dijous, 21 de juny del 2012

Balanç a la Platja


Seguint amb el balanç d'un any des de la constitució del nou Consistori calafellenc, podem valorar els temes més importants i d'interès de cada un dels nuclis. En primer lloc, la xerrada inicial va ser al barri marítim de la Platja. Per això, hem triat els temes més significatius i que poden suscitar major interès pels veïns d'aquest nucli.


En primer lloc, el mercat municipal i l'aparcament del Blanquet suposen la inversió més immediata prop del barri marítim. El nou govern s'ha cansat de dir que no hi havia res fet, ni projecte, ni res de res. Doncs aquí en teniu els plànols. El que va fer l'anterior govern era fer un avantprojecte, modificar el Pla General i la TUC (Trama Urbana Consolidada) que delimitava on es podien ubicar superficies d'aquest tipus. A més, va licitar i adjudicar l'obra. També va signar el contracte que vinculava a Mercadona i AMC5 a redactar el projecte executiu i construir el nou edifici. És a dir, tota la burocràcia i paperassa estava feta!


Vam estudiar la possibilitat d'implantar, en la zona actual del mercat, un nou edifici (on hi havia les pistes de bàsquet) que contingués el nou mercat, la gran superfície i una biblioteca. L'actual edifici es recuperava per a altres usos. Però, a més, en la zona de l'aparcament es va planificar una nova escola pel nucli de la Platja i una escola bressol, que es construirien en un futur.


La gran taca d'equipaments serviria per equipar la Platja, un nucli amb poc espai públic i molt densificat. En aquest barri marítim és impossible trobar un solar que reuneixi les condicions per ubicar una nova escola.




Evidentment, no volíem perdre l'aparcament actual. Per això vam estudiar la construcció d'un aparcament soterrat, sota l'escola i entre la via i els futurs edificis, amb capacitat suficient per seguir donant servei al nucli comercial de la Platja.

També s'ha dit per part del nou govern que no hi havien parades exteriors al projecte. Doncs aquí les veieu! Nou parades exteriors, una més que amb l'actual projecte que està redactant el nou govern. A més, les parades estaven millor orientades, ja que miraven cap a una rambla que s'havia de construir entre l'estació i el mercat nou. Ara, amb el nou projecte, miraran cap a un passadís que quedarà entre l'edifici nou i l'actual edifici del mercat, orientat a nord, en ombra durant tot el dia.


L'espai destinat al Mercadona anava a la banda nord, per on es produien les entrades de servei a l'edifici.


També s'ha dit que, amb l'anterior projecte socialista, no s'entrava al Mercadona a través del mercat. Aquest plànol ho desmenteix. En vermell, podeu veure les fletxes que indiquen els accessos a l'edifici. Tots ells passen pel mercat abans d'accedir al Mercadona.


Però, a més, el nou edifici contemplava la possibilitat de fer una biblioteca damunt del mercat, tal i com hi ha en molts dels mercats de Barcelona. La unió dels dos equipaments fa que funcionin millor. A més, l'anterior govern hi havia destinat 800.000 euros per fer l'estructura i els tancaments de la biblioteca. I s'estava a l'espera de la nova convocatòria del PUOSC, el 2013, per demanar la resta del finançament per acabar-la. L'actual govern s'ha pulit els 800.000 euros i ja ha renunciat a fer la biblioteca.


El retard en l'inici de les obres es deu a la imprudència de l'alcalde, Joan Olivella, que va aturar el projecte, anunciant en campanya electoral que tiraria enrere tot i enderrocaria el mercat actual per fer damunt el nou. Res d'això era viable, ja que tot estava adjudicat i a punt. Per això no va poder fer marxa enrere, però la seva imprudència i precipitació va posar en perill la inversió de 6'3 milions d'euros al municipi. Aquests dubtes van provocar que es perdessin els avals fins que, uns mesos més tard, amb una nova empresa es van tornar a aconseguir. Però ja havien passat alguns mesos. I, a sobre, donava la culpa als arquitectes que no tenien ni l'encàrrec signat... lamentable!


Ambles obres, han tancat mig aparcament del mercat, perdent 200 places d'estacionament. Això suposa un greuge important pels paradistes del mercat, però, sobretot, pels comerços del nucli de la Platja. I tot això, just a tocar de l'estiu! No podien haver esperat? Com a mínim, a tenir una alternativa a punt... la del Blanquet!

L'anterior govern havia tramitat les expropiacions dels terrenys que quedaven per adquirir la titularitat municipal. Un d'ells ja ho és, els altres dos manca la sentència del tribunal del just-i-preu. L'actual govern, sense preveure el què passaria, no va seguir amb la tramitació i l'enderroc de la nau existent i l'esplanació no van aparèixer en el pressupost 2012. Ara, arran d'una moció del PSC, tot són presses!


El Passeig Marítim és l'altre gran projecte que espera el nucli de la Platja. De moment, toca esperar, de nou! Ni el PP, a Madrid, ni CiU, a Catalunya, han apostat per posar diners en els pressupostos de l'Estat ni de la Generalitat. Ha estat el PSC qui ha demanat, en el Senat, que s'inclogui el projecte en els pressupostos de l'Estat. Cap dels dos partits de govern ho ha fet! I Cunit ens ha passat davant...


El Projecte estava aprovat incialment, va estar en exposició pública i mancava l'aposta política d'incloure diners en els pressupostos de l'Estat per tal de tramitar la licitació de les obres. Els diners no hi són i tot queda aturat, un any més!


El retard en les negociacions amb la Confraría, en l'anterior legislatura, han provocat que Cunit tingui el tràmit d'adjudicació de les obres del Passeig Marítim més avançat que Calafell. Per tant, veurem abans el passeig de Cunit fet que el nostre!

No obstant, cal dir que s'està tramitant la nova concessió de l'espai de la Confraria en favor de l'Ajuntament per tal de fer el centre d'interpretació de la vida marinera calafellenca que va proposar l'anterior govern socialista.


A canvi, la Confraria va rebre un local en el Port de Segur, on poder fer la llotja i les noves oficines. De moment, l'actual govern només critica l'adquisició, però no aposta per acondicionar el local i tenir, d'una vegada per totes, un port pesquer al municipi. Aquesta nova activitat econòmica podria generar nous llocs de treball i noves dinàmiques positives pel turisme calafellenc.


Però el més greu de l'any de govern de CiU i PP és la poca capacitat per crear un Pla de Dinamització Turistica. És trist veure com es repeteix el calendari de l'any passat, amb poquíssims retocs, en un municipi que hauria d'apostar i viure més del turisme. La poca imaginació de l'actual govern i la seva incapacitat el fan ser el més inactiu que hi ha hagut mai!


En un any, només s'han limitat a canviar la direcció d'esdeveniments esportius i productes turístics que es van crear en l'anterior mandat, impedint la seva consolidació com a nou producte. El desconeixement que tenen dels mercats i de la incidència dels esdeveniments que es fan al municipi el converteixen en un govern inoperant i immobilista, incapaç de prendre decisions i crear nous productes atractius pels visitants del municipi.

La manca de diàleg amb el sector privat i la desconfiança en un model mixte de gestió, reformulant el Patronat de Turisme actual, impedeixen generar nous productes que potenciïn les inversions privades que, ara ja, es fan al nostre municipi (Vilarencaqua, Colònies Artur Martorell, el nou Vip's o l'ampliació de l'hotel Salomè, en són un bon exemple).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada