dissabte, 19 de maig del 2012

Al poder li fa por la participació


Al poder li fa por la participació. Aquesta frase defineix la conclusió a la que he arribat després de presenciar i conèixer una sèrie d'actuacions de l'equip de govern de Calafell en el seu primer any de mandat. Actuacions que denoten la manca de capacitat per tirar endavant projectes de participació ciutadana i que injurien un dels pilars bàsics d'un estat democràtic: la participació.

Ara fa un any, moguts per un primer instint de ser coherents amb l'organització d'un municipi que pretén ser plural i obert, l'equip de govern va decidir dissenyar un organigrama municipal dotat d'un recurs bàsic per la intervenció ciutadana, una regidoria de participació amb un regidor responsable de la matèria. Tot ens feia pensar, tant a la ciutadania com a l'oposició, que havia estat tot un encert aquest arravatament de lucidesa que havia tingut el nou executiu.

Però han estat suficients un mesos de legislatura i uns quants actes duts a terme pel govern CiU-PP per tirar per terra tota la bona voluntat inicial a l'hora de crear aquest instrument de participació ciutadana.

Només començar el mandat, al mes de juny de 2011, decideixen estrenar la joguina. Convoquen una reunió exprés per parlar de la destrucció del carril bici del passeig de Segur. Reunió a la que assisteixen poques persones degut a la manca d'estratègia per organitzar un procés de participació. La reunió va ser un fiasco i va rebre més crítiques que lloances. Febrer de 2012, tornen a convocar un procés de participació ciutadana per triar el model de carril bici per Calafell. Conviden a aquells establiments que volen, sense ordre ni concert. No donen la possibilitat d'assistir a l'acte a associacions de veïns i establiments de Segur interessats en aportar la seva proposta. 

Abril de 2012, porten 10 mesos de mandat. L'alcalde necessita sortir a la palestra i donar la cara. L'ambient al municipi està enrarit. Els veïns no estan satisfets amb l'acció de govern. Han passat 8 mesos des que el govern va sol·licitar una auditoria per conèixer l'estat de les comptes municipals heretades i encara no s'han rendit comptes als ciutadans.

L'oposició demana l'auditoria i aclareix als ciutadans que la situació econòmica que va deixar l'antic consistori al nou ajuntament no és tan crítica com ells la volen vendre. El govern decideix organitzar tres actes informatius. S'han d'explicar els números. L'alcalde no ho té clar. La seva capacitat comunicativa i de persuasió no està a l'alçada. Però els assessors creuen que ho ha de fer, que ha de sortir a contrarestar les declaracions de l'oposició. Si no ho fan corren el perill que la població els acusi d'encobriment d'informació. La sorpresa arriba quan, després de l'acte, l'alcalde anuncia que la participació anirà a càrrec d'unes targetes de cartolina en les que el públic podrà fer preguntes i intervenir en totes aquelles temàtiques que cregui convenients. Participació des d'un bonic tros de cartró. Participació en tota regla. Una nova i valenta forma de participació ciutadana. Però de parlar res.

La pregunta és, per què no va voler l'alcalde que els ciutadans poguessin transmetre les seves inquietuds o preocupacions directament al major responsable del municipi? Va ser per no allargar la trobada? Va ser per no posar a l'alcalde en un “aprieto”? Va ser per vetar les possibles intervencions de l'oposició que va assistir en bloc als tres actes? S'accepten apostes.
El passat dijous, 3 de maig, la regidoria de participació es va tornar a superar. En una reunió amb els paradistes del mercat municipal de Calafell, l'equip de govern va fer fora de la reunió, quan aquesta estava a punt de començar, als dos regidors de l'oposició que havien estat convidats pels veritables protagonistes de la trobada, els paradistes. L'alcalde, portat per una arrencada de manca de control, va ordenar al regidor de territori que fes fora els dos intrusos. Tot i que el govern és qui ha de decidir amb els propietaris del mercat el tipus de projecte de mercat municipal, hagués estat elegant haver deixat assistir l'oposició, sense cap mena de por a la seva participació. Però no va estar així i la manca de cintura política de l'alcalde els van condemnar, una vegada més, al fracàs polític. Anem bé.

Aquestes són algunes de les perles amb les que ens ha delectat la regidoria de participació ciutadana de l'Ajuntament de Calafell al llarg del seu primer any de mandat. Esperem que sigui veritat la màxima de que l'experiència és un grau i de cara a propers processos de participació, l'equip de govern mostri que no els fa por la participació. Es necessita una actitud molt més oberta i intel·ligent per tirar endavant un municipi.

6 comentaris:

  1. El tema de la participación ciudadana tiene dos enfoques, uno desde la propia regiduria mediante la creación de un organismo que diera cauce a dicha participación, pero ésto sería un proyecto que escapa del interés, solvencia y capacidad del actual consistorio.

    El otro, realmente no es participación sino mera puesta en conocimiento de los asuntos municipales, actos por los cuales se transmite aquello que desean y aunque inviten al acto a personas o entidades su opinión no se escucha o no se tiene en cuenta para nada.

    Y es que saben que no están a la altura, que incumplen sus promesas y no saben como justificar sus meteduras de pata y por ello tienes toda la razón Yolanda, les da miedo la participación.

    Un cordial saludo.

    J. Navarro

    ResponElimina
  2. Buenas noches.
    Este Sr.Alcade no puede dejar que nadie pregunte, porque ni el mismo sabia lo que estaba hablando, yo estuve en una y no pude acabar el discurso. En la participación ciudadana solo sabe invitar a sus amigos, que siempre le dicen lo buena persona que es.
    El tema del mercado,no le interesa que nadie sepa nada,para contentar a los de tota la vida, me gustaria saber las promesas que ha hecho.

    ResponElimina
  3. Yolanda, en la reunión que el equipo de gobierno llevó a cabo con los paradistas del mercado de Calafell, los dos regidores que asistimos pasamos por tres controles antes de que nos echaran:
    En primer lugar, una funcionaria del ayuntamiento anotó nuestro nombre en una lista de asistentes al acto bajo la mirada de la Sra. Mar Giné, cargo de confianza y gerente del ayuntamiento.
    La gerente, muy amablemente, nos permitió pasar y nos dio la bienvenida al acto, como concejales, alegando que éste era un acto transparente y que el equipo de gobierno no tenía nada que ocultar.
    También nos vio entrar el concejal de participación ciudadana Quim Vidal.
    Saludamos a algunos de los paradistas y, como acto de responsabilidad, nos sentamos al final de la sala. Así demostrábamos nuestra voluntad de asistir como ayentes, sin ninguna intención de hablar. Justo cuando iba a comenzar el acto el Sr. Rafel Solé, guiado por el senyor alcalde, nos invitó a abandonar la sala, alegando que era una “taula de treball”.
    Lo grave de la situación es que no se nos informa de nada por los cauces adecuados, motivo por el cual intentamos asistir a los actos públicos a fin de cumplir con nuestra responsabilidad como oposición.
    El alcalde no tiene en cuenta que el PSC tiene casi la misma representación que CIU, la diferencia es de un único concejal, por lo que estos desaires del equipo de gobierno hacia la oposición, los considero una falta de respeto a los ciudadanos que representamos. A ellos fueron a los que, en nuestra persona y representación, expulsaron de la sala.
    Al parecer no se gobierna para todos los ciudadanos de Calafell, hay ciudadanos de primera, los otros son ignorados. Aquí prevalece el lema : “ Estás conmigo o estás contra mí”.
    Mal uso de la democracia y mal trago y pérdida de oportunidad para el concejal que, guiado por el alcalde, tuvo que ejecutar la orden. Lástima, era una oportunidad excelente para poner en práctica aquello que tanto repite el alcalde de “mà estesa” y para confirmar que se ha de dejar paso a los jóvenes porque estos tienen otra perspectiva y visión de futuro.
    Posiblemente ésta sea “la otra manera de hacer política”.

    ResponElimina
  4. Es la única manera que sabe porque en realidad,no sabe. Ha sido toda su vida un segundón y no está preparado para el cargo que tiene. Todo se le derrumba porque hasta su peloteo con Nin y Puig ha quedado al descubierto, su falsedad con sus propios de partido acabará pasándole factura

    ResponElimina
  5. El auténtico dictador es el alcalde, pero sus concejales no tienen personalidad ni categoría política para plantarse ante actitudes de las que reniegan en privado. ¿Cómo van a levantar la voz Quin Sidral, alias el metralleta (tatatatata), o Rafel Solé, que ejerce de concejal por cuenta de su padre? Menos mal que este último suena para futuro alcalde de Calafell, que si no... Bien, será el alcalde de los de siempre, que para eso lo han colocado donde está. Del metralleta solo puede comentarse "pobre noi", aunque ello no lo disculpe.

    ResponElimina
  6. Sin permiso, os he 'mangado' el comentario de Teresa Cumplido.

    http://segurdecalafell.blogspot.com.es/2012/05/transparencia-democracia-i-participacio.html

    Como no permito insultos (normalmente) aquí tampoco los voy a poner, pero no es por falta de ganas.

    Olivella me recuerda a un niño al que le han robado el caramelo y es capaz de comportarse como un auténtico gili.... con tal de satisfacer su ego, que es lo único que tiene.

    ResponElimina