dimecres, 20 de maig del 2015

Ramon Ferré: “El PSC es deixarà la pell per canviar les coses que mai no canvien a Calafell”


(Entrevista publicada a l'InfoCalafell d'aquest mes de maig).

Ramon Ferré s’estrena com a candidat a l’alcaldia de Calafell pel Partit dels Socialistes de Catalunya, però té una trajectòria, de govern i d’oposició, a l’Ajuntament. Encapçala una llista renovada completament i amb la participació ciutadana com a principal argument electoral. També anuncia el compromís de baixar l’IBI el 10% i de fer que sigui els ciutadans de cada nucli els que decideixin en que s’hi inverteix, a partir d’una inversió mínima assegurada, en proporció al número d’habitants.


La llista del PSC potser és la més renovada de totes. No continua cap dels regidors del període 2011-2015, llevat de vostè. Perquè?

Aquesta no era la intenció inicial. Volíem una renovació gradual. Però internament les coses han anat d’una altra forma i això ha conduït a una renovació total, amb persones que no han ocupat mai un càrrec de regidor. Això ens dóna molta força, ja que els candidats i candidates tenen moltes ganes i il·lusió. I això s’encomana. Però és més, serà més fàcil aplicar una nova política, més participativa, més transparent i més moderna amb persones que no tenen vicis adquirits. I que no tinguin experiència com a regidors no significa que no tinguin experiència política, ja que la majoria porten temps militant i estan al dia dels debats polítics que hi ha a l’Ajuntament. També són persones coneixedores de la realitat del municipi, de forma general o en àmbits concrets, i amb molt bona formació. És un equip molt equilibrat. Que ningú dubti que seran uns excel·lents regidors.

Continua vostè, que porta alguns mandats a l’Ajuntament, però ara per primer cop com a cap de llista?

Efectivament. Vaig entrar a la política molt jove (encara ho sóc) perquè volia canviar les coses que a Calafell mai no canvien. Però he vist la política per dins i no m’agrada. I ara tinc l’oportunitat, ja que encapçalo un equip en comptes de ser-ne un membre més, de fer les coses d’una altra forma. La política, tal com es concebia fins ara, ja no serveix.

I en què consisteix aquest canvi?

En entendre que ja no pot ser que la gent prengui una decisió genèrica cada quatre anys i després ja no tinguin res a dir fins a les següents eleccions. I lògicament, en actuar en conseqüència, obrint la presa de decisions a tota la ciutadania i en tot moment. Nosaltres hem predicat amb l’exemple, impulsant des de l’oposició un procés de participació ciutadana amb el qual hem traçat un full de ruta pel Calafell dels propers deu anys, el Calafell25x25. El nostre programa electoral s’hi basa. Però la participació no pot ser només una eina electoral. Si no és també una forma de govern, és una ficció. Pensi que a Calafell hi ha partits que han fet participació a menys d’un mes de les eleccions, quan el programa electoral ja devia estar imprés i tot...

Com es concretarà aquesta qüestió, si vostès governen?

En el fet, per exemple, que entre tots decidirem on van els diners dels impostos. Cada nucli tindrà una assignació econòmica anual per inversions, proporcional al seu número d’habitants. Nosaltres, com a govern, plantejarem propostes al Consell Ciutadà, i viceversa. Però seran els ciutadans de cada nucli els que decidiran en què s’inverteix i què es fa primer.  Puc afegir una cosa que és importantíssima?

Digui.

Que aquesta fórmula no farà tan sols que tothom senti que la democràcia torna a valdre la pena, sinó que ajudarà a relegar a la història els greuges que sempre hi hagut entre els diferents nuclis de Calafell. Amb una inversió mínima garantida i una fórmula objectiva i clara, la qual cosa no ha passat mai, no hi haurà motiu per al greuge. És més, pel que vam veure mentre feiem el nostre procés de participació, tenint aquesta qüestió bàsica resolta, els calafellencs mostraven una gran generositat i comprensió cap a les problemàtiques dels barris que no eren el seu. És a dir, l’oportunitat és del tot històrica.

Parla d’uns mínims d’inversió garantida, però com es finançarà això?

És normal que em facin aquesta pregunta, quan, a més, la principal proposta econòmica i social que fem és baixar l’IBI un 10%, el 2016. Això significarà una reducció de dos milions d’euros a les arques municipals, que no ens permetrà invertir amb recursos propis. Finançarem les inversions amb préstecs, però sense augmentar l’endeutament. M’explico: demanarem un crèdit anual, equivalent a la quantitat que s’amortitza dels préstecs vigents. Aquesta quantitat és, aproximadament, d’uns cinc milions d’euros anuals. Segons el criteri de número d’habitants, el nucli de Segur disposarà de dos milions per any, el bloc del Poble i la Platja, de dos milions més, i les urbanitzacions, d’un milió.

Aquestes mesures funcionaran des del primer dia?

He de dir que des del primer dia és impossible. La rebaixa de l’IBI no és aplicable fins al 2016, perquè aquest 2015 no es que estigui aprovat, sinó que s’estarà cobrant quan es constitueixi el nou Ajuntament. Per cert, aprofito per dir que el govern que hem tingut els darrers quatre anys ha tingut la possibilitat de baixar aquest impost i no ha volgut fer-ho.

Pel que fa a les inversions, les del 2016 estan compromeses per les reformes i millores de les instal·lacions esportives. Calafell és subseu dels Jocs Mediterranis de Tarragona, el 2017, i ho tenim tot per fer. Són millores, per cert, que quedaran, perquè les actuals instal·lacions estan al límit de capacitat i de conservació des de fa molt. També començarem a invertir un milió d’euros a les escoles, que tenen necessitats peremptòries, la qual cosa ens ajudarà, a més, a combatre des del món local les retallades de la dreta.

Mentre resolem aquestes qüestions inajornables, crearem els mecanismes de participació perquè ja estiguin operatius el 2017.


Vam llegir a un bloc , en una entrevista que li feien, que si no podia complir les seves promeses electorals, era capaç de deixar-ho...

Nosaltres volem guanyar les eleccions, però no pel fet de guanyar-les, sinó com a instrument per canviar el que mai no canvia a Calafell, passin els anys que passin. El nostre projecte està quantificat, és realista i té un calendari. Per això vull complir les meves promeses i demano als ciutadans que si volen canviar les coses, m’ajudin a canviar-les. Si cal un pacte amb altres partits i hem de modificar algunes de les propostes, serem els primers que ho explicarem. Però no deixaré de fer allò que és essencial. Si no puc complir, ho deixaré, per descomptat. A mi no m’agrada no complir.


Un tema molt controvertit a Calafell ha estat sempre el dels sous dels polítics. També el dels càrrecs de confiança. Què pensa fer al respecte?

Sé que aquestes qüestions són molt impopulars, i més en els temps que  corren. Però els polítics han d’estar ben pagats. Si no, a la política hi aniran els que ja s’ho cobraran d’una altra forma i tots sortirem perdent. Sona a cosa antiga, però és un risc més actual que mai.

Una altra cosa és que no exigim als polítics que el sou se’l guanyin. I com determinar això no sempre és fàcil, em sembla perfecte objectivar-ho a partir del que estipula la llei de racionalització de l’administració local, amb uns topalls salarials segons les dimensions del municipi. El meu punt de partida seria aquest, el que significaria cobrar una mica menys que l’actual alcalde.

Per cert, em sembla molt pertinent la previsió de la llei que he esmentat en el sentit que el sou de l’alcalde i els regidors pugui ser rebaixat si, per exemple, l’Ajuntament no compleix els terminis de pagament. No és que la penalització sigui molt important, però compromet personalment amb la seva gestió a qui governa, d’una forma molt pràctica i fins i tot didàctica.

I sobre els càrrecs de confiança?

En el mandat que ara acaba, el govern ha preferit maquillar la realitat per fingir que no en tenia. Però hi ha un seguit de persones que cobrar, han cobrat. Jo prefereixo les coses clares i no les ficcions, més quan el cost és el mateix i la diferència, purament estètica. Els socialistes entenem que tot govern ha de tenir persones i professionals que executin les seves polítiques, siguin funcionaris o càrrecs de confiança. El que cal fer és mesurar la despesa que això significa, i que no és més del que és necessari per no deixar de fer coses, que, en definitiva, és per al que els ciutadans han votat els governants.

Valori el que ha tingut de bo i el que ha tingut de dolent el govern de CiU i PP.

Podríem dir que han fet una gestió econòmica correcta i sense arriscar gaire. Han mantingut la pujada de l’IBI decretada pel govern central, sense necessari. Els han sobrat diners cada any... Haurien pogut baixar l’IBI al 2013, 2014 i 2015, i no ho han fet. Això els permés invertir una mica i fer bastantes reparacions.

D’altra banda, la participació ciutadana ha estat escassa. S’ha limitat a dos temes: el carril bici i un nou ús per al Mercat Vell. En la meva opinió, molt pobre per als temps actuals. Hi havia més temes per buscar la complicitat dels ciutadans. A més, no s’ha buscat mai el conses amb la resta de forces polítiques en els projectes estratègics. El diàleg ha estat nul...

El més preocupant és que el govern sortint no ha tingut projecte. Han anat improvisant accions i pressupostos, any a any, sense un full de ruta ni un model de cap on havia d’anar Calafell. Poca valentia i força conformisme. En molts aspectes, són quatre anys perduts i jo no hi donaria més voltes.

El PSC també haurà comés errors, no?

Quan vam governar en vam cometre alguns, i n’hem aprés. S’ha d’escoltar més a la ciutadania i buscar consens en els temes prioritaris. També hem aprés que no sempre és bo encarar qüestions que puguin generar rebuig social i crispació. I no és perquè et costin vots. És que hi ha tantes coses per fer, que és millor començar sempre per aquelles en les quals tothom, o la gran majoria, estan d’acord. Ara ens tocarà demostrar-ho!

Creu que el PSC governarà? Que vostè serà alcalde?

Ho hem d’intentar. Quan em vaig plantejar el relleu de Jordi Sánchez sabia que no seria fàcil. Jo fins i tot creia que amb quatre anys no en tindríem prou per recomposar la nostra situació interna i intentar aconseguir l’alcaldia. Però sap què ha passat? Que CiU i PP ho han fet tan malament, i han afegit tan malestar a la ciutadania, que pensem que un canvi no tan sols és desitjable, sinó possible.

Els comerciants, els joves, els aturats, la gent que ho està passant malament..., tots estan motivats perquè hi hagi un canvi al capdavant de l’Ajuntament. La millor alternativa és la nostra, per projecte, per joventut, per il·lusió, per preparació... La feina que caldrà és immensa, però nosaltres ens hi deixarem la pell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada