dilluns, 19 de desembre del 2011

Nou PSC, nova etapa.


Ja s'ha acabat el XIIè Congrés del PSC. Hi ha hagut una renovació important en el sí del Partit dels Socialistes de Catalunya, començant pel Primer Secretari i l'Executiva, però, també, en les idees i en les formes de fer política. Era un Congrés important pel partit i no ha decebut. Un cap de setmana intens, on els socialistes hem treballat fort i durant moltes hores per adequar el projecte socialista a l'actualitat.

S’ha aprovat, amb el 83% dels vots dels delegats al Congrés, una nova Executiva d’àmplia renovació liderada pel nou primer secretari, Pere Navarro. Els caps més visibles de la nova executiva són: Antonio Balmón (alcalde de Cornellà), Daniel Fernàndez, Núria Marín (alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat), Manuel Bustos (alcalde de Sabadell), Núria Parlón (alcaldessa de Santa Coloma), Pep Fèlix Ballesteros (alcalde de Tarragona), Rocío Martínez-Sempere, Joan Ignasi Elena, Àngel Ros (alcalde de Lleida), Eva Granados, Jaume Collboni, Imma Moraleda i Aroa Arauzo. A més, la Federació de Tarragona ha aconseguit tenir dins l'executiva a Francesc Vallès (que serà ratificat demà com a coordinador dels diputats i senadors a Madrid) i a Anna López (de Cambrils). També hi és Lluís Miquel Pérez, exalcalde de Reus. En aquest enllaç podeu veure la totalitat dels membres de la nova Comissió Executiva del PSC.

El partit s'erigeix com a alternativa a les polítiques de dretes que suposen greus retallades socials i austeritat en els pressupostos públics d'arreu. El PSC defensarà, clarament, que una alternativa d'esquerres és possible. Davant de l'austeritat i les retallades, es proposarà el repartiment de la riquesa i el manteniment i reforç dels serveis tan bàsics com l'ensenyament i la sanitat.

El debat de les esmenes a la ponència marc, ha suposat canvis i novetats importants dins de les propostes del PSC. La renovació dels Estatuts ha estat total, per garantir la màxima transparència i democràcia en l'elecció dels nostres candidats. Per a escollir el candidat a President de la Generalitat s'ha aprovat el sistema que ha utilitzat el partit socialista francès, unes primàries obertes a la ciutadania. Un procés revolucionari a Espanya, ja que cap partit ho fa. A més, internament, els candidats a alcaldies i altres càrrecs públics hauran de ser escollits per votació secreta. Sens dubte, això fa que el PSC, el nou PSC, sigui el partit més modern d'Espanya en l'elecció dels seus candidats, recollint el sentir ciutadà que demana més participació en la presa de decisions. Esperem que la desafecció política minvi amb aquestes noves oportunitats de participació que s'han obert.

Una altra proposta és que el PSC tingui veu pròpia, o perfil propi, a Madrid. S'han acabat les incongruències de votar una cosa en el Parlament de Catalunya i una altra cosa a Madrid. Els ciutadans demanen un missatge clar i el PSC aposta per això. No podem caure en els errors del passat. Sense haver de fer un grup parlamentari propi, el PSC resol així la seva nova relació amb el PSOE, apostant per un model més federal, que eviti anar contra el territori en segons quines decisions. Per tant, una major autonomia del PSC dins del PSOE per defensar l'interès de Catalunya a l'Estat.

L'economia ha d'estar al servei de les persones, no les persones al servei del capital. En aquest aspecte, s'aposta pels criteris de sostenibilitat i suport a les energies renovables, reduint l'energia nuclear, apostant per l'ecologisme i la generació de llocs de treball en aquest camp.

S'ha introduit, també, l'abolició de la prostitució. El PSC s'ha definit com un partit feminista, apostant per la igulatat d'oportunitats entre homes i dones, erradicant tota mena de violència de gènere i condemnant l'explotació sexual.

Però, un dels aspectes de que més orgullosos hem d'estar és d'haver fet autocrítica. Xavi Sabaté, en la seva intervenció, n'és la mostra més clara. Però, també ho va fer l'anterior Primer Secretari, José Montilla, qui, visiblement emocionat, va rebre l'homenatge de tots els delegats en deixar el seu càrrec. El moment difícil de crisi ha posat en evidència que calia reflexionar sobre el model i les propostes que oferia el PSC i adaptar-les a la societat actual. Un paper difuminat dins del tripartit, un socialisme sense respostes clares davant de la crisi econòmica i la força d'Europa han arrossegat i han pogut més que les millores en els drets socials assolides o la bona gestió del tripartit en molts àmbits socials, que difícilment tornarà a repetir-se o superar-se.

Ara és hora, doncs, d'encarar un futur amb optimisme, amb il·lusió renovada i esperança en un futur que ha de ser millor. Des de Calafell, treballarem pel canvi, per implicar-nos més en la societat, per escoltar millor els ciutadans, per donar major transparència i participació. En definitiva, en els propers mesos encara ens queda concloure el procés de renovació de les estructures del partit a nivell provincial, comarcal i local, però el full de ruta està traçat. Només hem de seguir-lo i aplicar-lo bé.

1 comentari:

  1. Se ha celebrado el Congreso del PSC y se han despejado algunas dudas, ha resultado beneficioso debatir sobre las diferentes posturas e ideas.

    No se ha optado por el partido propio, pero sí por la coherencia en las decisiones y votaciones del PSC sobre los asuntos de Cataluña en Madrid, y la celebración de primarias para la elección del candidato a President de la Generalitat.

    Se ha decidido por amplia mayoría no arriesgar a una posible división de los socialistas, pero actuar de acuerdo con las decisiones de interés para Cataluña y de esta manera obtener únicamente lo beneficioso de ambas posiciones, una postura inteligente.

    La cuestión de las primarias contribuye en hacer más democratica la elección del candidato a la presidencia.

    Enhorabuena por el Congreso, por la participación activa de los representantes de Calafell y por las deciciones tomadas,

    Un cordial saludo.

    J. Navarro

    ResponElimina