dijous, 7 de febrer del 2013

Resum de la sessió plenària d'avui


Avui, 7 de febrer, s'ha celebrat la sessió ordinària del Ple Municipal corresponent al mes de gener. En la sessió s'ha debatut les al·legacions al Pressupost Municipal 2013 presentades pel Grup Municipal del PSC. En elles, hem demostrat que el qualificatiu que li ha donat l'equip de govern al pressupost, titllant-lo de pressupost social, és merament decoratiu i no s'ajusta a la realitat. La reducció en les partides de Benestar Social, Turisme, Comerç i Seguretat Ciutadana és important. En canvi, es veu com augmenta la partida d'alcaldia de publicacions i publicitat i propaganda, per promocionar la figura de l'alcalde.

També, en el ple s'han passat els habituals informes de tresoreria i intervenció, on es veu que l'Ajuntament de Calafell no pateix excessivament la problemàtica de manca de liquides i està bastant a prop de complir els terminis requerits en el pagament als proveïdors que treballen per a ell. També ha passat l'informe de seguiment del compliment del pla d'ajust que va demanar el Govern Central l'any passat, per a justificar el crèdit concedit a l'ajuntament per a fer front al pagament de factures endarrerides als proveïdors.

També han passat punts de menor entitat, com la modificació i creació de diversos fitxers de dades de caràcter personal a nivell intern, el reglament per inscriure's a les activitats de la regidoria de joventut, l'aprovació de les tarifes de taxis (que pugen el 3'6%) i dues propostes de bonificació per l'adequació de dos immobles de Segur.

En el ple d'avui s'han debatut dos temes urbanístics: l'aprovació definitiva del Pla Director d'urbanització de carrers del nucli històric del poble i l'aprovació provisional de la modificació puntual del POUM per la normativa hotelera i la clau OD5s. En la segona, el Grup Municipal del PSC va presentar al·legacions, per evitar la continuïtat del model urbanístic especulatiu que pretén CiU i que durant tants anys ha malmès la imatge del nostre litoral, especialment a Segur de Calafell, afavorint la massificació, la manca d'aparcament, la incapacitat del clavegueram i els dèficits a la xarxa d'aigua, enllumenat i serveis en general. La supressió de la clau OD5s suposa deixar, novament, via lliure a l'especulació urbanística, a la massificació de Segur Platja i a la construcció d'edificis de gran alçada en una zona que ja pateix greus problemes estructurals i socials.

El Grup Municipal Socialista havia presentat dues mocions per debatre en el ple d'avui: la primera era la referent a les declaracions del ministre Wert i la proposta de llei d'educació que posa en greu perill el sistema de normalització lingüística que es ve aplicant a Catalunya, en els darrers 30 anys; la segona és una moció per donar suport a les famílies afectades pels desnonaments en el nostre municipi. Dos temes d'actualitat i que preocupen els ciutadans de Calafell, un que afecta el model de convivència del català i el castellà a l'escola pública, posant en perill l'aprenentatge de les dues llengües oficials per part dels nens i nenes de Calafell. L'altre per ser un tema d'actualitat que afecta directament a moltes famílies que no poden fer front a la hipoteca per la crisi i l'atur que els deixa sense ingressos. Cal dir que aquesta darrera moció ens la va proposar la PAH (Plataforma d'Afectats per la Hipoteca) i l'hem traslladat al ple per a donar-li suport. En la primera moció, s'hi ha afegit CiU i UAM, quedant aïllat en la votació el PP. En la segona moció, hi ha hagut unanimitat de tots els grups, després de transaccionar una esmena de CiU al redactat original.

Acabat els debat dels punts del ple, s'ha passat al torn de Precs i Preguntes dels Regidors. En el torn del PSC, en José Bonilla ha evidenciat el mal estat en què es troba l'enllumenat públic de la zona de Segur de Dalt (Les Brises), els escossells que hi ha sense arbres en molts llocs del municipi, especialment en el Passeig Marítim de Segur, el mal estat de les voreres que s'han arranjat fa poc (carrer Anglaterra, Romania,...) i la insalubritat d'un solar ubicat al carrer Romania, provocada per l'existència d'una comunitat de gats que provoquen males olors i manca d'higiene pública.

La Yolanda Almagro ha demanat explicacions sobre el recent viatge a FITUR de membres de l'equip de govern i d'allò que han aconseguit aportar al municipi. I, finalment, ha demanat explicacions sobre el nombre de racions que es serviran a la xatonada, ja que l'any passat en van faltar seixanta per a cobrir la demanda del públic i aquest any es repeteix el nombre de racions de l'any anterior que va resultar insuficient.

La Tere Cumplido ha demanat explicacions a l'alcalde per haver-se posat un guardaespatlles personal que el segueix a tots els llocs on va i a tots els actes. La persona que fa aquest servei és un sergent de la Policia Local i que, gairebé, fa aquest servei amb exclusivitat. També ha demanat explicacions pels atracaments a persones grans que hi ha hagut, en els darrers mesos, en el cementiri municipal. Com a regidora que viu al poble, s'ha solidaritzat amb la reivindicació dels comerços del nucli antic, que es queixen per la tolerància zero que ha implantat l'equip de govern per a aparcar a la Plaça Catalunya, impedint que clients potencials dels establiments no puguin aparcar en els llocs que tenen reservats a l'efecte. Finalment, ha demanat que es reparin els sots que hi ha al camí de la Bòvila que dóna accés al col·legi del Castell.

El Massimiliano Revello ha demanat explicacions sobre la retirada dels arbres, presumptament morts, que hi havia davant l'hotel Canadà, a l'avinguda Mossèn Jaume Soler. En un equip de govern i amb un alcalde tant sensibilitzat amb els plataners del municipi, no s'entén una acció com aquesta. També ha demanat millorar l'accessibilitat a les màquines de la zona blava que hi ha a la mateixa avinguda, en el tram entre el carrer Sant Pere i la Carrerada d'en Ralet. Finalment, ha demanat explicacions sobre el fiasco de la reunió amb el sector hoteler i turístic del municipi per tal d'elaborar una oferta turística d'interès i atractiva.

El Toni Duart ha demanat més vigilància a les zones de les estacions, especialment la de Segur, ja que ha augmentat la perillositat i la inseguretat ciutadana. Però, també, els problemes d'innundabilitat del pas inferior de l'estació de Segur i els problemes de brutícia i insalubritat de l'esmentat pas.

Per tancar el punt, el portaveu Ramon Ferré ha demanat explicacions de si es pensa fer algun procés de participació ciutadana per a la reforma de la Plaça Pau Casals, tal i com va anunciar el regidor de participació ciutadana, Quim Vidal, fa uns mesos. En la mateixa línia, ha preguntat si es pensa crear el Consell de Seguretat Ciutadana, amb la participació d'agents socials i veïnals del municipi. I ha demanat explicacions a la regidora Maria Verge de per què no s'ha col·locat, encara, la barana que durant tants anys havia reclamat, estant a l'oposició, en la rotonda de la Creu Roja.

Després de les respostes de l'equip de govern, s'ha iniciat el torn de Precs i Preguntes del Públic. L'ha començat el Manel, persona habitual en els plens, parlant sobre la necessitat de col·laboració entre govern i oposició per a aconseguir el pas soterrat del carrer Pisuerga que tant es reclama. També ha manifestat la seva sorpresa per la poca tensió amb què CiU ha defensat la moció presentada en defensa de la llengua catalana i el contrast amb el posicionament enèrgic del PSC en aquest sentit. Finalment, ha proposat fer un tractament exterminador a la colònia de gats a la que havia fet referència José Bonilla en la seva intervenció.

L'Andreu ha demanat que es posin dos cartells lluminosos més com el del Port de Segur, al poble i a la platja. Ha denunciat el perill que implica la presència d'ànecs a l'estany de la Platja i ha demanat una protecció per a que no saltin al carrer. També ha recordat la problemàtica que té amb la resolució d'una multa, fet que ha denunciat de forma reiterada en molts plens.

L'Antonio ha demanat millorar el pagament en efectiu i els fulls de fraccionament de l'IBI. També ha denunciat el soroll insuportable que hi ha al pavelló Joan Ortoll quan es celebren segons quins actes autoritzats o promoguts per l'ajuntament. Ha alertat sobre la perillositat de la convivència en el Passeig Marítim entre vianants i ciclistes durant l'estiu i que es posi remei al popurri de senyalització horitzontal que hi ha al Passeig Marítim.

El Lluís ha felicitat la declaració que s'havia aprovat en el ple de declarar Calafell municipi lliure de desnonaments. Ha felicitat a tots els grups per donar suport a la moció presentada pel PSC i ha demanat més sensibilitat amb els problemes que pateixen les persones desnonades, posant exemples de bones pràctiques que han fet en altres ajuntaments.

El Luís ha demanat que el reforç de seguretat ciutadana que s'ha implantat a l'estació de Segur sigui de forma permanent i no amb caràcter esporàdic. També ha reivindicat que l'ajuntament ha tingut dues oportunitats de posar diners per a fer el pas soterrat al carrer Pisuerga i no ho ha fet. Finalment, ha demanat dutxes a la platja adequades per a disminuïts.

Per tancar el torn, la Sònia ha demanat al regidor de participació ciutadana que donés resposta a les preguntes que havia fet sobre participació el portaveu del PSC, ja que no ho havia fet en el seu torn de resposta. Ha emfatitzat la importància de fer una bona participació ciutadana, cosa que l'equip de govern no està aplicant, tret del cas excepcional de la retirada del carril bici. Amb aquest prec s'ha acabat la intervenció del públic i s'ha donat per tancat tot el ple.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada