dimecres, 7 de març del 2018

Per l'avenç dels drets reals de les dones, ens sumem a la vaga 8M!


El 8 de Març, Dia internacional de Drets de les Dones, els i les socialistes manifestem un any més el nostre ferm compromís amb les dones, amb la defensa dels seus drets i amb les polítiques d'igualtat com a instrument per avançar cap a una societat lliure de masclisme perquè és incompatible amb la democràcia, la llibertat i la igualtat reals. Celebrem aquesta jornada de reconeixement i reivindicació amb el sabor amarg de viure un moment d’amenaça històrica cap a les polítiques feministes, tant a nivell internacional com a casa nostra, però amb l’esperança de la implicació copartícip de dones i homes per rebel·lar-nos i exigir als governs respostes efectives.

Nosaltres som el partit de l’esquerra feminista. Com sempre diem, “Fets, no paraules només”: reivindiquem amb orgull els assoliments polítics a nivell estatal i català que hem realitzat en matèria d'igualtat de gènere. Les dones només hem avançat en drets amb governs liderats pel feminisme socialista, perquè  sempre hem l'incorporat transversalment a totes les nostres polítiques. I ho seguim fent ara amb propostes des de l’oposició, amb el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, o amb les propostes de Llei de la Bretxa Salarial i Llei d’Igualtat Laboral, per eliminar les diferents situacions de discriminació que pateixen les dones en l'accés a l'ocupació, la promoció, la bretxa salarial, a més de la precarietat i temporalitat. També impulsem la conciliació, corresponsabilitat i nous usos del temps, fomentem les noves masculinitats, i, per la seva vital aportació i per justícia, hem prioritzat dotar de drets les grans invisibilitzades i explotades pel sistema patriarcal i capitalista, les mestresses de casa; així doncs, hem treballat per la Renda Garantida de Ciutadania, manteniment de les pensions no contributives, tornar a reconèixer com a cuidadora no professional amb cotització a qui té cura de persones dependents,... . 

A Catalunya hem patit doblement retallades legals i pressupostàries en polítiques de gènere: des del govern del PP justificant retallades amb l’excusa de la crisi o de “no nos metamos en eso”, i des de la Generalitat prioritzant invertir els diners públics per fomentar la guerra de banderes mentre retallen en subvencions a entitats que treballen amb dones en situació de vulnerabilitat, o bé, sota el parany d’una “reorganització eficient”, retallen serveis sensibles com els d’atenció a les dones víctimes de gènere, tal i com portem anys denunciant. La paràlisi i degradació institucional, política i econòmica catalana perjudica les dones i la societat sencera. Com a PSC seguim denunciant la banalització que grups independentistes  fan de la violència masclista, manipulant sentiments  per guanyar adhesions polítiques. La causa on ens hem de trobar aquest 8M, partits i entitats, és la feminista, lluitar pels drets de les dones, sumar i no restar.

Aquest 8 de març, les entitats feministes han promogut a nivell internacional una vaga laboral, de cura, de consum i estudiantil. Al nostre país, diversos sindicats han convocat vaga laboral, com UGT i CCOO amb una aturada de 2h. Ja l'any passat el PSC va ser el partit pioner en sumar-se a l'aturada internacional del 8M, instant a fer-ho també al Parlament, Congrés i Parlament Europeu.

Com a socialistes, i per tant, feministes, donem tot el nostre suport a la crida feminista internacional i a la vaga convocada per UGT i CCOO. Ho fem des de la responsabilitat i la voluntat de prioritzar a l'agenda social i política la lluita per la igualtat real de drets i oportunitats entre dones i homes, i, especialment, les polítiques contra la violència masclista i la discriminació laboral (d'accés, promoció, bretxa salarial…). Donem suport a la vaga laboral perquè les dones guanyen 6 punts anuals menys que els homes. Perquè la taxa d'activitat femenina és prop de 10 punts menor i la taxa d'atur és 4 punts superior. Perquè la bretxa salarial és del 23%. Perquè el 67% de l'ocupació temporal a temps parcial és realitzat per dones. Perquè el 81,89% dels contractes indefinits a temps parcial són de dones. Perquè quan hi ha càrregues familiars disminueix la taxa d'ocupació de les dones enfront de la dels homes, que augmenta. Perquè 1 de cada 3 dones entre 18 i 29 anys han patit assetjament. Perquè les pensions de les dones són menors.

Donem suport a la vaga feminista de cures perquè volem posar en valor el treball domèstic no remunerat, menyspreat pel sistema econòmic, i utilitzat per ocultar retallades de l'Estat de Benestar. També volem visibilitzar la manca de corresponsabilitat real a les tasques de cura i la necessitat vital de polítiques de coeducació i de foment de les noves masculinitats.

Donem suport a la vaga de consum per recordar les empreses que han d'incloure la visió de gènere a totes les seves accions, des de la producció, les condicions laborals, fins al màrqueting emprat.

I donem suport a la vaga estudiantil perquè la lluita feminista s'ha de fer en xarxa intergeneracional, implicant els i les joves.

Per tot això, des del PSC reivindiquem:

- Tornar a prioritzar les polítiques de gènere amb tot el pes legislatiu i recursos econòmics retallats.

- Que els governs estatal i català liderin el Pacte d’Estat contra la violència de gènere garantint recursos, l’acompanyament judicial personalitzat per a dones víctimes i la formació específica als membres de la magistratura especialitzada, i garantir el manteniment dels jutjats de violència sobre la dona VIDO a Catalunya. Promoure un gran pacte català per garantir que la Generalitat desenvolupi les diverses lleis vigents de lluita contra aquesta xacra.

- Aprovar les Lleis de Bretxa Salarial i d’Igualtat Laboral per lluitar de forma efectiva contra la discriminació que pateixen les dones i que tant afecta a la igualtat real d’oportunitats real.

- Treballar per assolir una Llei d’Usos del Temps eficient, que fomenti les noves masculinitats, la conciliació i la corresponsabilitat real, vinculat tot amb la coeducació.

-A nivell local, continuar incorporant la perspectiva de gènere en totes les actuacions reivindicant els drets de les dones i el foment de les noves masculinitats. Ampliar i enfortir la Xarxa de Municipis lliures del tràfic de dones, nenes i nens destinats a la prostitució.

-Defensar els drets reproductius i de planificació familiar de les dones, també de les menors.

- Donem suport a la vaga internacional feminista del 8 de març, tant reivindicativa com laboral de 2 hores i instem els nostres càrrecs i militants a sumar-s’hi, fer activisme a la xarxa denunciant les múltiples discriminacions que pateixen les dones, participar a les mobilitzacions, etc...

En els drets de les dones, ni un pas enrere! Com sempre exigim des del feminisme socialista: FETS, no paraules només!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada