dimecres, 14 de gener del 2015

Promoció de Calafell a la Xina


La revista xinesa de paisatgisme Landscape Design ha publicat un reportatge sobre els entorns del Castell de Calafell. El projecte va ser redactat i dirigit per BCQ Arquitectes, amb l'arquitecte Toni Casamor al capdavant. També hi van participar els serveis tècnics municipals i en l'arqueòleg Joan Santacana.

El projecte va ser encarregat pel govern socialista (1999-2003), per tal de desenvolupar un PERI dels entorns del castell que feia 20 anys que no acabava d'arrancar. Les obres van rebre un impuls definitiu quan un altre govern socialista (2007-2011) va demanar 600.000 euros de subvenció del PUOSC per a finançar les obres. Posteriorment, s'aconseguirien 180.000 euros més. Finalment, la inclusió en el PIINAC (Pla d'Intervenció Integral en el Nucli Antic de Calafell), dins el programa de la Llei de Barris, en la darrera convocatòria del 2010, ha fet possible l'execució total del projecte, inclosa la museïtzació.

Per tant, ens els darrers anys hem pogut veure culminat el projecte complert i ara suposa un nou atractiu pel nucli antic del poble per a aquells visitants que vénen a Calafell a passar uns dies. El nombre de visites al castell i el seu entorn ha anat augmentant en els darrers anys, de manera important. Però, a més, la qualitat de l'espai públic ha fet que la Plaça de Catalunya s'hagi convertit en un autèntic punt de trobada pels veïns del poble.


No obstant, la decisió d'encarregar el projecte a un despatx d'arquitectes que, en el seu moment, s'estava començant a fer un nom en el panorama de l'arquitectura catalana, ha donat els seus fruits. El projecte ja és un referent en les intervencions en patrimoni històric, pel seu respecte i posada en valor del mateix. Per aquest motiu, ja ha estat publicat en diverses revistes i llibres d'arquitectura. La darrera ha estat en aquesta publicació xinesa que mostrem.


L'aposta va anar més enllà, ja que es pretenia seguir el model Barcelona a petita escala, fent actuacions importants en el municipi per arquitectes de prestigi que donessin un plus de qualitat a l'espai públic i a l'arquitectura de Calafell. Això va portar a intervencions com la del Passeig Marítim de Segur, l'Estany i Mas Mel (de Lluís Cantallops), el mercat municipal (de Batlle i Roig), la piscina municipal Vilarencaqua (de Lluís Millet), els locals i la plaça del Port (d'Alonso i Balaguer) i el parc arqueològic del castell de Calafell (de BCQ arquitectes). Afegides a obres existents en el municipi, com la discoteca Louie Vega (d'Alfred Arribas), l'escola Santa Creu (de Ramon Valls) i alguns xalets de Segur (de Elías Torres i Martínez Lapeña o de Lluís Cantallops), configuren un autèntic catàleg d'arquitectura que s'afegeix al patrimoni històric del municipi per a completar una excel·lent "col·lecció" cultural que Calafell ofereix als visitants. Ara cal explotar-la i donar-la a conèixer!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada