dissabte, 13 d’abril del 2024

Calafell és un dels únics 17 municipis de Catalunya que treu la màxima nota en el segell de transparència de la UAB

(Font: ajuntament de Calafell)

L’any més “dur” de l’Infoparticipa, el municipi torna a treure un 10 per la seva política comunicativa a la ciutadania

Calafell ha tornat a treure la màxima nota en el segell de transparència Infoparticipa, que atorga des de fa 11 edicions la Universitat Autònoma de Barcelona. Un 10, o el 100% de compliment dels requisits establerts. Pero és més, enguany només 17 institucions locals de Catalunya han assolit aquest 100%, quan l’any anterior van ser 45. i això és perquè l’avaluació ha estat més “dura” i exigent que en cap edició anterior del segell.

A més, Calafell ho va aconseguir ja en les primeres fases de l’avaluació. De fet, va ser el primer municipi de les comarques de Tarragona a assolir-ho, i dels tres primers de Catalunya. De retop, només dos municipis de la comarca del Baix Penedès han rebut el segell en aquesta edició: Calafell i Banyeres del Penedès.

L’alcalde, Ramon Ferré, explica: “Aquesta vegada no és tan sols la novena que rebem aquest reconeixement, ni tan sols la cinquena amb la màxima qualificació. És que ha estat més difícil que mai, com ho demostra el fet que el 10 només l’hagin aconseguit menys de la tercera part d’institucions locals que l’any anterior”.

Els requisits clau en aquesta , dins dels més de 60 barems avaluats, han estat els següents:

  • L’exigència que tots els documents municipals que s’hagin de publicar per transparència han d’estar anonimitzats.
  • Un augment dels indicadors analitzats de participació ciutadana.
  • Més informació elaborada amb criteri periodístic.
  • Estructura, disseny i continguts intel·ligibles als espais digitals municipals.
  • Més eines per a la rendició de comptes.

“Haver superat els nous requisits, sense defallir en cap dels anteriors, vol dir que estem fent bé les coses i tenim una transparència que ja voldrien altres municipis, molts d’ells més grans”, diu Ferré. I afegeix: “Hi ha una gran tasca de l’àrea de Govern Obert de l’Ajuntament, però que només reflecteix que nosaltres som transparents, no tenim res a amagar i així ho comuniquem a diari a la ciutadania”.

El segell Infoparticipa es concedeix a partir de la tasca d’avaluació realitzada pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB. Hi estudien factors relatius a la informació que ofereixen les webs de les institucions públiques locals. Es valora especialment no el simple fet que tal informació estigui publicada, sinó que sigui clara i fàcil de trobar. També es té en compte com es reben i gestionen les queiixes i reclamacions de la ciutadania i quins instruments de consulta i participació hi ha sobre temes actuals d’interès local. També si es publiquen els resultats de tot plegat, ja que la rendició de comptes és un dels temes que més puntua.

Un altre criteri que es té en compte és si l’Ajuntament publica notícies sobre les actuacions del dia a dia i dels membres del govern relacionades amb la gestió; sobre les actuacions de l’oposició i dels grups polítics relacionades amb el control de la gestió del govern; i si es publica informació periodística sobre el desenvolupament del ple.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada