dijous, 7 de març del 2024

Els pressupostos participatius de Calafell se centraran en propostes que puguin materialitzar-se el mateix any



(Font: Ajuntament de Calafell)

Fins ara, si cal un projecte i una licitació, les iniciatives poden trigar dos anys o més

L’Ajuntament de Calafell introduirà un canvi important en els pressupostos participatius per a l’any 2025, que tindran el seu període de presentació de propostes i de votació popular durant 2024. A partir d’enguany, les propostes hauran de poder materialitzar-se en el mateix any, raó per la qual hauran de ser més “petites”, tant d’abast com de cost econòmic.

Aquest passat 27 de febrer, el Consell Ciutadà, el màxim òrgan de participació de l’Ajuntament, ha validat els canvis del reglament dels pressupostos participatius. Ara, el nou reglament anirà al proper ple municipal, a temps que entri en vigor per a quan comenci el calendari de la propera edició, el proper 6 de maig.

Amb la nova fórmula, caldrà que les propostes puguin realitzar-se mitjançant un contracte menor. És a dir, sense la redacció d’un projecte i la seva licitació. Fins i tot, sense necessitat de finançament bancari, com s’han tirat endavant les propostes d’anys anteriors, sinó amb recursos propis de l’Ajuntament.

El contracte menor permet una despesa de 45.000 euros més IVA per a obres, i de 18.000 per a la resta de casos. El nou reglament determina que tiraran endavant les cinc propostes més votades d’entre les que impliquin obra (per exemple, millora de l’espai públic o equipaments) i els tres projectes més votats d’entre els que siguin d’interès general sense obres.

La tinent d’alcalde de Govern Obert, Helena Rubio, explica: “Al llarg dels anys ja hem donat altres girs als pressupostos participatius d’acord amb l’experiència que hem anat adquirint. Per exemple, vam posar un topall econòmic màxim, per tal que una sola iniciativa copés tot el pressupost disponible”.

Rubio afegeix: “Ara hi donem un nou enfocament. I és que els darrers anys ens han ensenyat que, en la majoria de casos, no es veiés una resposta immediata a le demandes ciutadanes”. I diu també: “Estem segur que veure més aviat els resultats reforçarà el model participatiu, que tindrà més èxit i impacte entre la ciutadania”.

La resta de normativa continuarà igual. Podran presentar propostes persones, empadronades o no, majors de 16 anys. Les propostes seran valorades pels serveis municipals per a determinar la seva viabilitat tècnica, legal i econòmica. Podran votar les persones empadronades majors de 16 anys. El Consell Ciutadà intervé en diferents fases del procés, per validar les propostes de la ciutadania i el resultat de la votació popular. I al final, les propostes guanyadores s’incorporen al pressupost municipal per a l’any següent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada