dilluns, 10 de febrer del 2025

Pressupost pel 2025

Aquí teniu la memòria d'alcaldia pel Pressupost 2025.

Consens polític

El pressupost 2025 s’ha elaborat entre els grups municipals que formen el govern de l’ajuntament de Calafell (PSC-Junts). Però, en aquesta ocasió, s’ha obert la possibilitat d’introduir propostes a d’altres grups de l’oposició. S’ha ofert, fins a dues vegades, la possibilitat d’incorporar projectes a un dels grups municipals que es van considerar prioritaris en el diàleg durant aquesta legislatura: la CUP. No hem rebut cap resposta. No obstant, hem obert diàleg amb el Partit Popular que, fins ara, no havia estat un dels grups municipals prioritaris en el diàleg polític. La seva bona predisposició, demostrada en reiterades ocasions, d’obrir el diàleg i fer-ho amb un to amable i positiu, ens ha dut a donar aquesta oportunitat, tot i que, numèricament, no fos necessari per a l’aprovació del nou pressupost municipal.

Els acords assolits, tot i les dificultats d’encaix pressupostari que ha tingut el pressupost pel 2025 són els següents:

     Millores a les instal·lacions esportives municipals. Reparació de la tribuna del camp de futbol de Calafell (104.351,95€) i substitució de la gespa artificial del camp de futbol de Segur i la creació d'un camp de futbol 7, a Calafell (una despesa de 18.000 euros mensuals en rènting en els camps).

     Millores en el patrimoni històric. Arranjament dels sostres de la Ciutadella Ibèrica, amb una inversió de 147.644,20 euros.

     Millores a la via pública, destinant preferentment els 48.400 euros en reparació de voreres dels pressupostos participatius, a les de l'avinguda Catalunya, al nucli de Segur.

Els tres grups es reconeixen mútuament la bona disposició a arribar a un acord i a sumar una majoria àmplia, superior a la necessària, per a l'aprovació del pressupost. I, d’aquesta manera, s’obren a possibles pactes futurs en d’altres matèries d’interès municipal.

Contenció en la pressió fiscal.

Per aquest 2025, la majoria dels ajuntaments s’han vist obligats a augmentar la pressió fiscal als seus ciutadans, degut a l’obligatorietat de cobrir la totalitat del cost del servei de recollida de residus imposada per l’administració europea. A Calafell, aquesta pujada ha estat del 4’8% i no se n’ha incrementat cap d’altra. De fet, la pujada és deguda a que, enguany, no disposarem del servei de deixalleria que, fins ara, aportava el Consell Comarcal del Baix Penedès, a través de l’empresa EcoBP, S.L. La dissolució d’aquesta empresa ha dut a Calafell a renunciar a continuar tenint el servei mancomunat en el nou contracte, ja que ens obligava a una permanència de 3 anys, com a mínim. Això no tenia sentit en la situació actual, ja que l’Agència Catalana de Residus ha concedit una subvenció de més de sis-cents mil euros per a la construcció d’una nova deixalleria municipal i aquesta ja està licitada i adjudicada a una empresa que n’està redactant el projecte executiu i en farà la posterior construcció. Tot i la situació provisional que es genera, fins que això no sigui una realitat, s’ha valorat l’estalvi que suposaria seguir en el servei comarcal, on el cost anual del servei de deixalleria s’apropava als quatre-cents mil euros. Aquest any, la penalització que pot suposar la no recollida selectiva de residus en la deixalleria s’ha d’assumir, amb l’objectiu de què, un cop construïda la nova instal·lació, es pugui fer més eficient aquest servei, amb un menor cost per l’ajuntament i una millora significativa del volum de residus recollit.

Dit això, podem destacar que el pressupost pel 2025 de l’ajuntament de Calafell assoleix la xifra de 63.131.781,09 euros, amb un increment del 3,62% respecte el pressupost de l’any anterior (60.926.885,19 euros). Aquesta xifra s’obté d’ajustar els ingressos a la realitat pressupostària del 2024, rebaixant les previsions dels impostos indirectes en un 34,34%, i incrementant un 49,22% les transferències de capital, degut a l’augment de les subvencions concedides per diverses administracions (1.741.841,22 euros), en aquesta anualitat.

Una altra dada important és la reducció en un 9,88% dels passius financers. És a dir, el crèdit que es demana (5.100.790,44 euros) és notablement inferior al del 2024 (5.660.084,94 euros). Això és degut a la voluntat de mantenir l’endeutament municipal per sota del 75% que permet la llei, sense haver de demanar autorització a la Generalitat i facilitant l’operativitat de l’ajuntament en diverses matèries. Amb aquest endeutament, s’internalitza l’aval d’onze milions d’euros que ha fet l’ajuntament de Calafell, en l’obra dels 110 habitatges de lloguer assequible. Tot i que aquest aval no implica una despesa financera pel Consistori, sí computa com a endeutament i, per tant, cal tenir-lo en compte a l’hora de calcular el percentatge global. Aquest fet condiciona, de manera substancial, la possibilitat d’inversió municipal en el 2025.

Inversió plurianual i subvencionada.

Tot i això, les inversions pel 2025 assoleixen una xifra important (7.643.424,01 euros), amb una inversió indirecta a través de l’empresa municipal CEMSSA (709.044,83 euros) i una inversió directa, en el capítol VI (6.934.379,18 euros). Aquesta inversió directa es distribueix amb el crèdit i les subvencions descrits anteriorment, i una aportació municipal (49.471,23 euros). Amb la limitació del crèdit pel 2025, s’ha prioritzat la dotació de les inversions plurianuals que ja tenien dotació pressupostària en el 2024, aquelles que tenen una subvenció prevista pel 2025 i les propostes guanyadores dels pressupostos participatius pel 2025.

Les inversions plurianuals que s’han dotat són:

-        La urbanització dels carrers de Segur, amb un import de 3.043.399,31 euros. Aquest import ja estava dotat l’any 2024, però es va utilitzar per a avançar inversions com les dels patis i el pavelló de l’INS Camí de Mar, el nou dipòsit de vehicles o l’adequació de les dependències municipals del Poble. Es va planificar que aquest import es tornaria a dotar en el 2025.

-        Les obres de la segona fase del carrer Emigdio Rodríguez Pita i carrers adjacents, amb un import de 250.000 euros. Amb aquest import es completa el 100% de la inversió de l’obra que ja està adjudicada i a punt de començar.

-        L’adequació dels patis (762.457,60 euros) i el nou pavelló (874.100,88 euros) de l’Institut Camí de Mar. Amb aquests imports es cobreix el 100% de la inversió que, en el primer cas, ja s’està licitant i, en el segon, s’està informant el projecte per a la seva aprovació i posterior licitació.

-        L’adequació dels espais d’oficines al Poble, amb un import de 234.552,54 euros, que permetrà el trasllat definitiu dels Serveis econòmics i cadastre als edificis de titularitat municipal, deixant el lloguer de l’immoble actual que costa prop de cent mil euros a l’ajuntament.

-        El Parc de Mas Mel, amb 190.000 euros, per a la instal·lació de jocs infantils i mobiliari urbà que completaran el parc ja fet.

Les que disposen de subvenció són:

-        La primera fase de l’adequació del Torrent de la Casa Vella (143.500,00 euros), amb una subvenció de l’ACA de 118.671,44 euros. Aquesta inversió és l’arranjament del primer tram del torrent, entre la rotonda d’accés a l’autopista i el Parc de la Pau, amb els criteris que s’han seguit en l’adequació, ja acabada, del Torrent de la Casa Nova.

-        El pavelló de l’Institut Camí de Mar, on es destinarà la inversió que es demanarà al PUOSC (789.900,00 euros) i que, enguany, no serà de concurrència competitiva, sinó que anirà en funció de la població i on el nostre municipi, al ser major de 20.000 habitants, assolirà l’import màxim permès.

-        La millora dels patis de l’Institut Camí de Mar, amb la subvenció prevista en el conveni amb la Diputació de Tarragona, l’Impuls Dipta, per a l’any 2025.

-        La  millora de l’EDAR i la xarxa en alta de clavegueram, amb un import de 120.364,12 euros, concedida per l’ACA.

-        L’adquisició de mobiliari, amb una subvenció del GALP de 42.276,29 euros, per a fer un Show Cooking dels productes pesquers locals.

Les inversions previstes als pressupostos participatius pel 2025 que són: El Pla de prevenció d’incendis (48.400 euros), l’adequació dels patis de l’escola El Castell (48.400 euros), la bassa del Parc de La Sínia (48.400 euros), l’adequació de voreres (48.400 euros) i els Jardins verticals (48.400 euros). També, s’han dotat en el capítol II les altres propostes guanyadores dels pressupostos participatius, com són el mur del passeig marítim (48.400 euros) i les campanyes de sensibilització sobre jardins, platges, soroll,... i sobre el corriol camanegre (18.150 euros cadascuna).

Altres inversions destacades previstes al pressupost pel 2025 són:

-        L’adequació d’habitatges socials (45.000 euros), per a la quarta casa de mestres que l’ajuntament ha reclamat a Ensenyament per a que reverteixi al municipi i, posteriorment, poder-la posar com a lloguer social.

-        La última quota del Leasing de la furgoneta i el remolc dels gegants (21.702,30 euros), per a que passin a ser propietat municipal.

-        L’adequació del pavelló Joan Ortoll (50.000 euros), per a l’ajust d’algunes eines digitals en l’OK Experience i la millora de la instal·lació.

-        La reparació de la tribuna del Camp de Futbol Juan Ríos, amb 104.351,95 euros.

-        La plataforma exterior del museu del circ (100.000 euros).

-        L’accés i l’adequació interior de la casa annexa al castell de Calafell, propietat municipal, on es vol impulsar un centre de recerca del patrimoni, conjuntament amb l’UB (48.400 euros cadascuna).

-        L’acabament dels plans de mobilitat en alguns barris de Calafell (75.000 euros).

-        Les despeses informàtiques i la millora de la gestió municipal, amb més de tres-cents mil euros.

La tecnificació de l’ajuntament

Les despeses de personal pel 2025 s’incrementen en un 7,94%, mantenint l’aposta feta l’any 2024 per incrementar la dotació de Policia Local i impulsant la modernització i tecnificació del funcionament i l’organització de l’ajuntament. En aquest sentit, un cop acabat el procés d’estabilització dels treballadors i treballadores de l’ajuntament que s’ha fet en el 2024, s’aposta per dotar les places vacants que permetran reforçar l’estructura organitzativa i el funcionament intern municipal dels diversos departaments de l’ajuntament.

En quant a la plantilla, es manté la de l’any passat, amb uns lleugers retocs. Es creen dues places de Monitor pel programa “Posa-hi oli” i un Tècnic d’Administració Local (TAE) per a Recursos Humans. S’amortitzen dues places, una d’Oficial Primera de la Brigada, per jubilació, i una altra d’auxiliar de disseny gràfic, a Comunicació.

Contenció en la despesa corrent

En el capítol II, hi ha un lleuger increment del 5,49%, resultat de la contenció en la despesa corrent de l’ajuntament. Però, apostant per una millora important del transport públic, ja en licitació, on s’amplien els horaris del transport urbà i es manté el servei del transport escolar; impulsant un nou model d’inversió a l’empresa municipal, mitjançant rènting, que permetrà realitzar les inversions necessàries en alguns dels serveis que presta CEMSSA, com l’adquisició de nous vehicles, nous contenidors, nova maquinària,...; renovant el rènting de vehicles de la Policia Local, introduint el manteniment de les càmeres de seguretat; l’aportació de sorra a la platja de l’Estany-Mas Mel i La Platja de Calafell (250.000 euros); una nova edició del Calafell Crea, a través de la Fundació Santa Teresa (130.000 euros), creant nous llocs de treball i reforçant l’ocupabilitat; el canvi de model en el banc d’aliments, amb les noves targetes per a l’adquisició d’aliments; l’impuls en Igualtat, amb les tècniques d’equitat, LGTBI i Immigració; l’increment en el servei del Calafell Concilia, ampliant l’horari a l’estiu; i ampliant l’aposta pel Benestar animal, incrementant l’aportació al CAAAC (Centre d’Acollida i Adopció d’Animals de Calafell).

La reducció de l’import del crèdit i la baixada dels tipus d’interès fa que es redueixin de manera significativa les despeses financeres, en prop d’un 15%. A l’espera del romanent de l’exercici del 2024, la situació financera de l’ajuntament és bona i no presenta cap perill imminent.

En matèria de subvencions esportives, l’aposta per mantenir l’aportació al Club Patí Calafell (171.500 euros), en els diversos projectes conjunts i l’aposta pel jove pilot, Eric Ruz, són les novetats més destacades. A més, aquest any, es subvenciona la selecció espanyola de pastisseria que compta amb dos calafellencs, el seu capità i un dels seus membres.

Un pressupost per a viure millor!

És per tot l’exposat que, el pressupost pel 2025, suposarà una aposta per la millora organitzativa de l’ajuntament, un augment de la despesa social i de promoció de la ciutat, una contenció en l’endeutament municipal i la inversió necessària per a  seguir millorant la qualitat de vida a la ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada