Qualsevol formació política que tingui pretensions de governar o bé qualsevol equip de govern que tingui la voluntat de continuar la seva marxa política, té l’obligació de treballar en una direcció concreta: enfortir la política municipal, crear sistemes de gestió i de comunicació més robustos, actuals i eficients. Per tal d’aconseguir aquest objectiu, caldria incidir en dues qüestions rellevants:
En primer lloc, dotar l’administració de noves eines i recursos que facilitin la pròpia gestió interna de l’ajuntament per tal de crear una estructura cohesionada, així com una metodologia de treball competent i productiva. El futur passa per buscar l’excel·lència en la gestió, per modernitzar la forma de fer política tot utilitzant les noves tecnologies amb l’objectiu de que la informació que es transmet sigui més immediata i actualitzada. D’aquesta manera, els producte de la feina feta arribarà més directament als ciutadans.
En segon lloc, millorar i potenciar el procés de comunicació entre els polítics i el teixit social. A tal efecte, les formacions polítiques i els mateixos polítics estan experimentant els beneficis d’aplicar els recursos que la societat de la informació i la digitalització els ofereix. Una manera diferent de fer política “real” és possible emprant un mitjà virtual, utilitzant la política 2.0 com una nova forma de compartir experiències, transmetre informació i, en definitiva, connectar amb la societat.
A la vegada, de tant en tant, caldria treure l’administració al carrer, acostumar-se a fer gestió política de qualitat al carrer, fora de les parets dels edificis de l’ajuntament. Per exemple, anar als negocis dels empresaris i oferir-los formació, als espais de les entitats, etc. No ens hauríem de limitar a gestionar d’esquenes al municipi i tancats als despatxos, ja que això fa que la ciutadania no ens entengui com a part del seu teixit social. Això pot tenir conseqüències molt negatives ja que deixem de tenir contacte amb la vida real, amb la realitat d’allò que preocupa i interessa als nostres ciutadans, objectiu principal d’un polític. El nostre ha de ser un sistema de treball actiu i que sàpiga implicar els ciutadans en l’acció de govern.
Un altre aspecte important per tal de reforçar la forma de fer política local passa pel fet que els polítics coneguin els punts forts i les oportunitats del seu municipi per tal de d’aprofitar-los, potenciar-los i posar-los al servei de la ciutadania. Això s’aconsegueix apostant per un cos de polítics i treballadors de les administracions locals amb un alt grau de coneixements de les característiques i idiosincràsia del seu municipi i territori. D’aquesta manera es podria arribar a pretendre una forma de governar i de treballar que s’encamini en la recerca de l’excel·lència en la gestió pública local. Un altre factor a tenir en compte seria la necessitat d’una vocació de servei i professionalitat que haurien de fer gala els regidors i regidores d’un municipi o ciutat per tal de garantir uns resultats òptims de la seva tasca i dedicació.
El futur de la política municipal ben feta no té sentit sense els conceptes d’implicació i participació ciutadana. Cal treballar per aconseguir que els ciutadans s’impliquin en les polítiques municipals. La participació ciutadana com a instrument de representació i accés a les decisions polítiques de la base social dels municipis. Un espai on la voluntat individual i col·lectiva es faci sentir. Fins el moment pocs són els municipis que durant la seva governança hagin obert els seus pressupostos a la ciutadania per tal que aquests, a través d’un procés obert de consulta, deixin palesa la seva aportació en determinades temàtiques. Doncs si, del que es tracta és de convèncer de que els polítics tenim la voluntat ferma i clara de prendre les millors decisions a l’hora d’implantar la nostra forma de gestionar els ingressos de les administracions locals. El que no seria descabellat és que el ciutadà tingués alguna cosa a dir, es a dir, obrir un espai per tal que intervingui i participi de la presa de decisions de temes de caràcter o interès públic.
Un equip de govern que pretengui ser valorat i dur a terme una gestió transparent, també hauria de vetllar pel foment de la participació de les entitats i altres grups o formacions polítiques, tinguin o no representació al consistori, a través d’espais de debat que tinguin la capacitat de generar opinió i debat en temes específics que puguin arribar a preocupar al conjunt de la ciutadania, és a dir, obrir espais democràtics d’opinió.
Un equip de govern també haurà de saber adaptar el projecte de govern a les necessitats i circumstàncies del municipi i del moment social i econòmic que es viu, és a dir, tenir la cintura política i la sensibilitat humana necessària per redirigir el programa de govern. De la mateixa manera, aquesta sensibilitat cap al ciutadà es demostra fomentant aspectes essencials per generar credibilitat com una política de valors, una forma de fer política on els valors siguin l’eix vertebrador de la seva acció, on es busquin polítiques afavoridores pels diferents col·lectius representats en la ciutadania i sobretot, fomentant la cohesió social. D’aquesta manera, aconseguirem que la desafecció dels ciutadans envers la política i els polítics es redueixi i així poder començar a restablir el vincle de confiança entre polítics i ciutadania.
"Abrir espacios de participación ciudadana."
ResponEliminaPermíteme la traducción.
Eso, parece que se refleja bastante bien en los blogs.
Como el vuestro, y también como el blog de Segur y otros.
Es gratis, permite la opinión ciudadana, lo escrito queda, sirve de bitácora, de punto de referencia para recordar, y algo que aún no se ha hecho:
Permite ser lanzadera de propuestas por parte de un ayuntamiento.
Así una propuestapodría ser anunciada, debatida, argumentada, para después ser planificada e implantada.
A eso, yo le llamo participación ciudadana, y también diálogo por parte del ayuntamiento con la ciudadanía.
Si bien es cierto que todos no tienen internet, pero ayuda, pues es medio de masas, y luego estará el boca a boca, que partiría de un posible blog.
Hasta el momento, es una herramienta irremplazable.
Más de 1000 visitas diarias en el blog de Segur, en un pueblo como el nuestro, es una muestra irrefutable de ello.
Si somos practicos,...
Gracias por la atención.
Un saludo
Molt bé Yolanda, ara que veiem que et saps tota la teoria... a veure si la apliquem una mica a la pràctica!! Perquè en comunicació amb el teixit social esteu suspesos, en promoure la participació ciutadana esteu suspesos, en obrir espais democràtics d'opinió esteu suspesos, en fomentar la cohesió social esteu suspesos... poseu-vos les piles que la gent estem farts de veure com sou uns privilegiats i a la ciutadania sens retallen els nostres drets en educació, en sanitat, en les nostres pensions... i la classe política no només no ens escolteu sino que a més a més teniu sous elevadíssims, fiqueu als vostres amics com a càrrecs de confiança, cobreu per anar als plens, dineu als millors restaurants amb diners públics, consentiu que imputats per corrupció es puguin presentar, consentiu que els dirigents dels vostres partits tinguin sous vitalicis i cobrin elevadíssimes sumes d'empreses privades . El sentir meu i de molta altra gent és que ja no ens representeu. Yolanda, la política municipal o camina cap una política amb els ciutadans o no serà.
ResponEliminaVicky, diuen que "nunca es tarde si la dicha es buena". Esperem posar-ho en pràctica el més aviat possible.
ResponEliminaLa teoría la conec fa temps el que passa és que quan formes part d'un col·lectiu no sempre és senzill fer les coses de la manera que voldries.
Hi ha moltes opinions i moltes formes de treballar. Sempre es pot millorar, evidentment, i de fet sempre s'han d'acceptar propostes de millora d'altres persones. El que no deixaré mai de defensar és que la majoria de polítics, igual que la majoria de bombers o d'advocats o de carnissers, fan la seva feina amb la finalitat d'obtenir bons resultats, és a dir de satisfer el ciutadà, el client, etc.
És molt fàcil posar a tots el polítics dintre del mateix sac i valorar-los a tots "por el mismo rasero" pero torno a dir que no és just. Ni tots hem cobrat grans sous, ni tots podem anar a grans restaurants, no tots cobrem només per anar a plens ni tants privilegis com tu dius. Potser no estigui de moda avui en dia ser polítics i menys d'esquerres, però jo t'haig de dir que em sento orgullosa d'haver estat durant 4 anys regidora de govern i d'esquerres. Penso que hem ajudat a moltíssims ciutadans veïns de Calafell a trobar feina, a formar-se i a veure la possibilitat de trobar feina com quelcom possible mitjançant l'assessorament.
És veritat que mai plou a gust de tothom i que a nivell nacional el poble manifesta la seva indignació. Però recordem que estem patint una crisi molt severa que afecta a gaire bé tots els sectors i que no és responsabilitat directa i primera dels polítics. Els mercats i els bancs mundials ténen molt a dir. Ells que ens van ficar en aquest problema haurien de ser els primers responsables a l'hora de donar eines als polítics per ajudar-nos a sortir.
Espero aviat tenir l'oportunitat de practicar tot el que he exposat al meu escrit i que realment crec que així hauria de ser.
Gràcies pel teu comentari i aportació
Phillipe, estamos en la era de la comunicación y de las nuevas tecnologías. El que no está conectado a internet deja de estar conectado con el mundo, está de espaldas al mundo. Cada vez más personas se dan cuenta de ello y deciden darse de alta. Lo que sí que queda mucho por mejorar es el tema de las cuotas que en nuestro país se cobran. En uno de los países del norte europeo, la conexión a internet se regula por ley y las cuotas son prácticamente gratuitas, eso es fomentar el acceso a las nuevas tecnología y a la información.
ResponEliminaTodas las administraciones públicas debería de tener como primer objetivo fomentar i conseguir el máximo de participación por parte de sus ciudadanos. Es muy sencillo, cuando a alguien se le da la oportunidad de participar aumenta su nivel de responsabilidad y de implicación en una tarea. A los políticos nos interesa tener a los ciudadanos contentos y satisfechos, bien, pues la base de ello radica en que ellos tengan esa posibilidad, que se les escuche.
Por ahora el espacio para el debate que el actual equipo de gobierno está facilitando es bastante pobre, tanto respecto a los ciudadanos como respecto a la oposición.
Llevar a cabo promesas realizadas durante la campaña electoral a un grupo de ciudadanos de un sector determinado no es participación ciudadana. A eso se le llama actuar sin rumbo fijo ni programa.
Esperemos que se den cuenta y rectifiquen, o tal vez no...
No os preocupeis, que con el camino que lleva el Olivella y sus muchachos os hareis con el mando de barco en poco tiempo. Entonces será cuando podais demostrar que os creeis lo que cuenta este artículo. Yolanda me consta que has hecho un buen trabajo durante estos años, te has preocupado por muchas personas que no tenian trabajo y tu y tu equipo las habeis atendido con agrado, pero hace falta más en estos momentos y te puedo decir que la Suarez no está siguiendo tu mismo camino. Me parece que tiene demasiado lio político como para centrarse en las personas que buscan trabajo.
ResponEliminaEl tiempo me dará la razón.
Me parece muy acertado como hoja de ruta o declaración de intenciones, es cuestión de ponerle hilo a la aguja.
ResponEliminaEn cuanto a la participación ciudadana, tal vez, sería más efectiva si el sistema concediera mas importancia en todos los aspectos a los Ayuntamientos y estos funcionaran como propugna la Sra. Almagro.
Cuanto mas cercano al ciudadano mayor poder debería tener el órgano de representación en su capacidad de gestión referente a cuestiones sociales y laborales, puesto que mejor conoce la problematica de su población sea turística, industrial, etc.
Claro que, también debería ser mayor su responsabilidad.
Un cordial saludo.
J. Navarro
Respondiendo al título de la entrada.
ResponEliminaYa no estamos en la era de las tecnologías.
Las tecnologías no son más que una herramienta, y me daría pena pensar que estamos en la era de las herramientas.
Eso ya fué cuando la rueda o el hierro.
Tenemos una cultura y línea de pensamiento que debe exigirnos mucho más que eso.
Creo que estamos en la era de los cambios, de la equiparación, de la honestidad y de la demostración de todo lo anterior.
Las tecnologías son una de las herramientas que nos han de permitir esos cambios.
Vicky, para acusar hay que demostrar, de lo contrario es demagogia.
ResponEliminaEn internet y en especial a los blogs y redes sociales, todo queda escrito, aún que lo borres, porque se mantiene oculto pero visible para los administradores. Así que mejor vigilar con las acusaciones sin fundamentos, y si los tienes, demuestralos con datos que se puedan contrastar e incluso demostrar su veracidad.
Phillipe, estoy de acuerdo contigo en que en el seno de nuestra sociedad los cambios se suceden a velocidades vertiginosas, todo va evolucionando casi sin darnos cuenta. Las noticias recorren el mundo en cuestión de minutos, las comunicaciones entre personas se hacen efectivas y posibles en segundos, etc. pero todo ello es posible gracias a las nuevas tecnologías.
ResponEliminaHoy en día, desde la administración pública, se fomenta la creación de empresas como alternativa al paro y como salida a la crisis, sí, pero aquellas que más apoyo tienen son las de base tecnológica. La tecnología nos ayuda a avanzar y a estar al día. Hace posible que nuestra esperanza de vida se alargue, que encontremos remedio a ciertas enfermedades, etc.
No se me ocurrirá repudiar o restar importancia a las nuevas tecnologías, que sí, son herramientas que nos facilitan la existencia, la comunicación, la supervivencia, la evolución.
A mi no me da pena pensar que las herramientas nos ayudan a ser seres más civilizados y en ciertos casos mejorar las relaciones personales.Eso sí, siempre deben estar al servicio de las personas y no al revés.
J.Navarro, este escrito refleja una declaración de buenas intenciones en cuanto a lo que se refiere al manejo y rumbo de la política municipal. Así parece sobre el papel.
ResponEliminaEstoy segura que en el momento en que tengamos la posibilidad de volver a gobernar no dudaremos de hacerlo efectivo, de llevarlo a cabo. Así es como debe de ser.
Estoy de acuerdo en que el sistema debería conceder a las administraciones locales mayor capacidad de gestión en ciertas temáticas por ser el órgano que tiene una relación más directa y cercana con los ciudadanos, pero también han de ser los propios equipos de gobierno los que luchen por aplicar esas políticas de participación. Algunos ayuntamientos lo han llevado a cabo, sobre todo en temas relacionados con la participación de los jóvenes en decidir qué tipo de actividades necesitaban y preferían.
Quizá no me expresé bien Yolanda.
ResponEliminaDesde luego que hay que hacer uso de las herramientas que disponemos.
¿Las tecnologías? Pues claro!
Permiten difusión, a un nivel que antes era imposible. Es innegable.
Yo digo que las usemos para un fin.
Y ya que difunden, y el pueblo puede tener voz, digo que se haga lo que el pueblo pide.
Ni más ni menos.
Dicho de otra forma. Las tecnologías permiten escuchar al pueblo, para estar al servicio del pueblo.
No hacerlo ahora, no tiene excusa.
Un fin más alto, con las herramientas de hoy.
Se supone que eso es lo inteligente Phillipe, que todo lo que invente el hombre esté a disposición del hombre y no al revés. De no ser así caeríamos en una perversión del sistema y estaríamos sometido al mismo.
ResponEliminaEstoy de acuerdo contigo de que hemos de aprovecharnos de esas herramientas para conseguir aquello que tanto anhelamos la mayoría de pesonas: el progreso y la evolución.
Veo que al final estaremos de acuerdo en más aspectos de lo que inicialmente pensaba.
Un saludo