dimarts, 18 de desembre del 2012

Resum de la sessió plenària d'avui


Avui s'ha celebrat una nova sessió plenària a l'Ajuntament de Calafell, en aquest cas amb caràcter extraordinari, on s'ha debatut les al·legacions, presentades pel PSC, a les ordenances fiscals pel 2013 i la proposta, feta per l'equip de govern, del pressupost per l'any vinent, entre d'altres punts.

També han passat alguns punts de caràcter més tècnic, on el nostre grup municipal s'ha abstingut, com reservar els diners de la paga extra de Nadal que els treballadors de l'organisme autònom municipal (OAM) no percebran, per ordre del govern central, una modificació del pressupost de l'OAM Fundació del Castell, l'aprovació del límit de despesa no financera i la proposta d'estructura organitzativa de l'Ajuntament.

Pel que fa a l'aprovació definitiva de les ordenances fiscals, s'han resolt les al·legacions presentades pel grup municipal del PSC. Aquestes anaven encaminades a millorar el text proposat per l'equip de govern i a disminuir la pressió fiscal a que CiU i PP volen sotmetre els ciutadans de Calafell l'any vinent. El més sorprenent ha estat la resposta immediata de l'equip de govern en només entrar el nostre escrit pel registre d'entrada de l'Ajuntament. En mitja hora, després de fer-ho, l'equip de govern ja convocava una comissió informativa per desestimar les al·legacions i propostes presentades per l'oposició. Això ja demostra la nul·la voluntat de diàleg del govern amb l'oposició.

El ponent del punt, el regidor del PSC Joan Carles Robert, ha recordat que Olivella continua sent l'alcalde que més ha pujat els impostos als veïns de Calafell. Mentre els salaris de la gent que treballa pugen un 1'5%, Olivella augmenta el clavegueram un 13'31%, l'aigua un 2'9% i la resta de taxes un 2'7%. En definitiva, la pressió fiscal augmenta, pel 2013, un 4%. En l'IBI, tot i ingressar, en el 2012, 1'2 milions d'euros més del previst, no es toca el tipus i es manté l'import que ja han pagat aquest any de més tots els ciutadans.

El regidor ha reconegut l'esforç que ha fet el govern amb les bonificacions que s'han aprovat, però ha lamentat que la major part dels ciutadans no disposin d'aquesta informació i s'assabentin que existeixen quan visitin els serveis socials de l'Ajuntament, llavors ja és massa tard! També ha denunciat la manca d'imaginació de l'equip de govern en trobar mecanismes per augmentar els ingressos de l'Ajuntament sense haver de recórrer a augmentar la pressió fiscal.

Ha denunciat, també, que l'augment del 13'31% del clavegueram sigui per finançar les obres que han quedat aturades, per la pèrdua de la subvenció de l'ACA de 700.000€, de l'obra del Passatge Sant Antoni. El PSC ha proposat negociar els contractes de serveis per a reduir la despesa i no augmentar la pressió fiscal als ciutadans. Però també ha denunciat que ha estat l'Estat (PP) i la Generalitat (CiU) qui ha reduït les aportacions que fan als ajuntaments. Cap de les al·legacions ha prosperat per la manca de diàleg entre govern i oposició, denegant totes les aportacions fetes pel sol fet de que les fa l'oposició.

Pel que fa al pressupost 2013, el regidor Joan Carles Robert l'ha batejat com "pressupost del despiste". L'any passat va ser el "pressupost del retrovisor", ja que només feia que mirar enrere i comparar amb l'anterior govern. Aquest any, l'ha batejat així per la manca de transparència i de concreció en algunes de les seves propostes. El pressupost passa de 36'8 milions d'euros (el 2012) als 38'2 milions d'euros (el 2013). El PSC ha manifestat que els 1'4 milions d'euros que s'ingressaran de més, respecte l'any 2012, s'han diluït en el pressupost sense concretar-se en cap projecte important i estratègic.

Tot i la pujada del 4% de l'import global, el PSC ha criticat que en cultura s'hagin reduït les subvencions a les entitats, s'hagi mantingut el pressupost de l'OAM Fundació Castell de Calafell, s'hagi reduït un 5% el pressupost del Patronat de Turisme i s'hagi minvat l'aposta per la promoció esportiva, el comerç, les urbanitzacions, les platges, la seguretat i la protecció civil, la Casa Barral i la cultura, en general. També sorprèn la desaparició del departament de noves tecnologies, on s'amortitza, a més, la única plaça ocupada de la plantilla.

També sorprèn l'augment del 2% que pateix el capítol de personal, on l'equip de govern crea, a més de cinc places d'agent interí per sis mesos, una plaça nova de responsable de mobilitat, dotant-la amb un complement específic de més de 30.000 euros. Aquesta plaça sembla feta a mida per un dels dos caps de policia que tindrà Calafell a partir del mes de gener, amb el retorn del cap de policia que té la plaça en propietat i que estava en comissió de serveis a Palafrugell, Paco Longo. No sabem ni ens han informat de quin d'ells ocuparà aquesta nova plaça, però està clar que, molt ens temem, tindrem els dos "caps" a la plantilla a partir del gener.

Finalment, el PSC ha criticat que, amb els diners que es destinen a inversions, es retardi el Pla de Barris al poble, no es posi ni un sol euro per al pas soterrat de Segur i l'Ajuntament no demani els diners a l'Estat per a fer el Passeig Marítim. A més, en una partida que s'ha posat en el pressupost per "Dinamitzar el Passeig Marítim", a la comissió informativa es diu que servirà per a fer el manteniment del passeig (que hi ha coses trencades), després que servirà per tapar les goteres de la Confraria, després que els manteniments també serveixen per dinamitzar i, finalment, en el ple, es diu que aquests diners seran per fer l'ecomuseu flotant a la platja de Calafell. Amb tanta distracció i diferents versions, no és estrany que el PSC hagi batejat aquest pressupost com el del "despiste".

Sense més comentaris, s'ha desitjat bones festes de Nadal a tothom i s'ha tancat el ple, ja que aquest cop era extraordinari i no hi havia torn de Precs i Preguntes.

5 comentaris:

  1. Comencem a estar per desgràcia acostumats al surrealisme en els plens municipals, .... estem a punt de convertir-nos en una icona en aquest art.
    Unes pinzellades:
    - L'alcalde li diu al regidor Robert Poyatos que "es miri com és" ...
    - Han aprovat un Pla de mobilitat i d'autoprotecció ciutadana, amb un nou responsable? - Cap estrella ? -
    - Olga Elvira, molt fisna ella diu i rediu en el torn d'intervencions "No farem declaracions"

    Em pregunto.
    - Suggerirà l'alcalde, al regidor Robert que es compri un mirall per mirar-se?
    - No hi havia abans pla de mobilitat, ni d'autoprotecció ? o bé el més probable és que ens compraran escuts protecctores contra el sicari còsmic i planells per a tots els veïns ?.
    - La 1 ª Tinent Alcalde (ufff) diu que no té res a declarar, serà perqué no la escorcollin a la duana ?.

    Per cert ha entrat un veí amb ganes d'arreglar comptes, és clar! amb don "iluminao" i .... Oita tu ! en un plasss S'ha aprobat el pressupost del 2.013 el " Despistat"

    Bones festes i venturós any nou!

    ResponElimina
    Respostes
    1. T'has deixat una cosa, Olga Elvira acusant a Triadó d'utilitzar una VISA quan era regidor de turisme i l'alcalde desmentint-ho! Imatge surrealista del ple.

      Elimina
    2. Y que Olga Elvira diga que no hace comisiones para ahorrar dinero!!!

      Elimina
  2. Y digo yo está mujer para qué está? Porque ultimanente sólo sabe decir "no farem declaracions" en los plenos, decir que es la 1ª tinent alcalde cuando se presenta encualquier acto y poner la mano a final de mes..

    ResponElimina
  3. No son presupuestos del despiste sino de la distracción, la misma que llevan a cabo sus homónimos en el Gobierno Central y la Generalitat, siempre tenemos temas que contribuyen a distraer de lo importante y meternos en discusiones bizantinas que nos alejan de los problemas reales.
    Los convergentes nunca han tenido sensibilidad social, pero en otro tiempo lo simulaban, la crisis les ha venido al pelo para descararse y mostrar su verdadero rostro liberal a ultranza, desmontando a sacudidas el Estado Social, lo he dicho en varias ocasiones, no son recortes ni reformas, es un cambio radical del modelo de Estado, lo cual es más evidente desde que el PP está en el Gobierno de Madrid.
    Voy al tema de la entrada, entiendo que debido al aumento de la presión fiscal se han obtenido unos ingresos superiores por lo cual dispone el consistorio de una cantidad susceptible de utilizarse en lo prioritario.
    Seguramente hay mucho por hacer y todo urgente, pero cuando te asomas a las noticias y ves el panorama se aprecia lo que es inaplazable, la necesidad en lo más básico y ese debe ser el destino, sobretodo de unas cantidades no comprometidas en el gasto.
    Crear oportunidades y revertir lo obtenido en planes de ocupación y ayudas sería lo justo, para ello sirven los impuestos.

    Un saludo

    ResponElimina