dimecres, 9 de setembre del 2015

Moció del PSC de Calafell davant la crisi dels refugiats a Europa


El PSC ha presentat una moció a l'Ajuntament de Calafell, davant la greu crisi dels refugiats que aquest final d'estiu sacseja Europa. Com a força política progressista no podem restar indiferents davant el drama que pateixen tantes i tantes persones, sigui quin sigui el seu origen. El text de la moció, que s'ha de debatre en el proper ple municipal, és el següent:

"Som municipi d'acollida i solidari, en una societat d'acollida i solidària. Davant l'actual arribada a Europa de milers de persones que fugen per salvar les seves vides de la guerra en els seus països i la persecució política dels seus governs, no podem restar impassibles. Cal que actuem.

Cal d'entrada deixar ben clar que no es tracta d'un fenomen d'immigració, sinó d'un fet i situacions excepcionals, on refugiats i refugiades, de persones de totes edats, intenten escapar del desastre de la guerra i la fam en els seus països d'origen, i d'unes guerres sobre les que Europa té en el seu inici part de responsabilitat.

Aquests darrers dies, l'allau de persones que arriben a les fronteres d'Europa per cercar asil i refugi, han convertit aquesta crisi en un drama humanitari. És ridícul i lamentable que Europa sigui incapaç de gestionar l'arribada de 300.000 refugiats, quan a l'Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica han acollit a 7,2 milions de refugiats.

La deixadesa i la inacció dels governs i de les institucions europees agreuja encara més la situació dels milers de famílies que fan un llarg camí per protegir les seves vides i buscar una nova oportunitat en un país d'Europa.

En aquest sentit, la resposta de la Unió Europea i dels seus Estats membres a la crisi de refugiats no només és reprovable des del punt de vista moral i ètic sinó que també xoca amb tot un seguit d'obligacions jurídiques internacionals, a les quals ens hem adherit.

En una pregunta-interpel.lació a la Comissió, l'eurodiputat català socialista ha demanat a l'Executiu comunitari que "actuï de forma immediata i contundent per assegurar que estats membres com Espanya compleixin els compromisos contrets en matèria d'asil en tractats com la Declaració Universal de Drets Humans, el Conveni Europeu de Drets Humans o la Convenció de Ginebra".

En particular, l'actitud del Govern espanyol amb el seu regateig de xifres d'acceptació de quotes de refugiats, ha estat vergonyós. La suposada saturació de la capacitat d'Espanya per absorbir refugiats, no té cap fonament, i és un comportament partidista i que mostra la seva insensibilitat cap a la situació d'auxili cap aquestes persones.

Estem fermament en contra d'aquesta actuació del Govern central, com així també ho han expressat els nostres ciutadans i ciutadanes, i les entitats i ONGs demostrant un sentiment de solidaritat i endegant iniciatives per poder acollir famílies refugiades.

La defensa dels Drets Humans és un deure de totes les institucions democràtiques. Els municipis tenen un clar compromís en la promoció i la garantia dels Drets Humans, treballant conjuntament administració i organitzacions de la societat civil.

Com a municipi d'acollida, implicat en la defensa dels Drets Humans, la solidaritat i la pau, comptem amb una ciutadania i unes institucions compromeses en la lluita contra les desigualtats i que de sempre s'ha mostrat solidària amb les persones que pateixen situacions difícils.

Per tot això, el Grup Municipal Socialista de l'Ajuntament de Calafell presenta per a la seva consideració i acceptació pel Ple Municipal la següent MOCIÓ:

- Expressar la nostra solidaritat amb totes les persones que han d'abandonar les seves llars de manera involuntària a causa de la guerra que es viu als seus països d'origen i denunciem les situacions d'abús que aquestes pateixen per part de màfies organitzades.

- Instar a les institucions de la Unió Europea a actuar de manera immediata per donar resposta a les necessitats humanitàries de les persones que viuen aquesta tragèdia i buscar solucions a més llarg termini per evitar repetir situacions d'incompetència i negligència en la gestió de fluxos massius de persones en casos d'emergències humanitàries.

- Instar al govern de l'Estat d'acceptar la xifra proposada originalment per la Comissió Europea així com a fer front a les seves obligacions internacionals i a l'exigència humanitària i abandonar la seva negativa a un sistema de quotes vinculants, tant per decència cap als refugiats que arriben a les costes europees fugint de la fam i la guerra, com per solidaritat amb la resta de països de la UE.

- Instar al govern de l'Estat que aprovi el més aviat possible el Reglament de la Llei 12/2009, de 30 d'octubre, reguladora del dret d'asil i la protecció subsidiària.

- Instar al govern de l'Estat a dissenyar amb urgència un Pla d'acollida humanitària a refugiats. Aquest pla ha de tenir disposades places d'acollida dignes, possibilitats d'escolarització per als menors, atenció sanitària i social, en col.laboració amb les CCAA i la FEMP.

- Instar al Govern de la Generalitat ha donar resposta a la demostració de solidaritat que la ciutadania de Catalunya i les seves entitats civils estan tenint en aquesta crisi, i en aquest sentit, sigui la CCAA, que sol.liciti la màxima quota de refugiats.

- Instar al Govern de la Generalitat ha preparar tots els Departaments implicats en la gestió d'aquesta acollida, i oferir tots els recursos i serveis socials necessaris amb coordinació amb els municipis d'acollida.

- Instem al Govern de la Generalitat a desenvolupar una campanya de sensibilització a la ciutadania sobre la necessitat de comptar amb una política d'asil com a part essencial de la democràcia, el respecte a la dignitat humana i als drets humans, i que així mateix procuri prevenir l'aparició actituds racistes o xenòfobes.

- Ens posem a disposició de les institucions que compten amb les competències en aquesta matèria per buscar solucions conjuntes i oferir una solució al drama humanitari que estan vivint milers de persones desplaçades.

- Ens sumem a la xarxa de municipis-refugi preparant dispositius d'acollida i convida a la ciutadania a implicar-se i col.laborar en la mesura de les seves possibilitats en l'atenció i ajuda als refugiats.

- La Corporació Municipal desenvoluparà una Taula de Suport a Refugiats per realitzar un treball estable i permanent que posi en marxa les diferents mesures per a la millor atenció i suport als refugiats

- Traslladar aquest acord del ple municipal als Governs de l'Estat i de la Generalitat, així com a totes les entitats socials del municipi, i en especial, aquelles que desenvolupen tasques d'acollida de persones.



Calafell, 7 de setembre de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada