diumenge, 22 de març del 2015

Combatrem les retallades ajudant a millorar les escoles


Les retallades de la Generalitat i les del Govern Central en Ensenyament han provocat que les condicions materials i humanes en l'educació són pitjors que fa uns anys. Per a intentar pal·liar-ho, des dels ajuntaments podem fer més. No tenim competències per a variar els continguts educatius o augmentar el nombre de professors, però sí podem col·laborar amb els centres educatius i les administracions superiors per a millorar les escoles, els patis i disposar d'un material educatiu més adequat per a l'educació dels nostres fills i filles. Per aquest motiu, les propostes en Ensenyament seran prioritàries per l'any 2016, el primer dels pressupostos del nou mandat. Totes elles han sortit del procés participatiu Calafell25x25 on hem tingut contactes amb totes les Associacions de Mares i Pares de cada centre. Hi gastarem un milió d'euros en diferent propostes:


1.- Garantirem als infants un àpat diari durant tot l'any.
La Generalitat de Catalunya concedeix beques menjador per a aquells alumnes que tinguin dificultats econòmiques durant el curs escolar. Però, en els períodes festius, molts d'aquests alumnes no tenen la possibilitat de tenir un àpat diari assegurat. Per aquest motiu, obrirem els menjadors durant els períodes de vacances i garantirem que els nens i nenes tinguin una alimentació saludable, almenys un cop al dia.

2.- Obrirem els patis per les tardes i els caps de setmana.
Les escoles tenen instal·lacions esportives que només s'aprofiten durant l'horari escolar. Fora d'aquest horari lectiu, aquestes pistes i patis poden ser part de l'esbarjo dels nois i noies dels diferents nuclis del municipi, sobretot aquells on hi ha mancances en espais esportius d'aquesta mena. Per aquest motiu, amb la vigilància d'una persona, es poden obrir per les tardes per a realitzar activitats extraescolars o, fins i tot, els caps de setmana per a l'esbarjo i la pràctica esportiva.

3.- Arranjarem el pati i la pista d'atletisme de l'Institut Camí de Mar.
La pista d'atletisme de l'Institut Camí de Mar es va fer fa més de vint anys, quan el pati encara era del Col·legi Santa Creu. Des de llavors, la pista d'atletisme s'ha anat deteriorant de manera important, fins el punt de ser impracticable per a la pràctica esportiva, des de fa temps. També en el pati de l'antic Col·legi Santa Creu, ara de l'Institut Camí de Mar, s'han anat improvisant pistes i espais que cal endreçar i donar major qualitat. Per aquest motiu, arranjarem el pati de l'Institut per a ser un autèntic centre esportiu del municipi que ajudi al desenvolupament dels alumnes durant l'horari lectiu. El cost de l'actuació serà de 250.000 euros, aproximadament.

4.- Dotarem totes les aules de les escoles amb pissarres digitals.
Les escoles del municipi s'han anat dotant de pissarres digitals a base de l'estalvi dels centres i l'esforç de les Associacions de Mares i Pares d'Alumnes. Actualment, pràcticament la meitat de les aules estan dotades de pissarres digitals. Però en resta la meitat. Això permet un important estalvi en llibres i material escolar, al llarg dels diferents cursos. Per aquest motiu, la inversió en pissarres digitals s'amortitzaria en poc temps. El cost d'aquesta actuació és de 150.000 euros, aproximadament.

5.- Arranjarem els patis, amb paviments tous i espais d'ombra.
Els patis dels centres educatius no acostumen a formar part dels projectes constructius de les pròpies escoles. Per aquest motiu, cal una inversió addicional que doni una major qualitat a l'espai d'oci i lleure dels nens i nenes de cada centre. En els patis dels més menuts, calen paviments tous per a evitar que es facin mal. En els dels més grans, cal espais amb ombra per a evitar les insolacions que es poden produir en l'hora del pati o durant les classes a l'aire lliure. Per això, volem convertir els patis de les escoles en autèntics parcs per al gaudi dels escolars.

6.- Dotarem l'escola de La Ginesta d'aire acondicionat i ADSL.
La ubicació de l'escola La Ginesta fa difícil la seva connectivitat a la xarxa telefònica i, per tant, en dificulta la possibilitat de tenir ADSL. També té mancances a nivell tèrmic que cal resoldre. Per aquest motiu, invertirem 100.000 euros en aquesta actuació.

7.- Pavimentarem l'aparcament de les escoles de La Ginesta i El Castell.
L'escola de La Ginesta té mancances a nivell d'aparcament. Per aquest motiu, es va habilitar un espai important, abans de creuar el pont de l'autopista, que també pot servir com a aparcament del camp de futbol de Segur. Aquest espai, s'omple i es buida de cotxes quatre cops al dia. Hi caben un centenar de vehicles. Per a aquest motiu cal acondicionar-lo. El mateix passa amb l'espai d'aparcament de l'escola El Castell. La inversió aproximada per a aquestes actuacions és de 300.000 euros.

8.- Posarem proteccions solars a les aules de les escoles Santa Creu i Mossèn Cinto Verdaguer.
L'escola Santa Creu és una de les que té més problemes del municipi. Un dels més importants és el tèrmic, originat en gran part per la manca de persianes o proteccions solars i aïllaments tèrmics adequats. També hi ha problemes d'aquesta mena en l'escola Mossèn Cinto Verdaguer. Per tant, invertirem 100.000 euros en proteccions solars i la creació d'espais d'ombra en els patis de les dues escoles.

9.- Finalment, en el 2017, baixarem el 50% el preu del transport escolar i el de les escoles bressol.
Aquesta mesura ja l'havíem anunciat en el primer paquet de mesures de caire econòmic i social que vam presentar, fa unes setmanes. Com són mesures relacionades amb l'educació, les tornem a incloure en aquest paquet programàtic.


A més, la prioritat en el proper mandat a nivell d'ensenyament serà trobar una ubicació definitiva i la construcció del nou edifici per a l'escola Vilamar que, ja fa anys, pateix una situació de provisionalitat extrema.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada