dijous, 9 de setembre del 2021

Obrim una nova etapa. Declaració del PSC per la Diada del 2021

 La Diada d’enguany ens ofereix l’oportunitat de repensar i de posar en comú les prioritats de la ciutadania de Catalunya.

L’economia catalana es va refent dels efectes de la pandèmia, ajudada pels estímuls i ajudes proporcionats per les diferents administracions i governs, i comencen a arribar els fons europeus, que han de contribuir a la transformació i modernització del nostre model productiu. La societat catalana també va superant de mica en mica els efectes socials del dur cop que ha suposat el combat contra la pandèmia de la covid-19, ajudada per les mesures protectores i de mitigació de l’anomenat escut social. Tot i això, caldrà més esforços per capgirar la tendència a l’augment de les desigualtats que es manifesta en les situacions crítiques des del punt de vista econòmic.

La política catalana també té l’oportunitat de deixar enrere una etapa nefasta, no sense resistències dels qui, incapaços i incapaces de bastir res, proven de bloquejar- ho tot i neguen una oportunitat al diàleg. Un diàleg que s’ha encetat entre governs, però que és més important encara que es produeixi Catalunya endins, entre els seus agents polítics i socials, i entre la mateixa ciutadania, per tal de fer front amb el màxim consens possible als importants reptes que Catalunya té plantejats.

És hora, doncs, d’obrir una nova etapa.

Els socialistes i les socialistes de Catalunya, primera força política del país en les darreres eleccions al Parlament, proposem mobilitzar totes les energies al voltant de les següents propostes:

1. L’impuls de la reactivació econòmica, a partir del lideratge públic i de l’establiment d’amplis consensos sobre prioritats i estratègies, aprofitant els fons europeus. Catalunya necessita desenvolupar projectes tractors que serveixin per modernitzar i transformar la nostra economia i el teixit productiu.

2. L’impuls de la reconstrucció social, a través de l’enfortiment dels serveis públics, les inversions, l’aposta per l’enfortiment del teixit industrial i productiu, i també les polítiques de garantia de rendes, amb la prioritat de posar el focus en les causes de les desigualtats i trencar el cicle de la seva reproducció social.

3. El reforçament de l’educació i la sanitat públiques, com a pilars bàsics per assolir l’equitat entre ciutadans, amb la posada a la seva disposició dels mitjans materials i personals necessaris per acomplir amb la seva funció.

4. L’impuls de la transició ecològica, amb els canvis en la mobilitat, en els usos del territori o en la producció de béns i serveis que implica, i assegurant el seu caràcter socialment just.

5. El suport a la gent jove, colpejada ja per dues crisis, amb un compromís del conjunt de les administracions públiques posant a disposició totes les eines per a la seva formació, inserció laboral i accés a l’habitatge.

6. L’impuls de mesures efectives per combatre les desigualtats encara existents entre homes i dones en tots els àmbits socials, inclòs el laboral.

7. La preservació i enfortiment del caràcter obert, plural i divers de la nostra societat, enfront de la creixent desinhibició dels discursos de l’odi i la seva traducció en tota mena de violències.

8. La garantia del caràcter plural i divers dels mitjans de comunicació públics.

9. La transformació federal de les institucions d’Espanya i d’Europa, no tan sols des de la perspectiva de la millora de l’autogovern o del reconeixement, sinó com a eina imprescindible per tal de fer front de manera coordinada, cooperativa i solidària als reptes que la nostra societat ha d’afrontar.

10. L’impuls del diàleg polític i social per trobar, en aquest marc, els consensos necessaris per dur a terme aquestes transformacions.

És hora de tornar a tenir horitzons col·lectius, de donar forma política als anhels, afanys i esperances que podem i volem compartir. És hora d’obrir una nova etapa per a Catalunya i per a la seva ciutadania.

Els i les socialistes de Catalunya, afermats en les idees del socialisme democràtic, l’internacionalisme, el federalisme, el catalanisme, l’ecologisme, el feminisme i la pau, entossudits en sumar i construir, ens oferim a aquesta tasca.



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada