació dels ciutadans”


Entrevista a Ramon Ferré Solé, candidat a l’alcaldia de Calafell pel Partit dels Socialistas de Catalunya (PSC). Publicada a Info Calafell en aquest mes de novembre.

Ja fa temps que vostè és candidat a l’alcaldia pel PSC, per tant, com va ser que va prendre la decisió de presentar-se?

Bé l’Agrupació ja va plantejar fa un temps fer un relleu al capdavant de la mateixa agrupació i al capdavant del Grup Municipal i a mi em va tocar començar a fer la tasca de portaveu de nou, tasca que ja vaig fer quan varem estar al govern i, ara, al fer-se les Primàries vaig decidir presentar-me per què molts companys de l’Agrupació m’encoratjaven a fer-ho, vaig dir-me si era el bon moment o no, però vaig pensar que era una persona preparada que conec bé l’Ajuntament i que tenia ganes de fer coses i de canviar la manera de fer les coses. Aquests anys he vist la política per dins i no m’agradat gens i crec que es pot millorar moltíssim la manera de governar, per això em vaig decidir presentar.

Bé, vostè ja té experiència tant al govern com a l’oposició….
Si, he estat tres cops al govern i tres a l’oposició tenint en compte les diferents mocions de censura que hi van haver. He viscut unes legislatures molt difícils i l’estar a les dues situacions m’ha donat molta experiència i precisament conec a fons l’Ajuntament i per això, sé com canviar-ho, com fer-ho i què és el què s’ha de fer. Jo em considero una de les persones més preparades en aquest sentit i espero poder-ho posar en pràctica.

I això de canviar-ho, com es fa?
Doncs amb molt de diàleg, amb molta més transparència i més participació de la gent i intentant que les relacions entre els grups polítics siguin millors de las que han estat fins ara. I a més, fent que la gent participi molt més de les decisions que es prenguin. Intentarem fer pressupostos participatius a partir del 2017, aquesta és una de les propostes que portarem al nostre programa electoral i del què volem fer i per tant, serà una cosa molt nova, atès que els ciutadans es podran implicar molt i decidir on van a parar els seus impostos.

Que nosaltres sapiguem el PSC ha estat l’únic partit que porta quelcom més d’un any fent gestió al carrer amb la campanya Calafell 25 x 25…..
Portem un any i el resultat ha estat molt positiu i aquests darrers dies de novembre hem fet actes públics a la Platja i a Segur per a explicar-ho. Aquest full de ruta anomenat Calafell 25 x 25 l’hem tancat amb 25 propostes que tindrem molt en compte al nostre programa electoral. La idea és que això tingui continuïtat i a la pròxima legislatura quan governem, mantinguem el contacte amb els ciutadans i amb les entitats a peu de carrer per que no hagin de ser els ciutadans i les entitats les que vagin darrera dels polítics sinó que siguin els polítics els què busquin als ciutadans, que surtin al carrer i que donin la cara per saber quines són les preocupacions de la gent i quines coses fan falta i no tot el contrari com ha estat sempre, no...la vella política de que tothom ha de demanar hora amb l’alcalde per a resoldre els seus problemes. Huria de ser l’alcalde qui surti al carrer i s’interessi pels temes que preocupen als ciutadans.

Vostès han donat exemple, ja que el més habitual és que els partits es mouen a pocs mesos de les eleccions....
Si, a l’inici d’aquesta legislatura nosaltres el PSC, varem intentar consolidar l’estructura de la nostra Agrupació, varem renovar tota l’executiva i tots els càrrecs que hi havia al partit i als òrgans de representació del nostre partit i a partir d’aquí ens varem plantejar com podíem guanyar les eleccions. Primer varem fer les eleccions Primàries, es va escollir candidat i després varem començar a pensar en el nostre programa electoral i en la renovació del nostre projecte polític i per això varem decidir fer aquest procés participatiu del Calafell 25x25 que no volíem que fos un llistat de propostes sinó que aquestes estiguessin quantificades per poder-les dur a terme durant la legislatura.

No em negarà que ara el PSC no viu el seu millor moment. Això pot influir a les eleccions del maig vinent?
No ho crec. A les eleccions municipals es vota a les persones i als equips més preparats i aquells que entenguin que els seus interessos puguin ser gestionats millor. Creiem que a nivell de Calafell tornarem a ser altra cop un dels partits de referència i tornarem a plantejar una llista, un programa i un projecte molt potent i la gent ens continuarà donant confiança. Tot i que és cert que el nostre partit no està travessant el seu millor moment, però crec que a nivell local la gent valorarà les persones i el projecte que presenten i, especialment, la capacitat i la fiabilitat que tenen de poder tirar-lo endavant.

El què està clar és que no hi haurà majoria i s’haurà d’anar de nou als pactes....
Bé, jo espero que tinguem majoria absoluta i puguem fer un govern sòlid, però si no ho aconseguim haurem de cercar pactes. Però tinc molt clar que sempre s’ha de cercar el màxim de consens i de diàleg entre totes les forces i per això no només ens centrarem en la vella manera de fer política, és a dir, arribar a pactes amb partits minoritaris o d’altres que sumin per a poder formar govern, sinó que els pactes i els acords siguin els més amplis possibles i també acords amb els ciutadans que realment seran els protagonistes.

Tornant al Calafell 25 x 25 em sembla que hi ha propostes molt suggerents no?
Moltes, a banda de que s’arrangin els carrers o es facin els equipaments que fan falta, també hi ha hagut propostes interessants de comunicació, de temes socials, de participació i transparència. De les 25 propostes nosaltres agafarem les què considerem més interessants per a fer el programa electoral i són les que treballarem més a fons i les que ens comprometem a fer en els pròxims quatre anys.

Creu que l’any vinent hi haurà menys candidatures que al 2011?
Si, jo espero que n’hi haurà menys ja que al 2011, quan es van presentar deu o dotze llistes i al final en van sortir quatre. Això representa que els ciutadans van voler un ajuntament més clar i mes senzill que no una correlació de forces que haurien complicat la governabilitat. Nosaltres estem preparat per a qualsevol escenari possible.

Li preocupa que l’exalcalde Jordi Sánchez, company seu a l’anterior govern pugui formar una candidatura?
No, tothom és lliure de presentar-se i fer el què cregui oportú. Nosaltres presentarem un projecte renovat i molt potent i adequat al que és Calafell i que no s’entendria si es presentés en un altra municipi, per què ha estat la ciutadania qui ha volgut que siguin les seves propostes les que formin part d’aquest projecte.

Quin balanç fa vostè de l’equip de govern ara que ja estem a la recta final de la legislatura?
Uff...doncs hi ha molt a parlar. Comencem pel pacte que CiU va signar amb el PP, un pacte que no els ha sortit massa bé, com el tema de l’antic regidor d’esports que va fer unes despeses de més de 600 euros de consumicions d’unes reunions als bars. Ara la relació tampoc és tot lo bona que hauria de ser i alguns regidors estan bastant despenjats. També podem parlar de les contractacions i de la coordinadora que va venir de Salou i que ara ja no s’ha reincorporat a la tasca de coordinadora i ara aquesta tasca la fa l’assessor, el senyor Joan-Ignasi Sánchez, que és un vell conegut de l’Ajuntament de Calafell que ara ha vingut a donar directrius polítiques al senyor Olivella per que aquest final de legislatura remunti una mica les seves expectatives. En general, ha estat un govern que no ha pres decisions importants que ha intentat satisfer els ciutadans fent el dia a dia i no s’ha plantejat cap repte important pel municipi, llevat de les darreres obres que ara han encetat com les obres del nou Institut de Segur, obres que fa la Generalitat, no pas l’Ajuntament, les obres del passeig marítim o la licitació del pas soterrat de Segur, tot són obres que ja haurien d’estar fetes. Coses noves, cap n’hi una.

Els nous aparcaments...
Sí, però la majoria ja eren aparcaments i el què han fet ha estat condicionar-los i asfaltar-los. Han fet poques coses. Si mirem el seu programa electoral més de la meitat de les coses no les han acomplert. És un govern que no ha gestionat els recursos de què disposa i per això al final de cada any sobren diners. En canvi, ha augmentat la pressió fiscal amb el 10 per cent que va fer el govern de l’Estat per augmentar l’IBI i l’Ajuntament no la baixat tot i les nostres peticions de que es compensés el deu per cent. Veiem que s’ingressen molts diners i que al final d’any sobren uns cinc o sis milions d’euros i que els pressupostos estan inflats en quant als ingressos i això demostra una manca de projecte polític total al no saber gastar el què tens al pressupost. La prova és que al pressupost del 2015 no hi ha cap inversió important.


Com són les relacions entre Ramon Ferré i l’actual alcalde?
La veritat és que no hi ha gaire relació. M’entristeix molt ja que al llarg de la legislatura nosaltres varem manifestar la voluntat d’arribar a acords i tenir més diàleg i més debat i estàvem oberts i en canvi, crec que no van assimilar que nosaltres teníem de fer la tasca de l’oposició i a mida que veiem que l’equip de govern es tanca en sí mateix i no compta amb nosaltres, hem decidit fer cada cop una oposició més dura i més crítica i, ara, segurament assessorats per Joan-Ignasi Sánchez, sembla que volen aplicar un tarannà més dialogant ja que tenen més d’una ‘patata calenta’.

Quines?
Doncs algunes concessions que s’han tirat enrere com és l’enllumenat públic, fet propiciat per Tribunal Català de Contractació; el tema del tanatori, un tema que s’hagut d’iniciar de nou i ara fins i tot el tema de la nova normativa de les terrasses del passeig marítim, un tema del qual mai ens han demanat la nostra opinió fins que ara els comerciants han posat el crit al cel i com el govern no té cap projecte polític, ara confien en què l’oposició els doni la solució i després ells penjar-se la medalla.

S’apropa el vint-i-cinquè aniversari de la mort de Carlos Barral. Què farà el PSC?
Bé, el mes vinent es compleixen els 25 anys de la mort de Barral. Sabem que l’Ajuntament està preparant actes però des de l’Agrupació del PSC volem que es reconegui la vessant política que va tenir, sent Senador, un dels artífexs de la Llei de Costes i de la Llei d’Educació i volem aportar el nostre granet de sorra en aquest reconeixement a Carlos Barral.

Si vostè és el nou alcalde calafellenc, què és el primer que farà?
Canviar tot el model de governar amb més participació. Està clar que al 2016 caldrà posar al dia les instal·lacions esportives per que al 2017 tenim els Jocs de la Mediterrània, una oportunitat única per posar-nos al dia. No pot ser que encara tinguem nens i nenes que entreni dins d’una carpa o fins i tot equips que han hagut de marxar de les seves instal·lacions i anar a unes altres que no reuneixen condicions. Calafell està creixent molt en quant a esport i els equipaments són els mateixos de fa trenta o quaranta anys. També donarem resposta a temes que en aquesta legislatura no s’ha donat solució. Parlo del tema de les dutxes, rentat de roba i menjador social, per a les persones més necessitades, unes demandes bàsiques. Que els nens en edat escolar tinguin un àpat diari, aquest estiu s’ha fet quelcom en la mena de menjador però no ha acabat de funcionar com caldria. També hi ha el tema de la gratuïtat dels peatges ja que l’equip de govern no s’ha implicat gaire amb la coordinadora que es va crear i també volem incidir en la transparència en la comunicació, cal recordar que la campanya ‘Tu ets el crack’ ha estat un fracàs i ha costat 37.000 euros, lo que demostra que al no tenir les idees clares, es malgasten els diners. També haurem de treballar en el tema del Pla de Mobilitat de Segur, les inundacions, cal donar un nou impuls al Pla de Barris que al Poble ha quedat molt aturat. I ha moltes coses per fer.

Si a partir del mes de juny vinent vostè surt elegit nou alcalde de Calafell, continuarà jugant a hoquei patins?
Per suposat. El què no pot ser és que pel fet d’ocupar un càrrec com el d’alcalde, un hagi de deixar de fer les coses que t’agraden com la mateixa professió. La política és temporal ja que després hauràs de continuar fent una vida normal.

Doncs molta sort.
Igualment a vosaltres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada