dimarts, 10 de setembre del 2013

La força de Catalunya és la unitat del seu poble

 

Benvolguts conciutadans i conciutadanes de Catalunya,

Catalunya viu, avui, immersa en dues crisis molt profundes: l’econòmica i la referent a la relació amb Espanya. La primera provoca que centenars de milers de famílies catalanes estiguin patint o temin patir conseqüències gravíssimes en la seva vida: atur, pobresa, exclusió social, privacions i dificultats d’accés a serveis bàsics. Ni el Govern de Catalunya, ni el d’Espanya, ni les institucions europees no han estat capaços de trobar una sortida real ni de pal·liar-ne els efectes, que recauen amb especial dramatisme sobre les  persones més febles.

La segona prové de les accions que atempten contra la nostra voluntat d’autogovern. Unes accions iniciades l’any 2006 amb una campanya del Partit Popular recollint signatures en contra de l’Estatut, que va tenir un dels punts culminants en la sentència del Tribunal Constitucional i que persisteix avui amb agressions a la nostra llengua, la cultura o el finançament, i amb la recentralització competencial en àmbits tan sensibles com l’educació, el medi ambient, l’energia o la fiscalitat. Compartim el malestar profund, sincer i transversal que prové d’aquestes crisis. Cap país que es pretengui digne de la seva gent pot quedar indiferent davant tanta injustícia i davant la manca d’esperança, d’oportunitats i de futur de milions dels seus homes i dones. Com tampoc no es pot mantenir per més temps la manca de respecte a un poble que veu com es retalla la seva voluntat d’autogovern i que reclama un canvi de les seves relacions amb la resta de pobles d’Espanya.

Per això des de les nostres profundes conviccions catalanistes, federalistes i socials, no volem restar impassibles davant aquestes injustícies i ens rebel·lem davant aquest escenari i considerem aquesta Diada de 2013 més reivindicativa que mai. En termes socials i nacionals. Per això reivindiquem de nou i amb la mateixa intensitat el dret a decidir per nosaltres mateixos i el dret al treball, a l’habitatge, a la protecció social, a l’educació, a la sanitat, i a un entorn mediambiental adequat, racional i sostenible.

Volem deixar ben clar que no admetem una simple millora de la situació actual. Exigim un canvi profund de la situació política i per això lluitarem per aconseguir que Catalunya tingui una relació federal amb Espanya i amb Europa com tenen els països més avançats, des del reconeixement explícit de la nostra identitat nacional. Aquesta és una relació possible, la que pot aplegar més consens i la que pot evitar més incògnites, conflictes i tensions. Vivim en un món on les amenaces són globals i, per tant, requereixen del treball conjunt a totes les instàncies europees i mundials perquè prevalguin els interessos dels ciutadans per damunt de qualsevol altre.

Aquestes preocupacions són les d’una gran part de la ciutadania de Catalunya. Per això respectem la mobilització d’altres expressions en el marc del catalanisme plural que sempre s’ha donat al nostre país i compartim l’exigència que el poble català sigui consultat sobre el seu futur exercint el dret a decidir. Els i les socialistes ens comprometem a treballar per fer-ho possible i, mentrestant, per trobar una solució justa per al finançament, per derogar les lleis que vulneren i laminen el nostre autogovern, per aconseguir que es respectin plenament les nostres competències, així com la llengua, la cultura i l’escola catalana perquè estem convençuts que és el nostre millor patrimoni, garantia d’igualtat d’oportunitats i de cohesió social.

Els propers temps seran decisius per als catalans i les catalanes i necessitarem la suma, la capacitat d’articular estratègies d’àmplia base social, la intel·ligència per consolidar ponts de diàleg entre les diferents sensibilitats del catalanisme sabent que hi ha més punts d’acord que de dissens. Perquè la força de Catalunya ha estat sempre la de la seva unitat. La seva feblesa, la divisió.

Convidem el President Mas a seguir els exemples dels Presidents que l’han precedit en la recerca de la unitat d’acció política i social en els moments més difícils de la nostra història com aquest que ara vivim. Lluitarem per evitar els camins sense sortida i les divisions, i per oferir solucions als greus problemes que patim de la manera més unitària i consensuada possible.

Catalunya no tindrà futur i no serà digna de ser un país reconegut si no pensa en tots els seus homes i totes les seves dones d’ara i del futur. Des del PSC, en el centenari del naixement de Salvador Espriu, fem nostres les seves paraules: “Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d’aquest poble”.

Pere Navarro i Morera
PRIMER SECRETARI PSC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada