dijous, 28 de març del 2013

Resum de la sessió plenària d'avui


Avui dijous, s'ha celebrat una nova sessió plenària a l'Ajuntament de Calafell. Els punts més destacats han estat l'inici de l'expedient per a la construcció i explotació d'un tanatori a Calafell i la liquidació del pressupost 2012 de l'Ajuntament i els organismes autònoms. A més, en el Ple s'ha pres coneixement de la renúncia al càrrec de regidor de Juan José Iglesias (PP), regidor d'Esports i Promoció Esportiva. Finalment, s'ha aprovat per unanimitat una moció de suport al posicionament del Consell d'alcaldes del Baix Penedès sobre els peatges al Baix Penedès.

També hi ha hagut alguns punts de menor transcendència, com la renovació dels membres de l'associació Amics del Patrimoni en el Consell Rector de l'OAM (Fundació del Castell), la delegació a Base de la recaptació en període executiu de les execucions subsidiàries de l'Ajuntament de Calafell , la no bonificació d'una reforma de la façana en un immoble de Segur o la modificació de fitxers de dades de caràcter personal.

Respecte la renúncia del regidor Juan José Iglesias (PP), ja vam comentar-ho en una anterior entrada del bloc dels socialistes i vam demanar la dimissió en un ple, de forma unànime. Per això, com ja està tot dit i ens alegrem de la marxa d'aquest regidor, el millor discurs és un gran silenci.

Pel què fa a la liquidació, l'Ajuntament de Calafell ha tancat l'exercici 2012 amb, gairebé, 6 MILIONS D'EUROS que no s'han gestionat i no s'han gastat, respecte el pressupost inicial de 39 milions d'euros. És a dir, de la previsió que s'havia fet en aprovar el pressupost municipal, no s'han gastat sis milions d'euros, fruit de l'escassa gestió i la nul·la activitat que té aquest govern. Que sobrin sis milions d'euros a final d'any vol dir que no han fet el que tenien previst, però també que havien castigat excessivament els ciutadans amb una pressió fiscal injustificada que els ha permès tenir uns ingressos que han estat incapaços de gestionar. Després d'aquest resultat, no s'entén que, l'any vinent, no baixin els impostos com l'IBI o altres. I, evidentment, el discurs de que no hi ha diners es trenca absolutament i deixa de tenir sentit. A més, la llei aprovada per l'Estat fa dos anys, obliga a destinar aquests diners a amortització de deute i reduir la càrrega financera de l'Ajuntament. Veurem si ho acaben fent així? En definitiva, una gestió desastrosa i desaprofitada dels recursos que té l'Ajuntament durant el primer any de pressupost complert de govern CiU-PP.

El darrer punt d'interès ha estat l'inici del procediment per a la construcció i explotació d'un nou tanatori al municipi, adossat a l'actual cementiri. Aquest tema el tractarem de forma més àmplia en una propera entrada en el bloc dels socialistes, però en el ple hem volgut deixar clara la nostra posició. No té sentit parlar de fer un nou tanatori a Calafell quan s'està ampliant el del Vendrell i que donarà un servei excel·lent per la comarca. Fer un tanatori per a Calafell sol no és rentable. L'estudi de viabilitat presentat es basa en unes dades que no són reals i estan inflades. Però, a més, un servei que es pot donar a nivell comarcal, no té sentit que fem una inversió tant forta a nivell local. Al municipi de Calafell hi ha 5 o 6 enterraments al mes. Per tant, el tanatori estarà tancat entre 24 i 28 dies al mes. És a dir, gairebé, sempre! Per tant, les dades són evidents que no surt a compte fer aquesta inversió. L'excusa que el finançament és 100% d'aportació privat no és excusa per a justificar una concessió a 50 anys, ja que, en cas de ser deficitari, l'Ajuntament haurà d'assumir els costos d'una operació ruïnosa que acabarem pagant tots. Tampoc és justificació que el POUM ho permeti, ja que el planejament ha de deixar sempre les portes obertes a que es puguin fer els equipaments necessaris, però no mira la seva viabilitat, com ho ha de fer el corresponent estudi econòmic financer. A més, construir un tanatori en un cementiri que quedarà envoltat d'habitatges i en el centre del futur eixample del poble és una barbaritat. I, més, quan el cementiri tindrà una cabuda per a ampliacions que pot donar servei uns deu anys més. En definitiva, creiem que és inapropiada la ubicació i gens justificada la inversió per a donar servei a 5 o 6 enterraments al mes. Les previsions demogràfiques no s'estan complint i el municipi està en creixement negatiu de població. No s'entén que tanquem escoles bressol per què no hi ha nens i fem un tanatori quan no hi ha gaires difunts. Per això, hem votat en contra.

Acabat el ple, s'ha passat al torn de Precs i preguntes dels regidors. Del nostre Grup Municipal, ha iniciat la intervenció en José Bonilla, demanant que es reparin els forats de l'Avinguda Verge de Montserrat, l'enllumenat paral·lel al traçat del ferrocarril i que es construeixin ja els equipaments que tant reivindica la població de Calafell (com l'Institut de Segur, el CAP de Segur o els passos soterrats) i no el tanatori. La Yolanda ha demanat explicacions sobre el funcionament del projecte Calafell Crea i les justificacions que es paguen a les persones que s'hi formen. Ha demanat que els menús que es fan en el taller de cuina es destinessin al menjador social que es pretén obrir. La Tere Cumplido ha parlat sobre el Flickr de l'Ajuntament i el mal ús que s'està fent. També ha recordat a l'alcalde que no cités a persones i familiars de regidors en les seves intervencions, referint-se a les al·lusions que va fer en el darrer ple.

El Joan Carles Robert ha preguntat sobre el cablejat que queda penjant a la façana de l'antic Cinema Iris. També ha completat la intervenció sobre la liquidació del pressupost que l'alcalde no li havia permès en el debat del punt. El Massimiliano Revello ha demanat sobre la no presència dels serveis d'hamaques i ombrel·les a la Platja. També, que l'equip de govern s'excusés amb els caravanistes que volien venir al Carnaval de Calafell i no van poder per la ineficàcia del govern (CiU-PP), oferint-se per a buscar una ubicació consensuada per a poder acollir-los l'any vinent i que no hi hagi el mateix problema. El Toni Duart també ha demanat explicacions sobre l'estat deplorable dels carrers de la Platja de Calafell, després de les obres al Passatge Sant Antoni, especialment en els carrers Àngel Guimerà, Jacint Verdaguer, Pintor Mir i un tram del carrer Vilamar.

Finalment, Ramon Ferré ha demanat explicacions sobre la passivitat del govern (CiU-PP) vers la gossera il·legal que hi ha al torrent de Mas d'en Vives. Després d'un any des de que es va fer la primera denúncia, després de demanar un informe de compatibilitat urbanística, després de demanar intervenció al Síndic de Greuges i que l'Ajuntament no fes ni cas, s'entén que aquesta "protecció" passiva i aquesta permissivitat amb una activitat il·legal és fruit de la prevaricació de l'equip de govern i el tràfic d'influències amb què s'està actuant. La gossera il·legal és del pare de la regidora de Cultura i, aquesta, utilitza el seu càrrec i la seva influència en el govern per a protegir una activitat il·legal i il·legalitzable. Per molt que l'equip de govern digui que s'està tramitant la sol·licitud de nucli zoològic, aquesta no es podrà aprovar ja que s'està incomplint el POUM i la normativa urbanística catalana. Per tant, només procedeix obrir un expedient disciplinari que l'equip de govern es nega a obrir. Després d'un any i escaig, l'única explicació és la prevaricació del regidor d'urbanisme i l'alcalde. També ha demanat més manteniment a les instal·lacions esportives (com els camps de futbol o la pista del castell). I, finalment, que es convidés a l'oposició en actes solidaris com la campanya que es va presentar ahir en el Vilarencaqua.

Aixecada la sessió, s'ha iniciat el torn de Precs i Preguntes del públic. La primera intervenció ha estat a càrrec del Juan Antonio, demanant la dimissió de la portaveu del PP, Olga Elvira. La Sònia també ha demanat aclariment sobre les actuacions que pensa emprendre l'equip de govern pel que fa a les gosseres il·legals que hi ha al municipi. El Manel ha demanat un aclariment sobre la situació econòmica de l'Ajuntament, la necessitat de mancomunar serveis a la comarca (que va en contra de fer un tanatori particular per Calafell) i ha volgut aclarir que els advertiments que fa l'oposició sobre els perills que correm en fer segons quines inversions també són aportacions constructives i no destructives, com diu el govern.

El José Luís i el Luís han demanat una millor cordialitat entre els regidors dels diferents grups municipals i han lamentat l'espectacle que s'havia donat en el ple de divisió i enfrontament permanent. El Luís ha demanat, també, l'arranjament de les voreres properes als hotels de Segur, ara que s'enceta la temporada turística. El Frank ha demanat, novament, la senyalització d'un pas per a creuar la Rambla Mossèn Jaume Tobella i poder anar al cementiri, de forma segura. El José María ha matisat a la portaveu del PP que el tanatori no és una reivindicació veïnal i que hi ha altres prioritats i demandes que no s'estan satisfent. El Rufino ha alertat sobre el perill de l'edificació que resta en l'antic solar de l'Hotel Segur. I, finalment, Helena ha demanat que en el SAC (Servei d'Atenció al Ciutadà) s'informi d'aquelles coses necessàries per a fer una activitat en l'espai públic i no pocs dies abans de que es faci. Amb això, s'ha conclòs totes les intervencions en el Ple.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada