dilluns, 25 de gener del 2016

Una oportunitat per al nucli antic


L’any 2010 vam impulsar des del govern municipal el Pla de Barris del nucli antic de Calafell. Era un bon projecte (va ser dels cinc que més puntuació van obtenir en aquella convocatòria de la Llei de Barris), que en aquell mandat i el següent s’ha tirat endavant com s’ha pogut. L’incompliment de la Generalitat, que havia d’aportar el 50% de la inversió i no ha posat ni un euro del que ja s’ha gastat, ha deixat el projecte pràcticament en via morta.

A data d’avui se n’ha executat només un 30%, tot i una pròrroga. I sense cap compromís clar de la Generalitat sobre els pagaments, i segurament sense opció a una nova pròrroga, a l’Ajuntament se li feia molt difícil acabar-ho tot en solitari, i en tan poc temps.

Però el nucli antic de Calafell no s’ho mereixia. Feia molts anys que esperava una oportunitat per recuperar la vitalitat i no es podia malaguanyar la que teníem encetada. Per això, hem presentat candidatura a un nou fons creat per l’Estat per subvencionar actuacions com les que teníem projectades. El DUSI (Desenvolupament Urbà Sostenible Integral) és semblant en els seus objectius a la Llei de Barris de Catalunya i, si la nostra candidatura prospera, ens permetrà desbloquejar la situació.

El projecte que hem presentat significa una inversió de 9,1 milions d’euros. 4,55 milions els aportaria Madrid. Els altres 4,55 milions haurien de ser assumits per la Generalitat (els 2,9 milions que deu del Pla de Barris) i l’Ajuntament (1,65 milions). És una solució econòmica assumible per l’Ajuntament.

Hem aprofitat per introduir algunes noves actuacions, pensades per insuflar vida i moviment al nucli antic. En concret, la creació d’una bibiblioteca a l’edifici El Sindicat i d’un pavelló esportiu amb la cobertura de la històrica pista de les escoles. En aquest darrer cas, s’hi construirà, a més, un gimnàs annex. També hi hem inclòs la rehabilitació de la masia de Cal Rion, per convertir-la en un equipament.

Mantenim les obres pendents als carrers, i que sabem que són especialment esperades pel veïnat. La remodelació dels carrers Jesús, Mar, Principal i Joan Miró, tampoc pot esperar més.

S’ha hagut de córrer molt per enllestir els projectes nous i preparar la candidatura. Hauríem preferit parlar molt més amb tothom, però els terminis eren ajustadíssims. I no podíem deixar passar aquesta ocasió, qui sap si l’última. Agraim que la resta de grups polítics ho hagin entés, tot i criticar-ho, i hagin donat suport unànime al que no és altre que una excel·lent notícia per al nucli antic i per al conjunt del municipi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada