divendres, 12 de gener del 2024

Calafell, pioner a desmuntar estructures de ciment per a guanyar platja



(Font: ajuntament de Calafell)

Han començat els treballs de deconstrucció d’una part de la plaça del Mil·lenari

Calafell ha esdevingut un dels primers municipis del país que desmunta estructures fixes de ciment per tal de guanyar espai per a les platges. I és que ja han començat els treballs de deconstrucció d’una part de la plaça del Mil·lenari, situada sobre la platja de Mas Mel. El ministeri per a la Transició Ecològica, mitjançant el Servei de Costes de l’Estat, realitza i finança aquesta actuació, que introdueix un canvi d’estratègia contra els efectes del canvi climàtic a la façana litoral.

Les obres duraran unes poques setmanes i el seu pressupost és de 80.000 euros. Aquest import correspon a una primera fase de deconstrucció, que afecta la zona més afectada pels temporals de mar i que implicava fins i tot un possible risc. És, per tant, una actuació d’emergència, La superfície que es retira és d’uns 800 metres quadrats, del total de 8.000 que té la plaça.

No es descarta continuar actuant a la plaça, segons l’evolució de la situació, ja que aquest és un punt crític de l’erosió que el mar produeix al nostre litoral. A partir d’aquí, caldrà fer un redisseny d’aquest espai. L’Ajuntament ha anunciat que el passeig marítim pròpiament dit continuarà existint, amb un disseny o altre, però que cal reformar-lo perquè la platja sigui més resilient.

El regidor d’Ecologia Urbana, Aron Marcos, explica: “La deconstrucció estava prevista de fa temps per a ajudar a estabilitzar aquest tram de costa que, pràcticament, no tenia sorra”.

Marcos afegeix: “Aquest és un punt crític perquè s’hi escenifiquen tots els problemes que, a dia d’avui, té el litoral. Massa infraestructures, una falta de sediment considerable, passeigs  que han quedat a tocar del mar”. I diu també: “La major part de mals de la costa que patim ara van associats més aviat a com s’ha ‘organitzat’ el litoral en les últimes dècades. Però el canvi climàtic farà que tot vagi a pitjor: tindrem més temporals, més freqüents i més virulents, que afectaran a un malalt, les platges, que ja està crític”.

En aquest context,  el regidor apunta: “Les platges, com més espai tinguin per a retrocedir, més capacitat tindran per a recuperar-se elles soles. Per això és una estratègia bona d’aplicar, on sigui possible, i surt més econòmica que reparar danys contínuament”.

Finalment, Marcos ha recordat: “Aquesta plaça, com altres coses, és d’una altra època
 que ha quedat superada pels esdeveniments. És necessari pensar  en previsions de futur més àmplies que les que es tenien dècades enrere, quan el planejament urbanístic es feia amb una visió més curta. L’escenari del canvi climàtic ens obliga a pensar a 50 anys vista, però a adaptar-nos-hi des de ja mateix”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada