dilluns, 10 de setembre de 2018

Diada Nacional de Catalunya 2018 · Declaració del PSCSom a les portes d’un nou Onze de Setembre, d’una nova Diada de Catalunya. Una data que ens recorda la necessitat de construir Catalunya al voltant del catalanisme, des de la nostra història i fidels al nostre compromís de forjar una societat catalana moderna, oberta, plural i activa en el desplegament d’una Espanya i d’una Europa federals.

Partint del convenciment que Catalunya té una identitat política diferenciada i plural, el catalanisme reivindica autogovern al servei del progrés econòmic i social del país, municipalisme per garantir el desenvolupament de tot el territori i cogovern d’Espanya i per extensió d’Europa oferint corresponsabilitat i solidaritat. I partint del convenciment que el país és de tots i totes els que hi vivim, el catalanisme ha volgut sempre fer de Catalunya un sol poble, assumint i reconeixent la diversitat social, cultural i ideològica com a base de la seva convivència i de la seva riquesa.

Totes les experiències traumàtiques que hem viscut col·lectivament l’últim any (desdeny per  les regles fonamentals i compartides del nostre autogovern, fugida d’empreses i dipòsits bancaris, intervencions policials, aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, polítics empresonats o defugint l’acció de la justícia, deixadesa en la gestió del dia a dia de la Generalitat, trencament de governs municipals que funcionaven, divisió i tensió socials) per culpa del xoc estèril entre la fugida endavant de l’unilateralisme i la judicialització com a resposta de l’immobilisme, ens han demostrat que fora del catalanisme no hi ha estabilitat interna ni orientació segura per a l’avenç del nostre país.

És per això que, en aquesta Diada 2018, els i les socialistes catalans volem reiterar més que mai que el futur polític de Catalunya només es pot inscriure en el marc d’un nou impuls catalanista. Un nou impuls al voltant del catalanisme entès com un ampli corrent de pensament polític inclusiu i transversal que integra:

–Voluntat de reconciliació: canviar la lògica de majories i minories, de vencedors i vençuts, de la imposició, per la lògica del diàleg, la negociació i l’acord a partir del reconeixement d’errors i la predisposició a entendre i respectar les raons de tothom.

–Governabilitat: reprendre la confiança i la normalitat institucional per tornar a desplegar les polítiques públiques que necessita el país (finançament, infraestructures, serveis del benestar, sostenibilitat, drets laborals i ocupació...)

–Una solució política: el respecte al marc legal i la desjudicialització com a premisses per, des del diàleg entre catalans i entre catalans i la resta d’espanyols, construir propostes polítiques acordades que els ciutadans i ciutadanes de Catalunya puguem referendar amb el nostre vot.

El recent canvi de govern a Espanya fa d’aquest nou impuls catalanista una possibilitat real que entre tots hem d’aprofitar. Tots els catalans i catalanes necessitem tancar el parèntesi de desconcert i angoixa que hem viscut en els últims mesos i poder, de nou, sentir-nos orgullosos del nostre país, de les seves fites i les seves esperances. Els i les socialistes de Catalunya, des dels nostres valors de llibertat, igualtat i fraternitat i des dels nostres principis de pau, justícia social i federalisme, lluitarem com sempre sense defallir per aconseguir-ho.

Cap comentari:

Publica un comentari