diumenge, 19 de gener del 2020

Al peu del canó contra la inseguretat

Calafell ha viscut uns dies d’alarma durant el Nadal per uns robatoris concentrats en molt poc temps. No podem discutir la preocupació que s’ha viscut al municipi, sobretot al nucli antic, perquè nosaltres mateixos també la sentíem. Ni que les dades puguin desmentir la sensació d’inseguretat, quan la gent se sent insegura tenim un problema. I hem de treballar per eradicar les causes objectives de la preocupació, però també per donar tranquil·litat a la ciutadania sobre el fet que la situació mai no ens ha marxat de les mans i que s’ha fet, es fa i es farà, molta feina.

No hi hauria hagut detencions si no s’hagués fet res. No hi hauria persones identificades com a autores dels fets i buscades per ser detingudes, si no s’hagués fet res. Encara serien al nostre municipi, si no hi hagués hagut pressió policial. És més, les associacions de comerciants i de veïns, així com els afectats, no haurien tingut informació dels dispositius de vigilància i de les línies d’investigació, si l’equip de govern i els comandaments policials no s’hi haguessin reunit, i més d’un cop.

Perquè al peu del canó hi hem estem a totes hores, es vulgui dir el que es vulgui dir, per incendiar les xarxes socials. I es pot criticar el que calgui, per descomptat. Però dir que no s’ha fet res és faltar a la veritat.

Tothom està d’acord que calen més efectius policials, en concret dels Mossos d’Esquadra. Ajuntaments com Calafell tenim la sort de comptar amb una Policia local, que cobreix part de la mancança. Però una Policia local no té totes les competències necessàries, com les d’investigació, ni els mitjans materials. La Generalitat s’ha de posar urgentment les piles perquè no és de rebut que a tota la comarca del Baix Penedès hi hagi només quatre patrulles de Mossos.

No pot ser que s’escudin en la manca de pressupost, que ells mateixos no són capaços d’aprovar tot i tenir majoria parlamentària. Ni que per vestir un sant, en desvesteixin un altre, deixant-nos desprotegits per enviar efectius a Barcelona per qüestions d’imatge.

Nosaltres, mentrestant, farem tot el que estigui al nostre abast. Properament s’incoporaran nous agents a la Policia local, i convocarem més places per a tot l’any i per al reforç d’estiu. Continuarem ampliant la videovigilància per tenir ulls a més llocs. Seguirem reesructurant la Policia perquè hi hagi més agents al carrer. I crearem la figura dels agents cívics perquè facin certes tasques que no és imprescindible que faci la Policia, perquè aquesta se centri en la seguretat ciutadana.

I en aquest sentit, una vegada hem constatat que l’autoria dels recents delictes venia del món ocupa, endurirem les accions contra l’ocupació il·legal i conflictiva. A més de tallar l’aigua, hem parlat ja amb les companyies elèctriques per tallar també la llum. I parlarem amb els bancs, els principals propietaris de pisos ocupats per tapiar edificis i habitatges. No podem consentir que determinats elements que volen fer una vida sense esforç, i que causen problemes a tothom i de tota mena, s’ensenyoreixin del nostre municipi. El missatge que han de rebre és que aquí no ho tindran fàcil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada