dijous, 8 de desembre del 2016

Pagar només pel consum o per l’ús: és de justícia i abaratirà els rebuts


Les ordenances fiscals per a l’any vinent seran un abans i un després a Calafell. Un canvi radical de model, amb el qual els contribuents passarem a pagar taxes només pel consum o per l’ús que fem dels serveis municipals. És el cas de la brossa o de l’aigua. És de justícia, ho reclamava el Síndic de Greuges molt insistentment... Però a més abaratirà els rebuts per a la immensa majoria.

En el cas de l’aigua, desapareix la facturació d’uns mínims de 30 metres cúbics mensuals. Per garantir el subministrament, hi haurà una quota de servei i a partir d’aquí una tarifa per consum que incentiva l’estalvi des del primer metre cúbic. I en el cas de la brossa, es pagarà pel nombre real de recollides. No era correcte pagar el mateix rebut amb independència que a la teva zona es recollís set dies a la setmana o cinc. Aquesta mesura es complementarà amb una diferenciació entre pisos i habitatges unifamiliars i amb el fet que els solars començaran a pagar la taxa. El resultat d’aquests factors serà que un 90% de famílies veurà que li baixa el rebut.

No és sobrer afegir que, a més, s’han introduït criteris de progressivitat en els impostos i taxes municipals. La idea, fruit dels acords que hem assolit amb diferents grups polítics, és que pagui qui més té. Per exemple, les plusvàlues i l’IAE pujaran al tipus màxim i es crearà una taxa sobre els pisos buits. Aquests canvis afectaran bancs i multinacionals amb presència al municipi, o als grans tenidors de pisos. El teixit econòmic local no ho notarà, sense oblidar que en les sucessions familiars, la plusvàlia ja està bonificada en un 95%. Efectivament, pagaran els que més tenen.

Es mantenen les bonificacions existents i se’n creen de noves, de suport a les persones amb dificultats, les famílies nombroses i monoparentals, o per fomentar els vehicles que contaminen poc i el reciclatge de residus.

I per descomptat, s’ha mantingut la rebaixa del 10% en l’IBI, el principal impost que recapta l’Ajuntament. Era una promesa electoral que vam complir a la primera oportunitat, és a dir, en aquest 2016. Tothom ho ha pogut comprovar en el seu rebut i ho podrà comprovar en els rebuts de l’any vinent. Per això, que ningú faci cas dels cants de sirena de CiU i de Ciutadans, que juren i perjuren que els impostos pugen. No és veritat i als rebuts de l’any vinent ens remetem. Només pagaran més els que més tenen i qui malbarati aigua. La resta, la immensa majoria, en sortirà beneficiada.


Foto: a la foto de la votació del ple va quedar claríssim qui vol que els més tenen no paguin més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada