(Font: ajuntament de Calafell)
Reorganitzar els serveis, autoritat davant l’incivisme i l’ocupació i la recuperació de les platges, balanç dels 100 primers dies
L’alcalde repassa les principals accions de l’inici del mandat
Els primers 100 dies del mandat 2019-2023 han tingut tres eixos principals a Calafell, segons ha explicat l’alcalde, Ramon Ferré, en fer-ne balanç. La reorganització dels serveis municipals, els actes d’autoritat davant l’incivisme i l’ocupació il·legal i la confirmació que el projecte de recuperació natural de les platges tira endavant, són el resultat d’aquest primer tram de mandat.
Com a notícia especialment positiva, Ferré ha destacat el fet que Costes de l’Estat hagi assumit el 100% del cost del projecte de regeneració natural de les platges del municipi. Un projecte valorat en 308.049,75 euros, que es podrà posar en marxa en breu. Amb aquesta es podrà combatre el retrocés de la línia de costa, amb uns mitjans sostenibles tant ambientalment com econòmicament.
“Les dunes funcionaran com un sistema de defensa de costes davant de l’embat dels temporals, i a la vegada seran un reservori de sorra que permeti reposar-ne als punts que quedin afectats”, diu.
Però l’alcalde fa èmfasi especial en els actes d’autoritat que l’Ajuntament ha activat per tal de combatre l’incivisme, especialment en la neteja, i l’ocupació il·legal d’habitatges al municipi. Ferré subratlla que hi ha un seguit de situacions que no poden continuar ni un dia més al municipi i davant de les quals hi haurà tolerància zero.
Contra l’incivisme
Pel que fa a l’incivisme en la neteja, l’alcalde apunta que “estem reorganitzant els serveis municipals relacionats amb la via pública i la neteja, amb la unificació dels equips d’inspectors que hi havia fins ara i nova contractació de personal. Vam anunciar-ho fa un parell de setmanes i ja he signat els decrets de reorganització, trasllat de places, definició de funcions... I en breu contractarem tres nous inspectors que se sumaran els cinc ja existents”.
El canvi més notable és que els inspectors no ho seran, com fins ara, per temes sinó per zones. I a cada zona que tinguin assignada controlaran els problemes i situacions que hi hagi, siguin del tema que siguin. “No era normal que, per un mateix carrer, passessin fins a tres inspectors, cada un per vigilar una cosa diferent. En canvi, a partir d’ara podrem passar més vegades per cada sector del municipi”.
A més, l’Ajuntament s’ha fet càrrec directe del servei de la Línia Verda. És un servei que, a través d’internet o d’un telèfon gratuït, permet a la ciutadania transmetre l’existència de qualsevol problema de neteja, desperfectes al mobiliari urbà o senyals de trànsit o danys a calçades i voreres. També és l’eina per concertar la recollida gratuïta d’alguns residus, com els mobles i andròmines i les restes de poda. Aquesta gestió directa permetrà centralitzar les incidències comunicades i prioritzar-les òptimament.
Finalment, s’ha posat mà als mercadals setmanals per tal de reduir el cost dels residus que genera l’activitat comercial. Un cost que es disparava per la manca de reciclatge dels paradistes. Una campanya realitzada aquest passat mes d’agost ha permés reduir aquest cost en prop de la meitat, amb un estalvi que, si s’aconsegueix mantenir al llarg de tot l’any, significarà un estalvi de 17.000 euros anuals.
Contra l’ocupació il·legal
L’altre acte d’autoritat que l’Ajuntament està posant en marxa té a veure amb l’ocupació il·legal d’habitatges. L’alcalde, en passar balanç dels 100 dies, ha avançat que a principis d’octubre hi haurà les primeres accions sobre el terreny, que consistiran a inutilitzar les punxades il·legals a la xarxa d’aigua.
Des que va anunciar aquesta mesura, els serveis municipals han identificat diversos casos i han elaborat una llista d’habitatges on les connexions irregulars es taparan, si cal amb formigó, perquè no s’hi puguin reenganxar.
L’alcalde explica que “una cosa és que algú ocupi per necessitat, com a conseqüència dels greus problemes causats per la crisi de la darrera dècada, però una de molt diferent són les ocupacions per autèntica cara dura”. Ferré es refereix a les ocupacions vacacionals (els que ocupen per tenir un habitatge de vacances) o per a conrear marihuana. També a qui ha fet de l’ocupació una forma de vida i es nega a acceptar l’ajut dels serveis socials per a normalitzar la seva situació.
En aquests casos, “hi haurà mà dura i tolerància zero. Això no es pot permetre, perquè genera un seguit de problemes de convivència i d’incivisme que hi van afegits, a més que es crea un efecte de crida que no volem en absolut”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada