dimecres, 18 de novembre del 2015

L’IBI baixa un 10%: una promesa molt principal, completa

Les promeses són per complir-les. Si més no, és el que fem al PSC de Calafell. En la passada campanya electoral, vam prometre baixar l’IBI un 10%. I en el darrer ple, vam materialitzar aquest compromís. Que va tenir el suport, des del primer dia del mandat, dels partits que governen amb nosaltres (UAM i el PP) i dels que van donar suport a la investidura (Ciutadans).

El que no era lògic és que l’Ajuntament tingués l’IBI en el tipus màxim i que, any rera any, sobressin diners. Això, en un moment en què la crisi ha fet que tantes i tantes famílies vagin collades de debò i tinguin dificultats per pagar. Després d’un mandat perdut, durant el qual no es va fer res i l’únic que es va fer al final encara va ser a crèdit, no s’entenia, no.

No és l’únic cas, ni de bon tros, de promesa electoral que ja hem complert. Fins i tot promeses a complir al llarg del mandat, van quedar resoltes durant els primers 100 dies de govern. Però la promesa de baixar l’IBI tenia un abast i un impacte que la feien una de les més principals i importants. Perquè sí, retirar els privilegis protocol·laris no costava diners, però la rebaixa de l’IBI significa dos milions d’euros. Dos milions d’euros menys per a les arques municipals, i dos milions d’euros més a la butxaca dels ciutadans.

Per això resulta sorprenent que algú pugui votar en contra d’aquesta mesura. Podem arribar a entendre-ho de CiU (o com es diguin ara, van canviant de nom de setmana en setmana), perquè tenir l’IBI pels núvols va ser la seva decisió. Ho entenem bastant menys d’ERC i de la CUP, però ha estat també la seva decisió. Creiem que res més en les ordenances fiscals per a 2016 pot justificar estar en contra d’una mesura tan principalíssima com la rebaixa de l’IBI.

En tot cas, ens hem de pessigar repetidament després d’escoltar en el ple la intervenció de la regidora convergent Montse López. La seva gran preocupació era que pugés una taxa per deixar els gossos a la gossera. Que, per cert, només pujava per adequar el preu al cost real del servei. Més enllà d’aquest detall, López va deixar clar que per ella, Olivella i els altres regidors convergents, són més importants els animals que les persones. I no és que nosaltres no tinguem sensibilitat pels animals i per les persones que els estimen. És que tenim clares les prioritats...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada