divendres, 14 de novembre del 2014

Resum de les sessions plenàries d'avui


Aquest matí s'han celebrat dues sessions plenàries extraordinàries a l'ajuntament de Calafell, una d'elles urgent. La primera d'elles era per parlar del pressupost pel 2015 i per iniciar de nou la licitació del servei de manteniment i millora de l'enllumenat públic que ha anul·lat el Tribunal Català de Contractació després de la impugnació de diverses empreses. La segona ha estat per parlar d'una modificació pressupostària de 420.000 euros per tancar l'any.


En el primer ple, s'ha aprovat el pressupost pel 2015 amb els únics vots en contra del PSC, ja que UAM i Massimiliano Revello han aprovat el què ha presentat l'equip de govern, sense ni tant sols consensuar-ho ni fer-hi aportacions. Per tant, el PSC s'ha quedat sol defensant els interessos dels ciutadans de municipi, especialment aquells que més pateixen els efectes de la crisi. El pressupost aprovat manté el 10% d'augment de l'IBI que es va fer fa 3 anys. I no només això, sinó la pujada en les taxes que es va fer en el 2012.

És el darrer pressupost de la legislatura i l'equip de govern ha aplicat la política habitual de "rodillo". Joan Carles Robert ha defensat el punt pel grup municipal del PSC i ha qualificat la proposta de "pressupost de l'embut". El projecte que ha presentat l'equip de govern (CiU-PP) és continuista i permetrà fer obres electoralistes a l'alcalde Olivella, abans de les eleccions, per tapar la nul·la acció de govern d'aquest mandat.

La rebaixa dels interessos degut al refinançament dels préstecs i l'esforç dels ciutadans (augment de l'IBI del 10%) permetran reduir l'endeutament. Però, no per voluntat del govern, sinó per obligació i manca de projecte. El Govern central obliga a estar per sota del 75% per a demanar nous préstecs, sense ser necessària l'autorització de la Generalitat. Això es va trencar l'any passat, quan CiU i PP van demanar un préstec de 2.000.000 d'euros per a acabar el Passeig Marítim i fer el pas soterrat de la via del tren, a Segur.

En aquest pressupost es rebaixen partides de turisme, esports, joventut i serveis socials. No s'aposta per la promoció interna dels treballadors i no hi ha hagut cap voluntat de diàleg i consens amb l'oposició. Com hem dit, UAM i Revello han aprovat el pressupost sense haver-hi aportat res.

Pel què fa a l'enllumenat públic, s'ha hagut d'iniciar novament la licitació d'un nou concurs per a fer el manteniment i millora d'aquest servei. El motiu ha estat la impugnació de diverses empreses al Tribunal Català de Contractes del Servei Públic que ha acabat anul·lant el procediment obert i obligant l'ajuntament a obrir-ne un de nou, fent un nou concurs. Per tant, no s'han fet les coses bé i sense els criteris clars per part del govern. El PSC ja havia avisat, durant les meses de contractació, que no veien clars els criteris que adoptava l'equip de govern durant l'adjudicació i que podien suposar impugnacions de les empreses que quedaven excloses, fet que ha succeït.

En el darrer ple, s'ha aprovat una modificació de crèdit que es finança donant de baixa diners que estaven en altres partides que semblen que no s'utilitzaran. La voluntat del govern és pavimentar els dos aparcaments dels pavellons poliesportius (Jaume Vilamajó i Joan Ortoll). Però s'han reduït partides com els ajuts que havia de donar el govern per a subvencionar l'IBI als ciutadans més necessitats. Aquesta partida ha passat de 60.000 euros a poc menys de 50.000. Per tant, els ajuts per als ciutadans per a fer front a l'IBI seran d'uns 10.000 euros, una xifra que ja vam avisar en l'aprovació del pressupost i de les bases d'ajuts que seria ridícula. Creiem que caldria revisar els criteris d'aquestes bases per a que pogués beneficiar a més ciutadans que ho passen malament i tenen dificultats per a fer front als pagaments dels impostos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada