dissabte, 17 d’agost del 2024

Benestar Animal de Calafell informa a les xarxes social dels gossos i gats que té en adopció



(Font: ajuntament de Calafell)

El servei disposa d’una pàgina de Facebook i un compte d’Instagram

El servei municipal de Benestar Animal de Calafell usa les xarxes socials per a informar a la població dels gossos i gats que té en adopció. En concret, disposa d’una pàgina Facebook i un compte d’Instagram, que s’actualitzen de forma permanent i permeten les persones interessades fer una coneixença inicial d’aquests animals.

Actualment, hi ha uns trenta exemplars en espera d’adopció. N’hi ha de diferents races i edats. Són animals abandonats o perduts que han estat recuperats i es troben a punt per iniciar una nova vida amb qui vulgui fer-ne un més de la família.

Provenen del centre d’acollida de gossos i del centre de recuperació felí, creats per l’Ajuntament de Calafell en els darrers anys. De la gestió dels respectius equipaments se n’encarrega l’empresa municipal CEMSSA.

El regidor responsable és Aron Marcos, titular de la cartera d’Ecologia Urbana. “Els animals estan molt ben cuidats a tots dos centres, però això només és una etapa provisional. L’objectiu final és que trobin una llar per sempre, amb l’ambient segur i confortable que no tenien quan van arribar a les instal·lacions”, diu Marcos.

El regidor diu també: “Les xarxes socials són canals àgils i eficaços per arribar a tothom. És més, permeten que tothom ho comparteixi. Així podem fer la bola grossa i aconseguir més resultats”.

Per demanar una adopció, o sol·licitar informació, pot enviar-se un correu electrònic a benestaranimal@cemssa.cat. El primer pas de l’adopció és una visita per conèixer personalment l’animal. Poden ser-ne necessàries dues o tres, per confirmar que la persona adoptant i l’animal s’adapten bé. Finalment, es tira endavant una adopció amb tota la documentació legal.

dijous, 15 d’agost del 2024

Un sistema de targetes per a comprar substitueix a partir d’aquest agost el banc d’aliments


(Font: ajuntament de Calafell)

La nova fórmula permet l’accés a menjar fresc i dignifica els usuaris, que podran proveir-se amb la normalitat de qualsevol persona

L’Ajuntament de Calafell ha activat ja la substitució del banc d’aliments, com funcionava fins ara, per un sistema de targetes per a comprar en establiments comercials. Aquest mes d’agost serà de transició entre els dos formats i els usuaris seran cridats pels serveis socials per a recollir la seva targeta, que és de prepagament amb la càrrega de diners que els correspon.

La nova fórmula acaba amb el problema de la desaparició de les remeses de la Unió Europea, que causaven un periòdic daltabaix i ja obligava l’Ajuntament a comprar material per a cobrir les necessitats. Però també té dos avantatges fonamentals: permet l’accés a menjar fresc, fins ara no disponible, i dignifica els usuaris.

La tinent d’alcalde de Drets Socials, Helena Rubio, destaca: “Els aliments frescs milloraran la qualitat de vida i la salut dels usuaris. Però la targeta farà que les persones que necessiten aquest ajut facin la compra com qualsevol família, sense fer cues al que fins ara era el banc d’aliments tradicional”.

Rubio afegeix una altra qüestió important: “La Unió Europea ha establert un sistema de targetes, que només cobreix les persones en situació de vulnerabilitat severa. Queden fora entre el 80 i 90% dels usuaris del fins ara banc d’aliments, que no estaran en una situació extrema, però que ho passen malament”.

En aquest sentit, “l’Ajuntament destina 80.000 euros d’aquí a final d’any per a arribar a les 450 famílies que, de mitjana, són beneficiaris d’aquest suport alimentari”.


On podrà comprar-se

L’Ajuntament ha arribat a un acord amb Bon Àrea, que ha ofert les millors condicions econòmiques. No cal que les compres es facin al propi municipi. Per exemple, els usuaris del nucli de Segur poden fer servir l’establiment de Cunit, que el tenen més a prop.


Quins imports

La quantitat amb què es carregaran les targetes està d’acord amb la situació econòmica de les famílies. Els imports màxims per a 2024 seran els següents:

  • Unipersonal (un únic membre): 200 euros.
  • Unitat familiar amb dos membres: 300 euros.
  • Uniitat familiar amb tres membres: 400 euros.
  • Unitat familiar amb quatre membres: 500 euros.
  • Unitat familiar amb cinc membres o més: 600 euros.

Què podrà comprar-se?

Podran adquirir-se productes alimentaris bàsics:

  • Fruita, verdures i hortalisses.
  • Tubercles, llegums i fruita seca.
  • Carn, peixos i ous.
  • Oli d’oliva i de gira-so.
  • Làctics (llet, iogurt, formatge...).
  • Cereals i fècules (patates, arròs, pasta, farines, pa...).
  • Altres productes bàsics, com conserves, galetes, embotits, mel, melmelada,sal, sucre, begudes d’avena i altres vegetals...; i llet maternal i farinetes per a nadons.


El sistema inclou productes d’higiene personal:

  • Raspalls i pasta de dents.
  • Paper higiènic; sabó, gel i xampú.
  • Productes d’higiene íntima femenina.
  • Bolquers i productes d’higiene i cura per a nadons.


També inclou producte de neteja de la llar:

  • Lleixiu o productes desinfectants similars.
  • Sabons per a la neteja del terra.
  • Sabons per a rentar la vaixella.
  • Sabons per a rentar la roba.


Què no podrà comprar-se?

Productes que no són bàsics. Per exemple:

  • Begudes alcohòliques de qualsevol graduació.
  • Begudes i refrescos que continguin sucre, gas o productes substitutius, incloses cerveses sense alcohol i similar, i begudes energètiques.
  • Productes de brioxeria industrial.
  • Llaminadures i xocolata.
  • Cafés i infusions.
  • Salses.
  • Aperitius processats, patates fregides o xips i altres snacks.
  • Qualsevol producte de cosmètica: maquillatges, cremes, pintaungles, pintallavis, mascaretes...
  • Bosses (de qualsevol material).
  • Ambientadors.
  • Colònies i perfums.

dimecres, 14 d’agost del 2024

L’Ajuntament instal·la plaques solars als sostres de l’escola del Castell i del Mercat Vell



(Font: ajuntament de Calafell)

Inversió de 268.833,86 euros, finançada amb fons Next Generation

L’Ajuntament de Calafell ha iniciat la instal·lació de plaques fotovoltaiques als sostres de dos equipaments: l’escola del Castell i el Mercat Vell. La inversió és de 268.833,86, finançada amb fons europeus Next Generation, dins del Pla de recuperació, transformació i resiliència.

Fa dos anys, l’Ajuntament ja va impulsar una primera actuació com aquesta, al pavelló municipal Joan Ortoll i va anunciar que els dos projectes actuals vindrien a continuació. Aquesta línia de treball tindrà contunuïtat en altres equipaments públics, particularment al nucli de Segur de Calafell. Seguns un estudi realitzat, la superfície utilitzable pot arribar a generar fins a 100 quilovats de potència.

L’electricitat obtinguda serà consumida pels mateixos edificis que acullen les plaques, però la intenció és que pugui nodrir també altres instal·lacions municipals. En concret, un 20% de l’energia generada podrà destinar-se a altres equipaments que estiguin a menys de 500 metres.

I, efectivament, a poca distància dels tres emplaçaments triats fins ara hi ha escoles bressol, instal·lacions esportives, oficines municipals i fins i tot el propi edifici de l’Ajuntament.

“L’aposta per les energies renovables s’ha de fer per criteris ambientals i de sostenibilitat, però no podem obviar que reduir el cost del consum elèctric és important, més encara de les recents experiències de preus disparats”, diu el regidor d’Ecologia Urbana, Aron Marcos.

dimecres, 7 d’agost del 2024

L’Ajuntament treu a licitació la fase final de renovació del barri de Rodríguez Pita, a Segur de Calafell



(Font: ajuntament de Calafell)

La inversió és d’1,9 milions d’euros i els treballs, que duraran 8 mesos, començaran dins d’aquest any

L’Ajuntament de Calafell ha tret a licitació la fase final de renovació del barri de Rodríguez Pita, situat entre la carretera C-31 i la via del tren, al nucli de Segur. La inversió és de 1.922.973,22 euros (IVA inclòs). Es preveu que les obres comencen aquest mateix any i que durin 8 mesos.

Les empreses que vulguin presentar-se a la licitació tenen temps de fer-ho fins al 26 d’agost, a les 14 hores. Al portal de contractació pública de Catalunya està disponible tota la documentació tècnica i administrativa de les obres.

El projecte preveu remodelar els carrers que encara no s’han fet, després de les actuacions dels darrers anys: una, l’any 2010 i l’altra, el 2022. En concret, s’intervindrà a la zona delimitada per la carretera de Barcelona, el carrer Baixador, el carrer Pisuerga i la plaça Lola Boronat.

La remodelació es farà seguint la línia i imatge de les anteriors actuacions als carrers del barri, però un tret bàsic és  la renovació integral de la xarxa d’aigües. L’alcalde, Ramon Ferré, explica: “Això evitarà fuites d’aigua i la corresponent pèrdua de cabal. I aquest és el motiu principal pel qual la Diputació ens ha donat una subvenció de 250.000 euros”.

dilluns, 5 d’agost del 2024

Calafell es dota d’un pla de prevenció d’incendis forestals

 

(Font: ajuntament de Calafell)

Preveu les mesures a adoptar més enllà de les franges de protecció, com ara els camins i els punts d’aigua necessaris

L’Ajuntament de Calafell es dotarà un pla de prevenció d’incendis forestals. És un document, que ja s’ha presentat en els consells de participació ciutadana del consistori, que preveu les mesures a adoptar. Mesures que van més enllà de les franges de protecció, ja que inclouen els vials i camins per a facilitar l’accés dels mitjans d’extinció terrestres i una xarxa bàsica de punts d’aigua.

El regidor d’Ecologia Urbana, Aron Marcos, explica: “Ja fa temps que estem treballant en aquesta qüestió. Per exemple, ja disposem d’un pla per a fer les franges de protecció i, el que és més important, hem identificat els titulars dels terrenys afectats”.

Marcos afegeix: “Ara, continuem aquest treball amb el pla de prevenció, que per a implantar-se necessitarà un projecte executiu, que ara encarregarem. És una feina llarga i farragosa, però que va avançant i que aviat esdevindrà una realitat”.

Objectiu triple

El pla de prevenció d’incendis forestals és una eina de planificació que estableix els criteris per a aconseguir tres objectius:

  • Ordenar la gestió d’infraestructures de prevenció.
  • Reduir la vulnerabilitat.
  • Minimitzar l’emergècia produïda pels incendis forestals.

El document contempla, a més, tres àmbits d’actuació:

  • Xarxa viària bàsica, amb els vials estratègics per a facilitar l’accès dels mitjans d’extinció terrestre als incendis forestals.
  • Xarxa bàsica de punts d’agua, amb els punts d’aigua estratègics per a la disposició i càrrega d’aigua dels mitjans d’extinció d’incendis forestals.
  • Actuacions sobre la vegetació. Defineix les franges perimetrals de protecció o les franges auxiliars de trànsit.

En aquest sentit, el pla ha identificat els camins i vials necessaris i ha estimat les millores que caldria fer-hi en alguns casos, amb una estimació del seu cost econòmic. Pel que fa les franges perimetrals, s’hi estableixen les mesures previstes per la Llei 5/2003 per a prevenir incendis en les urbanitzacions, nuclis de població, instal·lacions i edificacions situats en terrenys forestals.

Aron Marcos recorda: “L’objectiu d’una franja, en cas d’incendi, és crear una oportunitat per a la defensa dels elements vulnerables. Una franja no sempre atura un incendi, i cal saber-ho i acceptar-ho, però redueix la intensitat del foc i permet o facilita les tasques dels serveis d’extinció”.

I afegeix: “I un altre objectiu de les franges, en el qual no s’acostuma a pensar-hi, és l’invers: limitar la propagació cap al bosc d’un incendi iniciat a una urbanització o nucli de població”.

dissabte, 3 d’agost del 2024

La C-32 entre Sitges i el Vendrell serà gratuïta per a la mobilitat obligada a partir del 4 de novembre

(Font: ajuntament de Calafell)

Els usuaris podran registrar-se per beneficiar-se de les noves mesures a partir de principis d’octubre

El govern de la Generalitat ha aprovat la modificació de la C-32 per aplicar la gratuïtat en el preu dels peatges per als trajectes de mobilitat obligada entre Sitges i el Vendrell, a partir del proper 4 de novembre. Això inclou els viatges d’anada i tornada en 24 hores, de dilluns a divendres no festius.

La mesura abasta turismes, furgons, furgonetes i motocicletes. Per a beneficiar-se’n, cal inscriure’s al registre de mobilitat obligada i disposar del sistema de telepeatge (VIA T) o descarregar-se l’aplicació gratuïta Awai. Continuen quedant exclosos de la gratuïtat els moviments amb origen o destí a l’AP-7 Sud, que són de llarg recorregut o amb origen o destí fora de l’àmbit de l’autopista C-32.

La inscripció per a acollir-se a aquesta bonificació s’obrirà a l’octubre al web d’Aucat.

La Generalitat ha informat, a més, que es manté la gratuïtat per als moviments de la ronda del Penedès i la bonificació actual del 50% per a la mobilitat obligada al tram Castelldefels-Sitges.
També continuen en els mateixos termes els descomptes actuals per a vehicles amb alta ocupació i de zero i de baixes emissions.

Des de Calafell aquestes noves bonificacions es consideren positivament, entenent sempre que és una passa més en la direcció d’acabar aconseguit la gratuïtat total de la C-32. “A més”, diu l’alcalde, Ramon Ferré, “les mesures han d’aconseguir treure trànsit de la carretera C-31, que passa pel mig dels pobles del Penedès Marítim”.

“Perquè després resulta que, amb els últims descomptes, el trànsit per l’autopista va disparar-se, però el de la carretera pujava, en comptes de baixar. És evident que era perquè, sense arribar a Sitges, la mesura era incompleta”, afegeix.

Ferré, finalment, conclou: “Continuarem estant-hi a sobre i, per descomptant, donant la batalla perquè, més aviat que tard, la gratuïtat sigui total en tota la C-32".

dijous, 1 d’agost del 2024

Calafell obre un debat ciutadà per a replantejar el transport públic urbà



(Font: ajuntament de Calafell)

La idea és aconseguir trajectes més directes i en menys temps, prioritzant les parades amb més passatgers

L’Ajuntament de Calafell ha engegat un procés de participació ciutadana per a replantejar el transport públic urbà, davant una nova adjudicació del servei, que haurà de fer-se a partir de l’any vinent. El compromís municipal és ampliar els horaris, però ja ha exhaurit la possibilitat d’ampliar el contracte actual, que ha arribat al topall.

Aquesta necessitat és una oportunitat per a fer una reconsideració general del servei de transport públic, que resolgui problemes antics i respongui a a la necessitat del gruix de la ciutadania.

L’Ajuntament ha posat sobre la taula un estudi sobre la situació actual i una proposta de base, molt gènerica, per a obrir el debat ciutadà. El document pot consultar-se en els annexos d’aquesta notícia. Aquest 23 de juliol se n’ha fet una primera discussió en el consell de participació de barris.

La idea és aconseguir trajectes més directes i que tinguin una durada inferior a l’actual. A més, es planteja prioritzar les parades amb més passatgers. “Hem de trobar un equilibri entre tots els factors. I és inevitable discutir si s’han de mantenir parades, que obliguen a fer un recorregut molt llarg, i que tenen un usuari en tot el dia”, explica l’alcalde, Ramon Ferré.

Ferré afegeix: “Un objectiu importantíssim és garantir la puntualitat en l’enllaç amb les estacions de tren i amb serveis en què també cal arribar a l’hora, com els centres de salut o els instituts de secundària, tot corregint problemes actuals”. Això, afegeix l’alcalde, “obliga a escurçar la durada de les expedicions i, per tant, la seva longitud i el nombre de parades”.

Un altre objectiu que es busca és donar transport a nous equipaments com el centre de dia i la futura residència de persones grans i de persones amb diversitat funcional, a la Masia de la Sínia. Sense oblidar, nous barris com el dels habitatges de lloguer assequible, de promoció municipal, que ja s’estan construint.

De la seva banda, la tinent d’alcalde de Bon Govern, Helena Rubio, esmenta que, durant tot l’estiu, podran fer-se propostes mitjançant la plataforma de participació electrònica Decidim Calafell. “Avui obrim un procés de debat, a partir d’una proposta de base a partir dels problemes actuals i els fluxos de passatges, però que s’ha de debatre per a aconseguir la millor solució, pensant en global per al conjunt del municipi i el gruix de la ciutadania”, subratlla.