dijous, 14 de març del 2024

Calafell obre un museu únic sobre l'hoquei i el patinatge artístic


(Font: ajuntament de Calafell)

L’OK Experience permetrà conèixer aquests esports d’un forma molt interactiva

Calafell ha obert un museu pràcticament únic, dedicat a l’hoquei patins i el patinatge artístics, dos esports especialment emblemàtics al municipi. Amb el nom d’OK Experience, permetrà conèixer aquests esports, i la seva història i palmarès al municipi, d’una forma molt interactiva. És també una novetat, en el sentit que s’ha museïtzat un pavelló esportiu, el Joan Ortoll.

L’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, explica: “Aquests dos esports sobre rodes són història viva del nostre poble. Han aconseguit èxits importantíssims, inclòs un títol europeu. I des de 1952 ençà, any de la fundació de l’actual Club Patí Calafell, ha estat la referència esportiva de generacions i generacions”.

El nou museu s’inaugura amb motiu de la celebració en aquest pavelló de la 80a final de la Copa de Rei d’hoqui patins masculí. “Hem hagut de córrer per complir aquesta data, però ens semblava que calia aprofitar la disputa a casa nostra de la que és la primera competició d’hoquei que hi ha en tot el món”, diu Ferré. I afegeix: “Hi ha parts de l’experiència que s’aniran incorporant, perquè volem que el projecte sigui sempre viu i actual”

La museïtzació repassa la trajectòria de l’hoquei i el patinatge locals, mitjançant una selecció dels trofeus conquerits i equipament i vestuari, sobretot del que va usar-se en les grans ocasionsd’aquesta història. No es renuncia, tot el contrari, a explicar aquests esports a les persones que no en saben res, o fins i tot als aficionats que vulguin descobrir aspectes que potser no coneixen. Tot això, de la forma més interactiva possible.

Aquests són els principals trets de la museïtzació:

  • Material gràfic. Tant a la pista principal com a la pista annexa, i a la recepció, s’han instal·lat imatges de diverses èpoques, acompanyades de texts en diferents idiomes (català, castellà i anglès).
  • OK Digital. Darrere la graderia de l’oest del pavelló, s’hi han instal·lat unes estacions interactives. El visitant hi pot trobar, per exemple, clips de vídeo de partits de diferents èpoques, des dels inicis fins a l’actualitat. Un altre punt interactiu és un photocall que, mitjançant una webcam, permet fer-se una foto amb jugadors icònics de tots els temps. I encara un altre punt ofereix veure el punt de vista, en primera persona, dels jugadors en plena acció.
  • Passadís de la Glòria. És la part més museïstíca, a l’estil tradicional. S’ubica a la galeria que comunica les dues graderies. Aquí és on pot veure’s medalles, trofeus, samarretes i maillots, de les principals fites del Club Patí Calafell. També hi ha un videowall amb entrevistes als pioners d’aquests esports i esportistes històrics.
  • Zona de gamificació. A la zona del Passadís de la Glòria hi haurà un instal·lació que permetrà xutar un penal amb un stick d’hoquei. Uns sensors mesuraran la potència del xut.
  • Timeline. A la graderia est s’ha instal·lat un timeline que repassa la història del Club Patí Calafell, centrant-se en moments notables del club fins a l'actualitat. El timeline inclou una pantalla que es desplaça manualment en la qual s'activen arxius multimèdia relacionats amb el contingut escit.
  • Història de l’hoquei. També a la graderia est, hi ha una estació més dedicada a la història de l'esport de l'hoquei i els seus moments culminants, a través de les èpoques.
  • OK Llibres. A la planta baixa hi ha la secció OK Llibres que pretén construir la que podria ser l'única biblioteca coneguda centrada en el món de l'hoquei i el patinatge artístic.

Totes aquestes opcions formaran part, a més a més, d’un projecte divulgatiu i de dinamització que inclourà visites guiades i altres experiències.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada