dilluns, 25 de setembre del 2017

Una altra promesa complerta: pressupostos participatius

L'Ajuntament ha engegat per primer cop els pressupostos participatius. En un procés que es prolongarà fins a finals d'octubre, la ciutadania podrà decidir 400.000 euros de les inversions municipals per a l'any vinent. És una altra promesa del PSC que hem complert.

És un procés participatiu amb elements molt potents. Per exemple, que s'obre també als joves a partir dels 16 anys. I que la xifra no és arbitrària, sinó que representa un 1% dels ingressos ordinaris anuals de l'Ajuntament. Com a mínim serà sempre aquest 1%, i d'una xifra respectable, que actualment és d'uns 40 milions d'euros, i molt estable. No farem com altres ajuntaments, que posen a debat un percentatge alt de les inversions, però que després posen pocs diners en el capítol inversor.

La nostra intenció era anar fins i tot més enllà, però hem de ser conscients que l'actual composició de l'Ajuntament obliga a fer moltes cessions per assolir els consensos o les majories necessàries. També per això hem hagut d'esperar a l'equador del mandat per aprovar un reglament de participació i comptar amb les eines per fer-la efectiva. Però ara que per fi les tenim, toca aprofitar-les.

Som conscients que enguany hi haurà poc temps per presentar propostes i per fer, en general, un procés participatiu molt més ampli. Tanmateix, necessitem tenir el resultat l'1 de novembre, per poder tancar el pressupost i intentar complir tot el tràmit de la seva aprovació abans no acabi l'any. Sabem que els terminis són ajustats, exprés com algú els ha definit, que amb més temps hi hauria participat més gent... Però el que no volíem era deixar de fer-ho.

I per això estem segurs que molts ciutadans i ciutadanes faran propostes en la primera fase del procés, i votaran en la fase decisòria. I que ho faran pensant en el bé del conjunt del municipi, o si més no del seu nucli, barri o urbanització.

Fer participar directament la ciutadania en la presa de decisions públiques és la millor eina per recuperar la confiança en la política i el sistema democràtic. Ho deiem a la nostra campanya electoral i, avui, ho reiterem. En el cas de Calafell, elevar la mirada per damunt del davant de casa nostra ens ajudarà, a més, a enterrar vells greuges del passat i a pensar col·lectivament. La qual cosa representarà una millora per al conjunt, però també per a tots i cadascun de nosaltres. Deixarem passar l'oportunitat?


Article publicat al "Calafell Info"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada