dissabte, 10 de desembre del 2011

El PP no ha guanyat les eleccions


Com ja vaig expressar en l'anterior entrada, el dia 20 de novembre de 2011 passarà a la història per ser un dia negre pel socialisme espanyol i català, però també per a l'estat de dret que, al llarg de molts anys, hem lluitat per aconseguir. Un dia difícil per a molts ciutadans que han vist com la dreta s'ha fet amb el poder tant al territori de l'estat com de Catalunya. En el primer cas la dreta espanyola i en el segon cas la dreta catalana. Dues cares de la mateixa moneda.

Però si analitzem una mica més els resultats obtinguts a les urnes, podem vislumbrar un cert atisbe de tranquil·litat que ens anima a continuar lluitant encara més. Els 4,3 milions de vots que han perdut els socilistes no han migrat al Partit Popular. Lluny d'això, els ciutadans més descontents amb la gestió socialista han optat per quedar-se a casa o bé votar a d'altres opcions polítiques com ICV o UPyD, també progressistes. En el cas de Catalunya sí es pot dir que a part de practicar l'abstenció, un gruix dels socialistes descontens han preferit donar la seva confiança a la federació nacionalista. Sembla que les retallades o inclús l'ocultisme d'aquestes retallades no s'ha reflexat com un càstig als resultats. L'abstenció ha estat 2 punts i escaig per sobre de les eleccions legislatives del 2008, és a dir, un 28.31%. Elevada si tenim en compte que votar és un dret fonamental que hauria de practicar tot ciutadà major d'edat, però més controlada del que s'esperava degut precisament a la desafecció i indignació ciutadana envers la política.

És cert que no hi ha precedent a la nostra història democràtica que, en haver un canvi de govern, aquest es faci amb majoria absoluta. Els resultats del Partit Popular a aquestes eleccions, han estat, en número de vots, similars als que ja va obtenir el partit a l'any 2008 (10.8 i 10.2 milions de vots respectivament). En canvi, el nombre d'escons aconseguit a aquestes eleccions (186), no sembla equivalent respecte del nombre de vots obtinguts (10.8 milions), però, per ara, només hi ha una manera de realitzar-la.Els resultats més aclaparadors de la nostra història democràtica són els que va obtenir Felipe González a l'any 1982 quan va obtenir una majoria absoluta de 202 diputats a les Corts Generals. Inclús Zapatero a les dues eleccions que va guanyar (2004 i 2008) va obtenir més vots dels que han aconseguit els conservadors aquests comicis (11 i 11.3 milions respectivament) però menor nombre d'escons (164 i 169 respectivament).

¿Qué vol dir això? La lectura clara a fer és que, afortunadament, els ciutadans espanyols no s'han tornat a "batejar" políticament parlant, és a dir, no s'han fet de dretes de la nit al matí, malgrat tot. Els milions de vots que ha perdut el PSOE no han anat a parar als conservadors. Per tant, podem afirmar que el Partit Popular no ha guanyat les eleccions sinó que ha estat el PSOE qui les ha perdut.

Això no vol dir que cal conformar-se i estar satisfets, ans al contrari, cal fer una valoració molt intensa i molt interna de què ha passat, què volen dir aquests resultats pels socialistes, en què ens hem equivocat i què ha provocat aquesta desafecció. Un intens debat que s'haurà de posar sobre de la taula d'una manera molt transparent i rigurosa en els propers Congresos del PSC al mes de desembre i del PSOE al febrer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada